ŞAŞIRDIĞIMIZ BİR HAFTA DAHA...
Öyle bir zamanda yaşıyoruz ki ne zaman ne olacağı hatta nasıl olacağını önceden kestirmek çok zor. Bir de İçinde yer aldığımız coğrafyanın sınırları zorlayan gelişmelerine rağmen yatırımcılarımız ve piyasa nasıl bir fiyatlama yapsın. Ama yorumculara göre esas fokuslarına dönmeye de başladılar.
Geçtiğimiz hafta Türk lirası cinsinden değerlenen varlıklar hafta sonu Hamasın füzeleriyle hafta başlangıcında esktra negatif yönlü ayrışma sergilediler. Ancak, bu eğilimlerinden hafta ortası itibarıyla yine benzer momentumda, bu kez ters yönde, dönüş gerçekleştirdiler.
Böylece bu hafta yatırım araçlarından altın ve dolar kazandırdı.
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftayı ortalama yüzde 4,15 kayıpla tamamladı.
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 4,15 kayıpla 8.113,30 puandan tamamladı.
Endeks, hafta içinde en düşük 8.054,64, en yüksek 8.518,86 puanı gördü.
Aynı dönemde Borsa İstanbul Hizmetler Endeksi yüzde 4,76 kayıpla 7.466,16 puana, Teknoloji Endeksi yüzde 2,98 azalışla 9.512,07 puana, Mali Endeks yüzde 5,38 azalarak 8.240,34 puana, Sanayi Endeksi yüzde 3,77 değer kaybıyla 13.275,29 puana düştü.
- Borusan Mannesman Boru ve Sanayi Ticaret en çok prim yapan hisse
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksine dahil hisse senetleri arasında bu hafta en çok yükselen yüzde 34,52 ile Borusan Mannesman Boru ve Sanayi Ticaret oldu. Borusan Mannesman Boru ve Sanayi Ticaret'i yüzde 27,48 ile Konya Çimento, yüzde 15,78 ile Bursa Çimento izledi.
Söz konusu hisseler arasında en çok değer kaybedenler yüzde 17,55 ile Europen Endüstri, yüzde 15,00 ile Mia Teknoloji Enerji, yüzde 14,96 ile Global Yatırım Holding şeklinde sıralandı.
Borsa İstanbul'da hisseleri işlem gören en değerli şirketler, 371 milyar 1 milyon lirayla Koç Holding, 308 milyar 800 milyon lirayla Ford Otomotiv ve 306 milyar 636 milyon lirayla Türk Hava Yolları oldu.
Altın ve dolar yükseldi
24 ayar külçe altının gram satış fiyatı bu hafta yüzde 5,42 değer kazancıyla 1.713 liraya, Cumhuriyet altınının satış fiyatı da yüzde 6,75 kazançla 11.508 liraya düştü. Altının ons fiyatı son 7 ayın en güçlü haftalık yükselişini kaydetti. ABD'de açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesine karşın jeopolitik risklerin artmasıyla yatırımcılar tarafından "güvenli liman" olarak bilinen altına olan talep de arttı.
Doların satış fiyatı yüzde 0,69 değer kazanarak 27,8110 lira, avronun satış fiyatı yüzde 0,69 yükselişle 29,2300 lira oldu. Ayrıca, geçen hafta yüzde 0,7 azalışla 1,0511 seviyesinden kapanan avro/dolar paritesi, Kasım 2022'den bu yana en düşük haftalık kapanışını gerçekleştirdi.
Geçen hafta 33,6340 lira olan İngiliz sterlininin satış fiyatı, bu hafta yüzde 0,68 artarak 33,8620 liraya yükseldi.
İsviçre frangı ise önceki haftaya kıyasla yüzde 1,86 kazançla 30,8400 liradan alıcı buldu.
Brent petrolün varil fiyatı, yüzde 7,2 artışla haftayı 90 dolardan kapatırken, son 8 ayın en güçlü haftalık kapanışını gerçekleştirdi.
Analistler, Rusya-Ukrayna savaşının yanı sıra İsrail-Filistin çatışmasının da başlamasının ardından İsrail'in Suriye'ye saldırısında Şam ve Halep'teki uluslararası havalimanlarının eş zamanlı hizmet dışı kaldığına yönelik haber akışının çatışmaların daha da yayılabileceği endişelerinin emtia fiyatlarını etkiledi
Türk varlıklarında yaşanan hızlı yükselişin bu şartlarda karşımıza çıkan volatil işlemlerin devamı karşımıza çıkabilir. Son hafta çıkan İsrail hamas karmaşasına rağmen artan yerli yatırımcı sayısı ve buradaki kaynağın halka arz süreçleri kısa vadeli işlemler ile gerçekleşmesini ve kredili pozisyonlanmada kendisine zemin bulmasına neden oluşturabilecektir. Dikkatli olunması gereken konu doğal olarak sert satışların ya da pozisyon kapamaların getirdiği yükselişlerin oluşmasına zemin hazırlaması olabilir..
Savaş da çıksa Orta-uzun vade açısından Türk hisse senetleri başta olmak üzere, varlıklara yönelik pozitif yönlü düşüncelerimizde herhangi bir değişiklik bulunmuyor.
Kısa vadenin de yaklaşan 3. Çeyrek finansallarına yönelik beklentiler üzerinden gerçekleşmesini piyasa okuyucuları çok daha sağlıklı buluyor. Yaklaşan dönem için perakende, bankacılık, havacılık, seçilmiş enerji sektörü ve çimento şirketlerine yüksek şans tanıyor piyasa uzmanları.
Avrupa pay piyasalarındaki riski konuşuyor. Analistler, enflasyon ve resesyon ikileminin en fazla hissedildiği bölgenin Avrupa olduğunu hatırlatarak, bölge ekonomisine dair artan endişeler ve doğal gaz tedariki konusunda yaşanan sıkıntılarla pay piyasalarında risk iştahının azaldığını söyledi.
Hindistan'ın dönem başkanlığında 12-13 Ekim'de Fas'ın Marakeş kentinde düzenlenen G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'nın ardından yayımlanan sonuç bildirisinde, küresel ekonomik görünümün baskılananak dengesiz ve giderek farklılaşmaya devam ettiği belirtildi.
Gelecek Hafta Beklentilerinin başında pazartesi günü Avro Bölgesi'nde dış ticaret dengesi, salı günü İngiltere'de işsizlik oranı, Almanya ve Avro Bölgesi'nde ZEW endeksleri, çarşamba günü Avro Bölgesi ve İngiltere'de enflasyon verileri, cuma günü Almanya'da ÜFE verileri takip edilecek.
16 Ekim ile başlayan haftada, pazartesi günü Japonya'da sanayi üretimi, çarşamba günü Çin'de ekonomik büyüme, sanayi üretimi, işsizlik oranı ve perakende satışlar, perşembe günü Japonya'da dış ticaret açığı, cuma günü ise Japonya'da enflasyon verileri takip edilecek. Ayrıca, gelecek hafta gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Piyasa Katılımcıları Anketi'ne çevrildi.