Dolar $
32.95
%-0.01 -0
Euro €
35.81
%-0.25 -0.09
Sterlin £
42.46
%-0.25 -0.1
Çeyrek Altın
4142.69
%0.93 37.8
SON DAKİKA
Şafak GÜVEN | Teknoloji Cuma 26 Temmuz 2024 09:05

SICAK YAZ GÜNLERİNDE TASARRUF YOLLARI

Sıcakların artmasıyla klima, soğutucu gibi aletlerin kullanımı da artıyor. Bu durum elektrik faturalarına da yansıyor. Bu sıcak yaz günlerinde elektrikten tasarruf etmek mümkün mü? Karşılaştırma sitesi encazip.com yaz aylarında tasarruf etmenin yollarıyla ilgili tüyolar veriyor.

Sıcak yaz günlerinde tasarruf yolları

 

Yaz aylarıyla havaların ısınmasıyla daha çok kullanılan klimalar ve soğutucular elektrik faturalarına da yansıyor. Bu eşyaları ve diğer ev aletlerinde yapacağınız ufak düzenlemeler ve kullanım değişiklikleriyle elektrik faturalarında tasarruf etmem mümkün. Karşılaştırma sitesi encazip.com yaz aylarında ev ve iş yerleri için elektrikten tasarruf etmenizi sağlayacak öneriler sıraladı. 

 

Güneş ışığından doğru şekilde faydalanmak elektrik faturasını düşürür

 

Yaz aylarının en bol bulunan enerji kaynağı güneşten doğru şekilde faydalanabilirseniz elektrik faturalarında tasarruf sağlayabilirsiniz. Hava geç karardığı için perdeler veya tülleri erkenden çekmeyerek güneşin batışına kadar ışıkları açmayarak elektrikten tasarruf sağlayabilirsiniz. Güneşle ısınma özelliği bulunan sıcak su depoları kullanarak kombi ve elektrik tasarrufu sağlayabilirsiniz. Yaz aylarında sıcak suya çok ihtiyaç duyulmadığından kombinizin sıcak su seviyesini de düşürebilirsiniz. Alacağınız önlemlerle oda sıcaklığını sabit tutarak buz dolabı, derin dondurucu gibi aletlerin fazla çalışmasının önüne geçebilirsiniz.

 

Klima kullanımında vantilatörle tasarruf 

 

Sıcak havalarda durmadan çalışan aletlerden biri olan klimalar da elektrik faturalarına en çok yansıyan kullanımlardan. Klimanızın bakımını düzenli olarak yaptırmakta fayda var. Klima elektriğinin tüketimini azaltmak için klima derecesini düşük tutarak çalıştırabilir, vantilatör sayesinde soğuk havanın yayılmasına imkan tanıyabilirsiniz. Ayrıca hava nemliyken hissedilen sıcaklık da yüksek oluyor. Klimanızı nem alma modunda çalıştırarak hem hissedilen sıcaklığı azaltabilir hem de soğutma modundan daha az elektrik tükettiği için tasarruf edebilirsiniz. Klimalara göre daha az elektrik harcayan tavan vantilatörleri kullanmak da bir seçenek.

 

Beyaz eşyalar ve ev aletlerini limitli kullanın

 

Bazı beyaz eşyalar ve küçük ev aletlerinin kullanımında yapacağınız değişiklikler küçük de olsa elektrik faturanızda tasarruf etmenize olanak tanıyabilir. Örneğin, kurutma makinesi yerine çamaşırlarınızı açık havada kurutmayı tercih edebilirsiniz. Saç kurutma makinesi kullanmak yerine saçlarınızı doğal kurumaya bırakabilirsiniz. Bulaşık makinesinin kurutma özelliğini de kullanmadan bulaşıkların doğal şekilde kurumaya bırakarak enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.

 

Güneş panelleri ve ısı yalıtımıyla enerjiye katkı sunun

 

Yazın en büyük enerji kaynağı güneşi, en iyi şekilde kullanmanın yollarından biri de güneş panelleri. Bu paneller sayesinde hem doğayı korumaya katkıda bulunabilir hem de güneş enerjisini kullanarak elektrik faturalarından tasarrufa imkân tanıyabilirsiniz. Örneğin, cep telefonu gibi aletleri şarj etmek için taşınabilir güneş panelleri kullanabilirsiniz. Ayrıca ısı yalıtımı da elektrik kullanımını sınırlayabilir. Örneğin, evin güneş alan cephelerine panjur yaptırarak güneşin sıcaklığını önleyebilirsiniz. Pencerelerinizde yansıtıcı cam kullanarak ısıyı yansıtabilir böylece klima ihtiyacını azaltabilirsiniz. Çift cam kullanmak da evin içindeki ısının sabit kalmasını sağlayabilir. 

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR