Dolar $
32.89
%0.14 0.04
Euro €
35.22
%-0.08 -0.03
Sterlin £
41.69
%-0.11 -0.04
Çeyrek Altın
3998.51
%-0.09 -3.68
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | Turizm Çarşamba 19 Haziran 2024 11:00

SATALA ANTİK KENTİ'NDE BULUNAN LORİCA SQUAMATA MODEL ZIRH RESTORE EDİLDİ

Gümüşhane'deki Satala Antik Kenti'nde 2020 yılı kazı sezonunda bulunan ve Ankara Bölge Laboratuvarı'nın katkılarıyla araziden kaldırılan Roma dönemi lejyoner zırhı restore edildi.

Satala Antik Kenti'nde bulunan Lorica Squamata model zırh restore edildi

Kültür ve Turizm bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Gümüşhane'deki Satala Antik Kenti'nde 2020 yılı kazı sezonunda bulunan ve Ankara Bölge Laboratuvarı'nın katkılarıyla araziden kaldırılan Roma dönemi lejyoner zırhı restore edildi.

2021 yılında Erzurum Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvar Müdürlüğü'ne getirilen ve ilk belgeleme aşamasında toprağı ile birlikte korunan zırh, Erzurum Atatürk Üniversitesinde röntgen ve tomografi ile incelendi.

Röntgen sonuçlarında neredeyse tamamının sağlam olduğu anlaşılan zırhın kenarlarından alınan 3 levhalık bloğun mikro CT görüntülemesi sayesinde tam ölçüleri ve kısmen metalurjik özelliği tespit edildi.

Erzurum Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı'nda 3 yıl süren titiz çalışmalar sonucunda, zırhın tüm levhaları yerinde kodlanarak konservasyon ve restorasyon işlemleri tamamlandı. Zırh, manken üzerinde yeniden dikilerek orijinal formuna getirildi ve ayağa kaldırıldı.

Roma döneminde lejyoner zırhları, kişiye özel olmamakla birlikte gerektiğinde tamir edilerek tekrar kullanılıyor ve tamir edilemeyecek kadar zarar gördüklerinde eritilip başka malzemelere dönüştürülüyordu.

 

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR