SON DAKİKA
Sigorta Cuma 30 Nisan 2021 02:21

SİBER RİSKLERE KARŞI SİGORTALANMAK ÖNEMLİ

Dijitalleşme arttıkça yükselen siber risklerin de farkında olmak gerek diyen TSB Genel Sekreteri Özgür Obalı: "Dijitalleşme ile hayatımıza giren siber riskleri en aza indirmek için sigortalanmak son derece önemli. Riskten korunmanın yolu sigortadan geçiyor."

Siber risklere karşı  sigortalanmak önemli

Sigortacılık sektörünün geliştirilmesi ve Türkiye ekonomisine katma değerinin artırılması yönünde 64 üye şirketiyle ve bağlı kuruluşlarıyla birlikte çalışmalarını sürdüren Türkiye Sigorta Birliği (TSB), sektörün dijital dönüşümüne öncülük ediyor. TSB’nin yürüttüğü çalışmalar arasında dijitalleşme ve veri analitiği başlıkları öncelikli bir yere sahip. TSB Genel Sekreteri Özgür Obalı, sigortacılığın dijitalleşme açısından gösterdiği performans sayesinde, pandemi sürecinde de hizmetlerine kesintisiz olarak devam ettiğinin altını çizdi.  

Obalı, 2020 yılının sigorta şirketleri için zor geçen bir sene olduğunu vurgulayarak, "Bu olumsuz duruma karşı, uzaktan çalışma altyapısının kurgulanması, çağrı merkezleri dâhil olmak üzere müşterilere uzaktan hizmet verilebilecek sistemlerin kurulması gibi dijitalleşmeyle birlikte gelen uygulamalar sayesinde hasar süreçlerinde hiçbir sorun yaşanmadı. 44 milyar TL tazminat üstlendi, üretim tarafında da yüzde 19’luk prim artışı gerçekleşti ve 2021 yılında da bu büyüme trendi sürdü. Örneğin, görüntü tanıma (image recognition) özelliğiyle hasar tespit süreçlerinde önemli kolaylıklar sağlandı. Fiziki tespite gerek kalmadan sigortalıların olası mağduriyetleri giderildi. Bu olumlu gelişmeler neticesinde sigortacılıkta dijitalleşmenin artırılması planlanırken, bu yolla hizmet kalitesinin standartları da yükselecek" açıklamasında bulundu.

Belgeler tamamen dijitalleşti

Obalı, sigortacılık sektörünün, bankacılıktan sonra finans piyasalarındaki en önemli oyuncu olduğunu ifade ederek şu değerlendirmelerde bulundu: "Sektörün ilerlemesi açısından, evrak basımının ortadan kaldırılıp belgelerin tamamen dijital ortamda servis edilebilmesinin sağlanması, şirketlerin zorunlu bilgilendirmelerinin dijital ortamda yapılmasının önünün açılması, poliçe süreçlerinin dijitalleşmesi, ekspertiz raporlarının ve faturalandırma işlemlerinin bütünüyle dijitale aktarılabilmesi, e-devlet uygulamasında sigortacılık sektörünün yer alması ve bu platformda yapılacak tüm işlemlerin geçerli sayılması yıl içinde somut gelişmeler yaşanması beklenen konular arasında yer alıyor.

Trend analiziyle ürün geliştirilecek

Sigortacılık önemli ölçüde veri işleyen bir sektör olduğundan TSB, bu verilerin kamuoyunun yararına olacak şekilde değerlendirilmesinin önemi üzerinde duruyor. TSB’nin öncülüğünde Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) bünyesinde veriyi daha iyi analiz edecek merkezi yapıların kurulması ve daha güvenli hizmetlerin sigortalılara sunulması için projeler tasarlanıyor. Veri analitiği sayesinde trend analizleri yapılarak sigortalıların ihtiyacına olacak ürünlerin geliştirilmesi hedefleniyor." Sigortalıların talebinin süreçlerin dijitalleşmesi yönünde olduğunu aktaran Obalı, "Dijitalleşme arttıkça yükselen siber risklerin de farkında olmak gerek. Dijitalleşmenin getirdiği yeni durumlar karşısında siber riskleri en aza indirmek için sigortalanmak son derece önemli. Riskten korunmanın yolu sigortadan geçiyor." ifadelerini kullandı.