SON DAKİKA
Enerji Cumartesi 19 Ekim 2024 17:40

SASA PTA TESİSİ İLE ENERJİ İHTİYACINI KARŞILAYACAK

Erdemoğlu Holding'in Adana Seyhan'da inşa ettiği PTA Üretim Tesisi, tamamlandığında kendi elektriğini üretecek. Holding Başkanı İbrahim Erdemoğlu, gelecek yıl 1,5 milyon ton üretim hedeflediklerini duyurdu

SASA PTA tesisi ile enerji  ihtiyacını karşılayacak

Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, Adana Seyhan'da yapımı süren PTA Üretim Tesisi'nin çevreci teknoloji ile kendi elektriğini üreteceğini açıkladı. Tesisin ilk aşamasında elektrik sağlayacaklarını belirten Erdemoğlu, "PTA, ilk çalıştığında biz elektrik vereceğiz, sonra kendi elektriğini kendi üretecek" dedi. 

Erdemoğlu, tesisin havaya uçuşan gazlarla çalışan bir teknolojiye sahip olduğunu vurgulayarak, "Bu teknoloji, çevresel etkileri minimuma indirmeyi hedefliyor. Gelişmiş bir sistemle, elektrik ihtiyacını kendisi karşılayarak sürdürülebilir bir üretim yapmayı amaçlıyoruz," diye ekledi.

Gelecek yıl için 1 milyon 500 bin ton üretim hedeflediklerini ve sonraki yıl bu miktarı 1 milyon 700 bine çıkaracaklarını açıklayan Erdemoğlu, 2025 yılı itibarıyla yapılan yatırımlarla birlikte 4 milyar dolarlık bir yatırımı tamamlamış olacaklarını ifade etti. "2025, yaptıklarımızın faaliyete geçme yılı olacak," dedi.

Ayrıca, SASA'nın Adana Yumurtalık'taki petrokimya yatırımı ile ilgili de konuşan Erdemoğlu, bu proje için 5,5 milyar dolarlık yatırım öngördüklerini belirtti. Yumurtalık projesinde, ortaklık konusunda kimseyle görüşmeye başlamadıklarını, ancak kuracakları şirketlerin ortak olacağını kaydetti. 

PTA üretiminde çevreci yaklaşımlarıyla dikkat çeken şirket, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan (EBRD) 75 milyon avro kredi alarak bu alandaki ilk petrokimya yatırımı olma özelliği taşıyor. Erdemoğlu, "EBRD, çevreci olmaması münasebetiyle hiçbir petrokimya şirketine kredi kullandırmamıştır. İlk kez SASA'ya kredi vermiştir," ifadelerini kullandı.

Kurdukları PTA Tesisi'nin çevreci olduğunun altını çizen Erdemoğlu, atıklarının yüzde 65'inin yeniden işleme alınacağını ve yüzde 34'ünün geri dönüşümde kullanılacağını vurguladı. Tesisin çevreye duyarlılığı ile ilgili olarak, arıtma tesisinin dünya standartlarında kurulduğunu ve atığın yalnızca yüzde 1'inin dışarıya çıkacağını da sözlerine ekledi.

Erdemoğlu Holding, sağlık, tekstil, otomotiv ve ambalaj sanayi için ham madde üretimi yaparken, aynı zamanda çevre dostu teknolojilere yaptığı yatırımlarla da sektördeki öncülüğünü sürdürmeyi hedefliyor.

SASA'nın PTA tesisi yıl sonu açılıyor

SASA Polyester Sanayi AŞ, Adana'da devlet desteğiyle kurduğu Saflaştırılmış Tereftalik Asit (PTA) üretim tesisini yıl sonuna kadar faaliyete geçirmeyi planlıyor. 2021 yılında temeli atılan tesis, yıllık 1 milyon 750 bin ton üretim kapasitesine sahip olacak ve Türkiye’nin PTA ithalatını azaltmayı hedefliyor.

SASA Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şeker, “PTA üretmek için 2021'de çıktığımız yolun sonuna geldik. Yıl sonuna ulaşmadan işletmelerimizi devreye alacağız” dedi. Tesisin açılmasıyla birlikte, SASA'nın polyester üretim kapasitesinin 2,2 milyon tona ulaşması bekleniyor.

Yatırım, Türkiye'nin yıllık 1 milyar dolarlık PTA ithalatının önüne geçerek cari açığın kapanmasına katkı sağlayacak. Şeker, tesisin Avrupa, Kuzey Afrika, Rusya ve Hindistan'a kadar uzanan bölgede en büyük PTA tesisi olacağını belirtti.

Proje için yaklaşık 1,7 milyar dolar harcandığını vurgulayan Şeker, SASA'nın Erdemoğlu Holding bünyesine katılmasından bu yana gerçekleştirilen yatırımların toplamının 4 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Tesisin kurulumunda kullanılan ekipmanların zor bir yolculukla kente getirildiği de kaydedildi.