SAMSUN'DA KADIN GİRİŞİMCİLİĞİ DESTEKLENİYOR
Samsun, kadın istihdamı ve girişimciliğini artıran projeleriyle bölgedeki ekonomik gelişmeye önemli katkılarda bulunuyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü’nün 2024-2025 dönemi için odak alanı olarak belirlediği “Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği” çerçevesinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) öncülüğünde önemli adımlar atılmakta. Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve OKA arasında imzalanan "Samsun’da Kadın İstihdamı ve Girişimciliği İş Birliği Protokolü" ile kadınların ekonomik hayatın içinde daha güçlü bir yer edinmesi hedefleniyor.
OKA ve çeşitli kurumlarla yapılan iş birliği sayesinde, kadınlara yönelik sanayi sektöründe gelişim fırsatları sağlanıyor. 18-30 yaş arası kadın mühendis ve teknikerlere yönelik Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitimi gibi mesleki eğitimler sunuluyor. Bu eğitimler, imalat sanayi ve yüksek teknoloji sektörlerinde kadınların niteliklerini artırmayı amaçlıyor. Ayrıca, CNC Torna ve Plastik Enjeksiyon Operatörlüğü gibi alanlarda da kadınların sanayiye katılımı teşvik ediliyor.
Bir başka önemli adım ise Kadın Mühendis Yetiştirme Okulu’nun hayata geçirilmesi. Bu okul, kadın mühendisleri Endüstri 4.0, yalın üretim ve dijital dönüşüm alanlarında uzmanlaştırarak onların sanayi sektöründeki rollerini güçlendirmeyi hedefliyor. "Kuzeyin Dijital Yıldızları Programı" da kadınların dijital iş gücüne katılımını artırarak, onlara iş ve veri analistliği gibi modern iş kollarında fırsatlar sunuyor.
Samsun, kadın girişimciliğini de destekleyen önemli projelere ev sahipliği yapıyor. Samsun Kenevir Tekstili İnovasyon ve Kapasite Geliştirme Projesi, kadınları geleneksel kenevir dokuma kültürünü yaşatarak istihdam ve girişimcilik fırsatları ile buluşturuyor. Ayrıca, Samsun Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve OKA iş birliğiyle kadınlara mesleki eğitim ve iş kurma konusunda rehberlik ve danışmanlık hizmetleri sunuluyor.
OKA tarafından başlatılan "Turizm Ekseninde Kadın İstihdamı Odaklı Teknik Destek Programı" ile kadın kooperatiflerinin yöresel ürün üretim kapasiteleri artırılmakta. Bu program ile kadın girişimcilere, finansal okuryazarlık, dijital okuryazarlık ve pazarlama gibi konularda eğitimler veriliyor. Böylece, kadınların ekonomik bağımsızlıklarını kazanarak, yerel kalkınma süreçlerine katılmaları sağlanıyor.
Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine paralel olarak, Dünya Bankası finansörlüğünde yürütülen Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Dönüşüm (SoGreen) Projesi ile kadınlara yeşil geçim kaynakları sağlanacak. Samsun'da kadın girişimcilerin yeşil iş alanlarında da güçlendirilmesi için önemli adımlar atılmakta. Bu projelerle, kadınların çevre dostu iş gücü içinde yer alması teşvik edilerek, bölgenin sürdürülebilir kalkınmasına önemli katkılar sağlanıyor.
Samsun’daki bu projeler ve iş birliği çabaları, kadınların ekonomik ve sosyal hayatta daha güçlü bir yer edinmelerine olanak tanırken, bölgedeki sürdürülebilir kalkınma sürecini hızlandırıyor. Kadınların istihdam ve girişimcilik alanındaki potansiyelinin farkına varılması, bölgenin kalkınmasına yönelik uzun vadeli katkılar sağlayacak.