Dolar $
33.58
%0.01 0
Euro €
36.71
%0.01 0
Sterlin £
42.92
%-0 -0
Çeyrek Altın
4291.65
%0.16 6.81
SON DAKİKA
Çevre ve Doğa Perşembe 08 Ağustos 2024 14:08

SANAYİDE TÜKETİLEN SUYUN YÜZDE 50'Sİ GERİ KAZANILABİLİR

Temiz su kaynaklarının yüzde 11'ini tüketen sanayi sektörü, su verimliliğinin artırılması gereken sektörler arasında yer alıyor. Tarım sektöründen sonra en fazla su tüketen ikinci sektör olan sanayi sektöründe su verimliliği tedbirleri ve suyun geri kazanımı uygulamalarıyla yüzde 50'lere varan oranlarda su tasarrufu sağlamak mümkün.

Sanayide tüketilen suyun yüzde 50'si geri kazanılabilir

Masdaf Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, sanayide suyun geri kazanımı yöntemlerine ve su yönetiminde pompaların rolüne dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

İklim değişikliği nedeniyle dünya genelinde birçok ülke su sıkıntısı yaşıyor. Türkiye’de su sıkıntısı çeken ülkeler sıralamasında 32. sırada yer alıyor. Havzalarımızdaki su varlığımızın iklim değişikliğine bağlı olarak gelecekte nasıl etkileneceğine ilişkin projeksiyonlar, su kaynaklarımızın önümüzdeki yüz yıl içerisinde yüzde 25’e varan oranlarda azalacağını gösteriyor. Su kıtlığı riski, mevcut su kaynaklarımızın sektörel bazda verimli bir şekilde kullanılmasını zorunlu kılıyor. Sektörel su tüketiminden yüzde 11 pay alan sanayi sektörü de su verimliliğinin artırılması ve suyun geri kazanılması gereken sektörler arasında yer alıyor.

“Tarım sektöründen sonra en fazla su tüketen ikinci sektör olan sanayi sektöründe su verimliliği tedbirleri ve suyun geri kazanımı uygulamalarıyla yüzde 50’lere varan oranlarda su tasarrufu sağlamak mümkün” diyen Masdaf Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, sanayide suyun geri kazanımı yöntemlerine ve su yönetiminde pompaların rolüne dikkat çekti:

Yağmur suyu ve gri su kullanımı kazandırıyor

“Yarınlarımız için su yönetimine dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle sektörel su tüketiminden yüzde 11 pay alan ve su tasarruf potansiyeli yüksek olan sanayi sektöründe suyu kaybetmeden kullanabilmek suyun geleceği açısından kritik önem taşıyor. Yağmur suyu hasadı ve gri su olarak adlandırdığımız, siyah su (tuvalet suyu) haricindeki; lavabo, mutfak ve kimyasal içermeyen diğer kullanım sularının arıtılması yöntemi ile sanayide tüketilen sudan yüzde 50’lere varan oranlarda tasarruf sağlamak mümkün.

Pompa seçimine dikkat!

Sanayide, yağmur suyu ve gri su uygulamaları için sistem seçimi yapılırken pompaların endüstrilerde tüketilen elektrik enerjisinden yüzde 30, su kayıp-kaçaklarından ise yüzde 20 pay aldığı gerçeğini de göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Masdaf olarak; NM uçtan emişli norm santrifüj pompa, SPLTayrılabilir gövdeli çift emişli santrifüj pompa ve OMK serisi yüksek basınçlı kademeli santrifüj pompa ürün gruplarımız ile endüstriyel tesislerdeki yağmur suyu ve gri su geri kazanım sistemlerinde suyu, yüksek tasarruf ve sızdırmazlık değerleri ile deşarj ediyoruz. Böylece yalnızca suların transfer edilmesinde değil, aynı zamanda var olan suyun tasarruflu kullanılmasında ve yeniden kazanılmasında da önemli rol oynuyoruz.” dedi.