SANAYİCİLERDEN "ATIKLARIMIZ MOBİLYA OLSUN" İSTEĞİ
Ege Plastik Sanayicileri Derneği (EGEPLASDER) Yönetim Kurulu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay'ı makamında ziyaret ederek, atıkların dönüşümü ile ilgili hazırladığı proje dokümanını sundu.
EGEPLASDER’in hazırladığı proje, plastik atıkların kaynağında ve temiz şekilde ayrıştırılarak yüksek teknoloji işlemi sonrasında, belediyelerin ihtiyaç duyduğu onlarca farklı ürüne dönüşümünü hedefliyor. Bu ürünler arasında çevre dostu inşaat malzemeleri, park ve peyzaj alanlarında kullanılacak çit, iç ve dış zemin malzemeleri, oyun alanı ekipmanları gibi ürünler bulunuyor.
// ÖRNEKLERİ PEK ÇOK AVRUPA ÜLKESİNDE VAR
Plastik atıkların kaynağında ayrıştırılarak geri kazanımını ve başta kent mobilyaları olmak üzere çok farklı ürünlere dönüşmesini amaçlayan proje hakkında Başkan Tugay’a bilgi veren EGEPLASDER Yönetim Kurulu Başkanı Şener Gençer, “Örnekleri pek çok Avrupa ülkesinde bulunan ve hazine değerindeki atıklarımızın milli ekonomiye yeniden değer yaratır hale gelmesini amaçlayan projemize Sayın Başkanımızın ilgisinden büyük mutluluk duyduk. Kendisinin talimatları sonrasında konuyla ilgili bürokratların katılımı ile kısa sürede bir araya gelerek çalışmaya başlayacağız.” dedi.
Cemil Tugay’ın 31 Mart seçimleri öncesinde kamuoyuna açıkladığı projeler arasında, atık yönetimi ile ilgili projeler olduğunu hatırlatan Gençer, Türkiye’nin atıkların kaynağında ayrıştırma ve geri kazanımında gelişmiş ülkelerin çok gerisinde olduğunu anımsattı.
// ATIKLARIN %80’İ GERİ DÖNÜŞTÜTÜLEBİLİR
2022 yılında Türkiye’deki evsel atık miktarının 31 milyon tonu aşarken, bu atığın yüzde 80’inin geri dönüştürülebilir atıklardan oluştuğunu sözlerine ekleyen Şener Gençer, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Türkiye’de atık yönetimi ile ilgili 15’e yakın yönetmelik var ancak bu yönetmelikler Avrupa’daki örneklerine göre çok zayıf. Türkiye’de atık ayrıştırma tesislerinin yeterli olmaması, kaynakta ayrıştırma ve toplamanın uygulanmaması nedeniyle Avrupa Birliği müktesebatına uyum yakalanamıyor. Sayın Cemil Tugay, Mart ayı içerisinde açıkladığı projesinde, atıkların çöp değil milli servet olduğuna dikkat çekmiş; plastik, cam, kağıt, metal ve evsel atıkların ayrı ayrı ve ilan edilen saatlerde toplanacağını belirtmişti. Plastik sanayicileri olarak bizlerin uzun yıllardır gerçekleşmesini beklediğimiz bir proje bu. İlk adımlarımızı İzmir’in pilot bir ilçesi ve mahallesinde atarak, Türkiye geneline örnek olacak bir dönüşüm başarısı sağlayabiliriz. Sayın Başkanın projemize ilgi göstererek ilgili bürokratlarla fizibilite çalışması yapılmasını istedi. Sanayiciler olarak atık yönetiminde büyükşehir belediyemizle ortak paydada çalışmaya hazırız.”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ı ziyaret eden EGEPLASDER heyetinde Yönetim Kurulu Başkanı Şener Gençer’in yanı sıra Danışma Kurulu Başkanı duayen sanayici Erdoğan Çiçekçi; Yönetim Kurulu Üyeleri Berat Güzelel, Egemen Uçar, Adnan Parıldar ve Şenol Özbey; Dernek Sekreteri Yasemin İme Beyazıt ve İBA Stratejik İletişim Danışmanlığı Kurucusu Serkan Aksüyek de yer aldı.