SON DAKİKA
Savunma Perşembe 17 Ağustos 2023 11:43

SAVUNMA SANAYİİNDE 170 ÜLKEYE 230 ÜRÜN

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Türk savunma sanayiinin 170 ülkeye 230 farklı ürün ihraç ettiğini açıkladı

Savunma sanayiinde 170 ülkeye 230 ürün

Türk savunma sanayii sektöründe hakkında değerlendirmelerde bulunan Görgün, “Türk savunma sanayii bugün 3.000’e yakın firması ve 80.000’i aşkın çalışanıyla ülkemiz ekonomisine en yüksek katkıyı veren sektörlerden biridir. Savunma sanayiinde geliştirdiğimiz yerli ve milli ürünlerimiz, güvenlik güçlerimizin yurt içi ve yurt dışındaki tüm harekâtlarında başarıyla kullanılıyor.” ifadelerini kullandı. Başkan Görgün, global kullanıcılar için en önemli tercih kriterlerinden biri olan Türk Silahlı Kuvvetleri referansı ile bu sistemlerin, aynı zamanda farklı coğrafyalardaki stratejik iş birliği bulunan dost ve müttefik ülkelerin silahlı kuvvetlerine teslim edildiğini vurguladı.

Projelerin hacmi 90 milyar dolar

Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen projelerin hacminin halihazırda 90 milyar dolar olduğunu açıklayan Prof. Dr. Haluk Görgün, “Yürütülen 800’ü aşkın sayıda proje ve faaliyetlerin sonucunda gelinen noktada savunma sanayimiz; 12 milyar doları aşkın sektör cirosu, yıllık 4 milyar 400 milyon dolarlık ihracat tutarı ve 2 milyar doların üzerinde Ar-Ge harcamasıyla dünya devleri arasında yükselmeye devam ediyor.

Türk savunma sanayiinin son yıllarda göstermiş olduğu gelişim, birçok alanda firmalarımızın platform, sistem ve yeteneklerinin yurt dışı pazarlarda talep edilir hale gelmesini sağladı. Bugün savunma sanayii ürünlerimizi ihraç ettiğimiz ülke sayısı 170’e; İHA ve SİHA’lar, kara araçları, deniz platformları başta olmak üzere ihraç edilen ürün çeşidi yaklaşık 230’a çıktı ve Türk savunma sanayii ürünleri küresel ligde ön planda yer almaya başladı. Savunma sanayiimizin geçirdiği evreleri, yaşadığı dönüşümleri ve günümüz itibarıyla gelinen noktayı bu çalışmada göreceksiniz. Sektörümüzün ortaya koyduğu özgün ürünleri, en ileri mühendislik gerektiren ve sahada kendini ispat etmiş sistemleri sizlere tanıtmak ve paylaşmaktan mutluluk duymaktayız” dedi.