SON DAKİKA
EKONOMİ Salı 04 Ağustos 2020 09:15

SERT BOZULMALAR

Dolar/TL kamunun 2019'dan beri 110 milyar dolara ulaştığı tahmin edilen döviz satışlarının yeni kaynak olmaksızın sürdürülebilirliğine ilişkin endişelerle 7 civarında baskı altında kalmayı sürdürüyor. İç piyasada bugün Temmuz ayı enflasyon verileri izleniyor.

Sert bozulmalar

Dolar/TL'de kamunun döviz arzının desteğiyle yaklaşık 2 aydır izlediği stabil seyir, bayram öncesi yerini 7 seviyesine doğru yükselişe bırakırken, CDS ve borsa gibi diğer göstergelerde de sert bozulmalar dikkat çekti.

TCMB'nin politika faizinin enflasyonun 4 puan altında kalması ile lokal yatırımcılarının TL mevduat getirisi elde edememesi nedeniyle dövize, altına ve son dönemde bu araçları barındıran yatırım fonlarına yönelme eğilimi dikkat çekiyor.

Öte yandan TL reel faizinin Türkiye için yeterli bulmayan yabancı yatırımcıların hisse ve sabit getirili piyasalardan yılbaşından beri çıkışı 10 milyar doları aştı.

Yıllar içinde Türkiye'nin DİBS hacminin dörtte birini finanse eden yabancı yatırımcılar şu an bu oranı %4'e doğru düşürmüş durumda. Yabancının Türkiye'den çıkış eğilimi diğer piyasalarda da belirgin. TCMB başta olmak üzere kamunun döviz piyasasında bugüne kadar yaptığı arzını devam ettirmek adına ya yeni bir döviz finansmanına ya da döviz arzına ara vermeye yakın olduğundan endişe ediliyor.

Analistler TL'nin artık "kontrol edilen" bir para birimi olduğunu, mevcut döviz rejiminin uzun vadede sürdürülebilir olmadığını, geçen hafta piyasa hareketlerinin TCMB rezerv yeterliliklerine, para ve kur politikalarına yönelik endişeleri yansıttığını belirtiyorlar.

Öte yandan endişeleri tetikleyen etkenler ise ABD'de Türkiye'ye karşı Rus hava savunma sistemi alımı nedeniyle devam eden yaptırım süreci, Avrupa Birliği ile Akdeniz'de gerilen ilişkiler, Osman Kavala'nın tutukluluğuna yönelik batıdan gelen eleştiriler de yer alıyor.

Güçlü gelen ekonomik verilere rağmen artan koronavirüs vakaları ve yavaş ilerleyen ABD canlandırma paketine dair gelişmelerin yarattığ belirsizlikle dolar baskı altında.

Dolar, Temmuz'da son 10 yılın en kötü ayını geçirdi ancak Ağustos'a yükselişle başlamıştı. Dolar euro karşısında 1.1755 seviyesinde işlem görürken, dolar endeksi dün 93.997 ile son bir haftanın en yüksek seviyesini gördükten sonra 93.574'e geriledi.

Bankacılar küresel piyasalarda dolardaki zayıf seyre rağmen dolar/TL'de bir düşüş görülmediğine aksine yükseliş yaşandığına dikkat çekiyorlar.

Dolar/TL 2019'dan beri 100 milyar doları aşan hatta 110 milyar dolara yaklaştığı tahmin edilen kamunun döviz arzının da desteğiyle yaklaşık 2 aydır 6.85 etrafında neredeyse hareketsiz bir seyir izliyor https://tmsnrt.rs/3gV0K5o idi. TCMB'ye döviz arzında katılan kamu bankalarının da desteği de 10 milyar doları aşmış oldu. Kamuların günde bazen 1 milyar dolara ulaşan ya da aşan desteğine rağmen kurda stabil seyir geçen hafta itibarıyla yerini yukarı baskıya bıraktı. Dolar/TL geçen hafta 7.0060'a kadar yükseldikten sonra bu sabah saat 0857'de 6.9735/6.9740 seviyesinde.

Dolar/TL'de geçen hafta eşine kolay rastlanmayan alış fiyatının satıştan yüksek olduğu ters fiyatlama da oluştu.

Temmuz ortasında 7.75'in altında olan euro/TL ise parite kaynaklı etkilerle önce 8 seviyesinin üzerine çıktı ardından da geçen hafta dün 8.2951 ile tarihi rekora yükseldi. Euro/TL bu sabah aynı saatte 8.2068/8.2084 seviyesinde işlem gördü.

Bugün iç piyasada Temmuz ayı enflasyon verileri takip edilecek. Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) Temmuz'da aylık %0.9 artış göstermesi, yıllık enflasyonun ise Haziran ayındaki %12.62'den Temmuz'da %12.10'a gerilemesi bekleniyor.

Öte yandan bankacılar bayramda yapılan vergi indirimlerinin etkisini de izleyecekler. İndirimlerin fiyatlara yansırmasına göre enflasyonda etkiler takip edilecek.

Haftanın kalanında dış piyasalarda ise ABD PMI ISM endeksleri, ADP özel istihdam gelişmeleri ve tarım dışı istihdam yakından izlnecek konular arasında.

CDS 550 BP'NİN ÜZERİNE SERT YÜKSELDİ

Türkiye'nin beş yıllık kredi iflas takası (CDS) primi koronavirüs salgınıyla birlikte 650 baz puanı aşarak 2008 finansal krizden bu yana en yüksek seviyeye geldikten sonra 430 puana kadar düşmüştü.

Belirgin düşüşün ardından genel olarak yükseliş yönlü seyir izleyen 5 yıllık CDS geçen hafta 500 puanın altında idi. Sert yükselişler sonrası CDS bu sabah saat 0858'de 552/567 seviyesinde.

Gösterge 10 yıllık tahvilde ise 30 Temmuz'da son işlem %12.90 seviyesinde.