SON DAKİKA
Halkbank
Kobi Cuma 10 Ocak 2020 02:59

SANAYİCİNİN KOSGEB'DE 300 BİN LİRASI VAR

Dış ticarette her yıl fazla vererek dikkat çeken hırdavat sektörü yeni STK'sına kavuştu. Hırdavat Sanayici ve İş Adamları Derneği (HISİAD) Başkanı Çetin Tecdelioğlu, 5 ay önce kurulan derneği tanıtırken Türkiye ekonomisinde 20 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmi taşıyan hırdavat sektörünün HISİAD ile daha yüksek hedefleri yakalayacağını söyledi. Tecdelioğlu, yürüyüşte devletin teşvik ve desteklerini her zaman arkalarında hissettiklerini belirterek, "Devlet üretmek isteyene destek veriyor. Maalesef işletmelerimiz, KOBİ'lerimiz bu alana kapalılar. Eğer ihracatı artırmaya yönelik yeni bir proje gösterilirse sanayici KOSGEB'den 300 bin lira alabiliyor. Yani sanayicinin devlette 300 bin lira parası var" dedi.

Sanayicinin KOSGEB'de 300 bin lirası var
Dış ticarette her yıl fazla vererek dikkat çeken hırdavat sektörü yeni STK'sına kavuştu. Hırdav

Sedat YILMAZ

Hırdavat sektörü 5 ay önce kurduğu Hırdavat Sanayici ve İş Adamları Derneği (HISİAD) ile 2020 yılında başta ihracat olmak üzere her alanda atılıma hazırlanıyor. Bu yolda devlet teşvik ve desteklerinden de faydalanmak isteyen HISİAD özellikle KOSGEB’in sunduğu desteklerden sektörü faydalandırmak için çalışıyor.

Yeni kurulan HISİAD ve sektörle ile ilgili son bilgileri almak üzere HISİAD Başkanı Çetin Tecdelioğlu ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya geldik. Sanayi içinde tanımlanmamış bir sektörü tanıtmak ve gücünü göstermek üzere HISİAD’ı kurduklarını belirten Tecdelioğlu, birçok sektörün alt grubu olarak çalıştıklarından kendi ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını ve hak ettikleri konuma gelemediklerini, HISİAD ile birlikte yapılamayan birçok iyi gelişmeyi gerçekleştirebileceklerini söyledi. HISİAD ile birlikte global ölçekte söz sahibi olmayı hedeflediklerini belirten Tecdelioğlu, yurt içinde de gereken ürünleri tamamen yerli üretme noktasında hazırlık içinde olduklarını kaydetti.  

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun geliştirdiği Türkiye’nin ilk yerli elektrikli otomobili projesine de değinen Tecdelioğlu, projenin bir parçası olmaktan gurur duyacaklarını belirtti. Türkiye'nin otomotiv yan sanayinde güçlü bir ülke olduğuna işaret eden Tecdelioğlu, "Yerli otomobilin hırdavatı da yerli olsun. Biz sektör olarak tüm parçaları üretmek için hazırız” dedi.

Sektöre yeni kapılar açacağız

Ürettikleri katma değerin toplam üretim değeri içindeki payının bugün için yüzde 31,5’e yükseldiğini, ilk 30 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) ele alındığında ihracat kilogram birim fiyatı bakımından 5,17 dolara ulaştıklarını dile getirdi. 700 dolarlık çelikten 6 bin dolarlık matkap ucu kesici takımlar, 2 bin 500 dolarlık bağlantı parçaları ve el aletleri veya 2 bin dolarlık menteşe ve mobilya aksesuarları ürettiklerine dikkat çeken Tecdelioğlu, hedeflerinin sektörlerindeki 7,1 milyar dolarlık ithalatı yerli üretime çevirmek ve cari dengeye destek vermek istediklerini kaydetti.

HISİAD Başkanı Çetin Tecdelioğlu şöyle konuştu:

“İthal edilen ürünlerle ilgili çok detaylı bir analiz yapıyoruz. Yakında kapsamlı bir rapor ortaya çıkacak ve 2020 yılı içerisinde düzenleyeceğimiz çalıştayda bu raporu tüm sektöre açıklayacağız. Türkiye'de üretilmesi mümkün iken ithal edilen ürünleri tek tek ortaya koyup bir üretim atağı başlatacağız. Örneğin Türkiye'ye 9,3 milyon dolarlık iğne ve cımbız ithalatı yapılıyor. Savunma sanayine ve otomotive bijondan kilide kadar her türlü parçayı üretip bunu tüm dünyaya ihraç edebilen bir sektör neden boşu boşuna bu kadar ithalat yapsın? Hepsini ortaya koyup sektöre yeni kapılar açacağız. Toplu iğneyi de cımbızı da biz kolaylıkla yapabiliriz. Ürün küçük diye kimse ilgilenmemiş. Biz HISİAD olarak her şeyi temelden aldık. İthalata karşı ihracat dengesini yükseltmek için sektördeki envanterin analizini yapıyoruz. Hedefimiz ithalatı yerli üretime çevirmek.”

Kalite yüksek, fiyat ucuz

Almanya gibi gelişmiş bir ülkeye hırdavat sektörünün 1,3 milyar dolar ihracat yaparak rüştünü ispat ettiğini belirten Çetin Tecdelioğlu, “Sektörün rekabet gücü çok yüksek. Avrupa kalitesinde üretiyor, Çin’in fiyatlarında satıyoruz. Almanya’nın yanında ABD, Fransa, Rusya, İngiltere, İtalya yüksek ihracat yaptığımız ülkeler. Her çeşit hırdavatın en kalitelisini ihraç ediyoruz. Bu yılki ihracat hedefimiz 9 milyar doların üzeri olacak. Dış ticaret fazlasını da 1,5 milyar dolar hedefledik. Bugünkü konjonktürde Rusya, ABD ve İngiltere pazarlarını çok önemsiyoruz. ABD ile karşılıklı mutabakata vardığımız 100 milyar dolarlık dış ticaret hacminin verdiği sinerjiden hırdavat sektörü de faydalanmak istiyor” dedi.

ABD pazarında büyümek için lojistik merkezleri ve depolara ihtiyaç olduğunu anlatan Çetin Tecdelioğlu, konuyla ilgili çalışmaların sürdüğünü ve özellikle ABD’de eyaletler pazarında yer almak istediklerini söyledi. Türk hırdavat sektörünün otomotiv ve otonom cihazlarında oldukça yüksek bir performans yakaladığını, Tofaş, Mercedes, Man gibi uluslar arası şirketlere ürün verdiklerini hatırlatan Tecdelioğlu, “ABD’de öncelikle Ditroit’e yönelik çalışmamız var. Burası otomotiv sektörünün merkezi. ABD hedef pazarlarımız arasında. ABD’ye ürünlerimiz oldukça katma değerli ve pahalı satıyoruz. ABD’de Avrupa malları çok fazla. Biz de Avrupa kalitesinde ürettiğimizden rahat pazar buluyoruz. Şimdi burada B2B’ler, fuarlarla ABD ziyaretlerimize devam ediyoruz. Las Vegas’ta yılda 2 kez yapılan bir fuar var. Bu iki fuara info stantlarımızla katılacağız. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile birlikte çalışıyoruz. ABD’de bizim eksiğimiz depolama ve lojistik. Eksiklik giderilirse bu bölgeye de ihracatımız artacaktır” şeklinde konuştu.

HISİAD’ın ABD’nin yanında Avrupa’da İngiltere, Asya’da Rusya, Latin Amerika ülkelerinden Meksika, Brezilya, Kuzey Afrika ülkeleri Fas ve Cezayir’in hedef pazarlar olarak seçtiklerini belirten Tecdelioğlu, Türkiye’nin ticaret imkanı yüksek olan söz konusu ülkelerle acilen serbest ticaret anlaşması (STA) yapması gerektiğini söyledi. Çetin Tecdelioğlu, her imkanı kullanarak söz konusu ülkelerde fuar, etkinlik, görüşme gibi ticareti artırıcı her türlü faaliyetin içinde olmak istediklerini kaydetti.

Her sanayicinin 300 bin lirası KOSGEB’de

Türkiye’de iş çevrelerinin ve özellikle KOBİ tarafında çalışan üretici ve ihracatçıların devletin teşvik ve desteklerini bilmediklerini ya da söz konusu desteklerden kaçındıklarını anlatan HISİAD Başkanı Çetin Tecdelioğlu, “Sektörümüz dış ticaret dengesinde fazla veren bir alan. Şimdi HISİAD ile birlikte yeni sivil toplum kuruluşuna (STK) kavuştu. Bu yıl yüzde 10 büyüyerek 9 milyar dolarlık bir ihracat hedefimiz var. 20 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmi olan hırdavat sektörü bundan böyle daha iyi noktalara ve hedeflere ulaşacak” dedi.

Devletin başta Ticaret Bakanlığı ve Eximbank ile ihracata büyük destek verdiğini ve devletin desteğini her zaman arkalarında hissettiklerini belirten HISİAD Başkanı Tecdelioğlu, “Devlet gerçekten üretmek isteyene destek veriyor. Maalesef işletmelerimiz, KOBİ’lerimiz bu alana kapalılar. Ya da desteklerden teşviklerden uzak kalmayı tercih ediyorlar. Yine hatırlatıyorum. Eğer üreticimiz, işletmelerimiz ihracatı artırmaya yönelik yeni bir proje gösterilirse sanayici KOSGEB’den 300 bin lira alabiliyor. Yani sanayicinin kullanması için devlette 300 bin lira parası var. İşte bu desteklerden faydalanmayı bilecek samimi sanayicilere ihtiyaç var. Devlet onları bekliyor” diye konuştu.

Hırdavat sektöründe orta ölçekli firmaların yoğunlukta olduğunu bunu değerlendirerek üründe kaliteyi daha da yükseltmek için bir teknoloji merkezi kurmak istediklerini belirten Çetin Tecdelioğlu, “Bu konuda KOSGEB ile çalışmamız oldu. Hatta birlik bize teknoloji merkeziyle ilgili 10 milyon liralık bir destekte bulunma müjdesi verdi. Merkezi yakın zamanda hayata geçireceğiz” dedi.

Tecdelioğlu, hırdavat sektörünün mobilya ve beyaz eşya gibi birçok sektöre mal verdiğini halen yüzde 18 olan KDV oranını yüzde 8’e indirilmesini istediklerini belirtti.

Uluslar arası bir fuar yapacağız

Sektörü daha geniş alanlara yayma adına 28-29 Mart günlerinde Antalya’da Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) himayelerinde bir sektör çalıştayı düzenleyeceklerini ifade eden Tecdelioğlu, Türkiye’de bir fuar organizasyonu gerçekleştirmek için çalışmalara başladıklarını söyledi. Tecdelioğlu, “2021 yılında yapmak üzere uluslar arası Türk hırdavat fuarını ilk olarak HISİAD yapacak. TÜYAP’la işbirliği yaptık” diye konuştu.

ABD pazarında National Hardware Show ve FABTECH fuarlarına katılım göstereceklerini, özellikle hırdavat sektöründe yükselen bir pazar olan Rusya’da MITEX ve MEBEL fuarlarını hedef aldıklarını belirten Tecdelioğlu, “Avrupa halihazırda hırdavat için güçlü bir pazar. Mart ayında Almanya Köln’de EISENWAREN fuarı var. Yine 2021 yılında Paris’te gerçekleştirilecek BATIMAT fuarı ile Londra’da UK Construction Week organizasyonlarına katılmak istiyoruz. Brexit’in Türkiye’ye ve sektörümüze büyük bir ivme kazandıracağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.