SON DAKİKA
ANALİZ Pazar 01 Eylül 2019 00:40

YUANIN DEĞER KAYBI PİYASALARI GERECEK

ABD Başkanı Trump'ın "Çin ile ilişkiler iyi gidiyor" açıklamasıyla risk iştahı artan piyasaları doların ABD'deki kuvvetli ekonomik verilerle yuan karşısında güçlenmesi tedirgin ediyor. Türkiye'de borsa küresel gelişmelere paralel hareket ederken TL, dolar endeksli bir seyir izliyor.

Yuanın değer kaybı piyasaları gerecek
ABD Başkanı Trump'ın

Sedat YILMAZ

ABD/Çin ticaret gerginliğinde Çin’in vergi tarifelerinde misilleme yapmayacağına dair açıklaması, ardından ABD Başkanı Trump’ın “Çin ile çok iyi gidiyoruz” yönündeki sözleri sonrasında piyasalardaki risk iştahı arttı. İki ülke arasındaki son gelişmeler piyasalarda havayı normalleştirirken Türkiye piyasalarında da özellikle Borsa İstanbul’da gelişme alımlarla karşılandı.

Uluslararası piyasalarda dolar endeksinin 98,81 ile 99 bandına yükselmesi dolardaki güçlülüğü gösterdi. Dolar/yuan paritesi ise 7,15 ile Çin lehine yükselmeye devam ediyor. Söz konusu gelişmenin gelecek hafta piyasalarda olumsuz karşılanacağı tahmin ediliyor.

Euro Bölgesi’nde işsizlik oranlarıyla işletme ve tüketici güven endeksinin beklentiler seviyesinde gelmesi, Almanya’da açıklanan öncü tüketici verisi ile yine ABD’deki öncü büyüme verisinin yüzde 2 seviyelerinde ölçülmesi Avrupa ve ABD piyasalarında yatırımcılara moral oldu.

Yurt içinde dış ticaret açığının yüzde 47 seviyesinde gerilemesi, TCMB ve Borsa İstanbul destekli Türk Lirası Referans Faiz Oranı (TLREF) sisteminin Ziraat Bankası ve ardından Alternatif Bank tarafından fiilen uygulanması piyasalarda olumlu hava estirdi. 421,27 seviyelerinde seyreden Türkiye’nin 5 yıllık risk primi ise piyasaları en çok tedirgin eden datalar arasında bulunuyor.

Yabancı satış tarafında

Diğer taraftan haftalık bazda TCMB’ye göre yabancıların 23 Ağustos haftasında Borsa İstanbul hisse senetleri piyasasında net 231 milyon dolarlık satış yaptı. Yabancılar ayrıca iç borçlanma senetleri piyasasında ise net 152 milyon dolar satış gerçekleştirdi. Yılbaşından bu yana değerlendirildiğinde ise yabancılar BIST İstanbul’da 476 milyon dolar alım yaparken iç borçlanma senetleri piyasasında ise 2,3 milyar dolar sattılar. Yabancılar geçen yılın aynı döneminde BIST’te 1,2 milyar dolar, iç borçlanma senetlerinde ise 909 milyon dolar satıcı pozisyonunda hareket etmişti.

Türkiye’de haftanın ilk günü ikinci çeyrek GSYH verileri ile Ağustos ayı imalat PMI açıklanacak. Haftanın ikinci gününde Ağustos ayı enflasyon rakamları ve Cuma günü de Ağustos ayı Hazine nakit dengesi bilgileri verilecek.

Yurt dışında gelecek hafta en önemli gelişme Çarşamba günü ABD’de ABD Merkez Bankası’nın (FED) Bej Kitap raporunu açıklaması olacak. Yine ABD, Euro Bölgesi büyüme,  imalat PMI verileri piyasalar tarafından takip edilecek.

Döviz ve altın kazandırdı

Söz konusu gelişmelerle 4 günlük işlem gününde Borsa İstanbul BIST 100 endeksi değer kaybederken altın ve döviz prim yaptı.

Hafta içinde en yüksek 97.448 ve en düşük 95.291 puanları gören BIST 100 endeksi yüzde 0,44 oranında değer kaybetti. Mali endeks yüzde 0,58, hizmetler endeksi yüzde 0,20 gerilerken sanayi endeksi yüzde 0,08 ve teknoloji endeksi yüzde 2,18 oranında bir artış gerçekleşti.

Haftalık bazda Adese yüzde 50, Fenerbahçe yüzde 20,58 ve yüzde 15,74 ile Kerevitaş en fazla kazanç getiren hisseler olurken Yapı ve Kredi yüzde 8,7 ile en fazla düşen hisse olarak göze çarptı. Yapı ve Kredi’yi yüzde 6 ile Türk Traktör ve yüzde 5,49 ile Tukaş takip etti.

İşlem hacmi sıralamasında en değerli şirketler 44,3 milyar lira ile Koç Holding, 37,3 milyar lira ile Garanti Bankası ve 36 milyar ile Akbank oldu.

Altın, uluslar arası piyasalarda olduğu gibi yurt içinde de önemli kazançlar elde etti. Kapalıçarşı’da 24 ayar külçe altının gram fiyatı yüzde 3,32 artışla 289 liradan, Cumhuriyet altını yüzde 3,27 primle 1924 primle 1924 liradan satıldı.

Dolar yüzde 1,13 primle 18320 lira, euro yüzde 1,06 artışla 6,4540 liraya yükseldi. Yatırım fonları yüzde 0,42, bireysel emeklilik fonları yüzde 0,74 kazanç sağlarken yatırım fonları içinde en fazla kazandıran yüzde 3,91 ile kıymetler madenler oldu.

1000 TL ne kadar oldu?

Hafta sonunda 1000 TL’lik yatırım; borsada 995,6 TL, dolarda 1011,3 TL, euroda 1010 TL ve altında 1033,2 TL olarak gerçekleşti.

BIST 100…

ABD ve Çin’den gelen son iyimser yaklaşımlar küresel borsalarda risk iştahını artırırken Borsa İstanbul’da da haftanın son günü alımların hızlanmasına yol açtı. Ancak dolar endeksinde yükseliş ve doların yuan karşısındaki değer kazanması, küresel kur savaşında olumsuzlukları da beraberinde getiriyor. Global piyasalarda çözülemeyen belirsizlikler sebebiyle Borsa İstanbul BIST 100 endeksinin yatay seviyede haftaya başlayacağı tahmin ediliyor. BIST 100 endeksinde 95.500 pivot bölge görümünde.  Haftayı 96.718 puandan kapatan endeks yukarı hareketlenmede 96 seviyesinde istikrar kazanabilirse 97.000 ve 97.400’ler önemli dirençler olarak görünüyor. Aşağı sarkma durumunda ise endeksin 96.200 ve 96.000’de kuvvetli dirençleri bulunuyor.

DOLAR/TL…

Hafta içinde 5,85 seviyelerini zorlayan dolar/TL paritesi, dolar endeksinin de güçlenmesiyle 5,80’in altına düşmüyor. Söz konusu harekette Türkiye’nin CDS’lerinin de 421 seviyelerinde olması da etki ediyor. ABD’de büyümenin ilk çeyreğe göre beklentilere paralel yüzde 2 büyümesi doları yukarıda tutuyor. Paritede 5,80’ler pivot olarak alınırsa yukarı harekette 5,88 ve 5,95’ler kuvvetli direnç, aşağı sarkmalarda ise 5,77 ve 5,65’ler kuvvetli destekler şeklinde sıralanıyor.

EURO/TL…

Euro Bölgesi’nde ekonomik verilerin beklentiler dahilinde gelmesi euroyu güçlü kılıyor. Ancak yabancıların son dönemde TL’ye olan ilgisi euroyu TL karşısında zayıflatıyor. Eurodaki zayıflığı sağlayan diğer gelişmeler ise İtalya’daki siyasi gerginlik ve euro/dolar paritesinde ABD’nin büyüme oranları paralelinde doların kuvvetli durması euronun TL karşısında yükselmesini önlüyor. 1,11’lerin altında kalan euro/dolar paritesiyle  euronun bir müddet daha TL karşısında düşük kalabileceği tahmin ediliyor.

Hafta sonu 6,40 seviyelerinde hareket eden euro/TL paritesinde pivot bölge 6,39 bölgesi. Söz konusu seviyenin kuvvetli geçilmesi durumunda 6,50 ve 6,55’lerin görülme ihtimali var. Aşağı sarkmalarda ise 6,38 ve 6,33 destek noktalar.

ONS ALTIN…

Krizleri seven altın ise ABD/Çin ticaret gerginliğinde 1,555 dolar ile 6 yılın en yüksek seviyesini gördükten sonra Trump ve Xi Jinping’in iyimser açıklamaları ve küresel borsalarda risk iştahının artmasıyla gerileyerek 1,520 dolar seviyelerinde dengelendi. Yine ABD’nin ikinci çeyrekte yüzde 2 büyümesiyle doların güçlenmesi altın fiyatlarının gerilemesine sebep oldu. Şu anda 1520 seviyelerinde hareket eden ons altın fiyatlarında pivot bölge 1515 olarak takip edilebilir. 1520 dolar seviyesi şayet güçlü bir şekilde yukarı yönlü hareket ederse 1540 ve 1550 dolar dirençleri yeniden gündeme gelebilir. Aşağı sarkmalarda ise 1510 ve 1505’ler hâlâ kuvvetli dirençler olarak varlığını sürdürüyor.

ONS GÜMÜŞ..

Altın fiyatlarıyla birlikte gümüş de uluslar arası alanda en fazla kazandıran yatırım araçlarından. 18 dolar seviyesinde hareket eden ons gümüş, altın fiyatları paralelinde hareket ediyor. Gümüş fiyatlarında pivot bölge 17,8. Yukarı harekette ons gümüş fiyatları yeniden 18 doların üzerinde 19 dolara yaklaşabilir. Aşağı sarkmada ise 17,30 en kuvvetli destek konumunda.

PETROL…

ABD/Çin ticaret gerginliğinde olumlu açıklamalar petrol fiyatlarını da etkiledi. Aşağı yönlü bir trend izleyen petrol fiyatlarında stoklar da yön belirliyor. Ortadoğu’daki yüksek tansiyon fiyatların daha fazla aşağı gelmesini engelliyor. 58,5 dolar ile haftanın en düşük seviyesini gören Brent petrolün varil fiyatı yüzde 2 oranında da değer kaybına uğradı. Fiyatların yukarı yönlü olması durumunda 60 dolarda direnç ve aşağı yönde ise 57 dolarda güçlü destekleri bulunuyor. Brent petrol fiyatlarına yakın seyreden ABD tipi ham petrol ise 54-55 aralığında seyrediyor.

----------------------------------------------------------

SÖZ KONUSU BİLGİLER TAVSİYE NİTELİĞİNDE OLUP YATIRIM DANIŞMANLIĞI KAPSAMINDA DEĞİLDİR.

----------------------------------------------------------  


ABONE OL