SAVUNMA SANAYİİ İŞ BİRLİĞİ GENİŞLİYOR
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii (SSB) Başkanı Haluk Görgün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın resmi ziyareti kapsamında Malezya'da bir dizi temaslarda bulundu.

Görgün, ziyaret kapsamında Malezya Savunma Bakanlığı, Milli Güvenlik Kurulu Başkanlığı ve Selangor Eyalet Hükümeti yetkilileriyle bir araya gelerek, savunma ve güvenlik alanında önemli anlaşmalar imzaladı
Türkiye ile Malezya arasında akıllı şehir güvenliği, trafik sistem çözümleri, haberleşme teknolojileri ve ileri düzey güvenlik sistemleri konularında iş birliği sağlandı. Görgün’ün katılımıyla düzenlenen toplantılarda, savunma sanayiindeki ortak projeler ve yeni yatırım fırsatları masaya yatırıldı.
Malezya’daki temaslar sırasında ASELSAN, HAVELSAN ve diğer Türk savunma sanayii firmaları, Malezya’nın önde gelen şirketleriyle yeni iş birlikleri geliştirdi. ASELSAN ile Sapura arasında haberleşme sistemleri, ASELSAN-HAVELSAN ile LUNAS Tersanesi arasında deniz platformlarının modernizasyonu, HAVELSAN ile MIMOS-Techinsight arasında yapay zeka çözümleri konusunda anlaşmalar imzalandı.
Bu anlaşmaların, Türkiye’nin yüksek teknoloji ürünleri ve savunma sanayiindeki yetkinliklerini küresel ölçekte daha fazla ülkeye ulaştırması açısından büyük önem taşıdığı vurgulandı.
Malezya temasları kapsamında DEİK Malezya-Türkiye İş Forumu’na da katılan Haluk Görgün, forumda yaptığı konuşmada Türkiye'nin savunma sanayiindeki gelişimine dikkat çekti. Görgün, "Türkiye, savunma sanayii alanında küresel bir oyuncu haline geldi. Malezya ile gerçekleştirdiğimiz iş birlikleri, iki ülke için de stratejik kazanımlar sağlayacaktır" dedi.
Görgün ayrıca, Türk savunma sanayiinin küresel pazarda etkinliğini artırmak için yürütülen projeler hakkında da bilgi verdi. Forumda, Türkiye'nin insansız hava araçları, elektronik harp sistemleri ve deniz platformları gibi alanlardaki yetkinlikleri Malezyalı yetkililer ve yatırımcılarla paylaşıldı.
Ziyaret kapsamında, Türk savunma sanayii şirketleri ile Malezyalı yetkililer arasında gerçekleşen B2B (işletmeden işletmeye) görüşmeler de büyük ilgi gördü. Türk firmaları, Malezya’nın ihtiyaçlarına yönelik özel çözümler sunarken, iki ülke arasındaki ticaret hacmini artıracak yeni projelerin temelleri atıldı.
TÜRKİYE’NİN BÖLGEDEKİ ETKİSİ ARTIYOR
Haluk Görgün, sosyal medya hesabı X’te yaptığı paylaşımda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Malezya, Endonezya ve Pakistan ziyaretlerinde kendilerine eşlik etmekten büyük bir onur duyduğunu belirtti. Görgün, “Savunma sanayii konularının da ele alındığı bu temaslar kapsamında, Türkiye’nin uluslararası arenadaki konumunu güçlendirmeye devam edeceğiz. Her adımda daha büyük başarılara imza atacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin savunma sanayiinde elde ettiği başarıların uluslararası arenada büyük yankı uyandırdığını belirten uzmanlar, Malezya ile gerçekleştirilen bu anlaşmaların, Türkiye’nin bölgedeki etkisini artıracağını ve ihracat kapasitesine olumlu katkılar sunacağını vurguluyor.