SON DAKİKA
Haber Merkezi | Organize Sanayi Bölgeleri Çarşamba 26 Haziran 2024 08:02

SANAYİCİ VE ÜRETİCİ OLMAYANA YER YOK

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın Mayıs Ayı Meclis toplantısında Meclis Üyelerinin Söğütlü OSB ile ilgili değerlendirmelerinin ardından konuşan Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ şunları dile getirdi.

Sanayici ve üretici olmayana yer yok
“Söğütlü OSB’de diğer OSB’ler gibi kurulma çalışmalarını yürüttüğümüz bir OSB’dir. Sakarya’nın 9 Organize Sanayi Bölgesi’dir. Biz bütün OSB’lerimizde bir dernek ile çalıştık. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi için; yaklaşık 10 yıl önce Erzincanlı sanayicilerin kümelendiği İstanbul’da kurulmuş bir derneğin talebiyle yer arama çalışmaları sonucunda Söğütlü’deki mevcut yerde bir OSB kurmak için süreç başladı. Bu oluşumda Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Söğütlü Belediyesi, SATSO yer aldı. Süreç o zamandan beri devam ediyor. Geçtiğimiz yıl kurulumu Sanayi Bakanlığı tarafından onaylandı ve biz müteşebbis heyete SATSO üyelerinden oluşan 7 arkadaşımızı seçtik. OSB’nin Yönetim Kurulu Başkanı da SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Tiryaki oldu. Bu süreçten sonra OSB ile ilgili bütün çalışmaları Vali Bey’in başkanlığını yaptığı müteşebbis heyet ve Gökhan Tiryaki’nin başkanlığını yaptığı yönetim kurulu yürüttü. Dernek bu süreçte birçok üye kaydında bulunmuş ve bu üyelerin talebi 3000 dönümün üzerinde görünüyor. OSB’mizin brüt alanı 2400 dönümdür. Hepsi sanayi arsası değildir. Bu alanın içinde çevre koruma bandı, yollar, yeşil alanlar vb. var. Bu alanın maksimum 1400- 1500 dönüm bir alanı sanayi parseli olacak gibi görünüyor. Arazi OSB ilan edilmeden önce de bilgimiz dışında el değiştirmeler olmuş. Yaklaşık 900 dönüm civarı bu şekildedir. 900 dönüm içinde gerçekten sanayici ve üretici olan firmalar var. Ama sanayicilik ve üreticilik de alakası olmayan firmalar da var. Bizim hedefimiz üretici firmalara yer vermek. Bu yüzden 1400 dönüme sanayici seçmek için kriterler koyduk. Üretim yapmayan hiçbir yatırıma bundan önceki organize sanayi bölgelerinde müsaade etmediğimiz gibi bundan sonra da etmeyeceğiz. Gerçek yatırımcıya kapımız sonuna kadar açık.”

Altuğ, “Söğütlü OSB’nin müteşebbis heyet toplantısında spekülatif durumlara imkan vermemek adına yatırımcılar için sanayi sicil belgesi, kapasite raporu, yeşil üretim, yüksek istihdam, ihracat gibi kriterler koyduk. Bu kriterler, firmaları doğru değerlendirmemizi sağladı. Derneğin müteşebbis heyete sunduğu üye listesi arz edilen arazinin neredeyse 3 katı. Buna ek olarak genişleme alanı öngörmüşler ve onu da tahsis etmişler. OSB bitmeden önce genişleme söz konusu değil. Müteşebbis Heyetin belirlediği kriterlere göre yer tahsis yapılacağı bilgisi derneğe iletildi. Bu sıralama ile 41 firma ile sözleşme imzalandı. Bu 41 firmanın 39 tanesi dernek üyesi firmalar. Diğer iki firma ise; dernek üyesi olmayıp Yönetim Kurulu tarafından yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonucunda Sakaryalı olan, yüksek ihracat ve istihdam sağlayan, ileri teknoloji ile üretim yapan 2 firmadır. Net 705 dönüm arazi tahsisi yapıldı. Tahsislere devam edilecek. Ancak daha önce yer alan firmalar adına mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi. Mahkeme süreci devam ediyor. Müteşebbis heyet ve yönetim kurulu kural ve kanun neyse onu yapıyor” açıklaması yaptı.
ABONE OL