SAMSAT ÇÖREĞİ GELİR KAYNAKLARI OLDU
Adıyaman'ın Samsat ilçesinde, yüzyıllardır yalnızca bayramlarda yapılan ve "bayram taplaması" olarak da bilinen Samsat çöreği, artık kadınların istihdam edildiği belediye tesisi sayesinde yıl boyunca üretiliyor.

İpekyolu Kalkınma Ajansının destekleriyle Samsat Belediyesi tarafından 3 ay önce kurulan tesiste, 12 kadın geleneksel yöntemlerle çörek üretimi yapıyor. Un, rezene, susam, çörek otu, tuz, bitkisel susuz yağ ve sarı gelin otu kullanılan çörekler, doğal yöntemlerle hazırlanarak Türkiye’nin dört bir yanına siparişle gönderiliyor.
Samsat Belediye Başkanı Halil Fırat, tesiste kadınların istihdam edilmesinin ve geleneksel lezzetin yaşatılmasının kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Fırat, “Kadınlarımız hem emeğini ortaya koyuyor hem de kültürümüzü ön plana çıkarıyoruz. Samsat çöreğinin özgün tadını korumak için katkı maddesi kullanmadan tamamen doğal yöntemlerle üretim yapıyoruz. Projemiz beklediğimizin üzerinde ilgi gördü ve bölgede ciddi bir ses getirdi” dedi.
Tesisin ilerleyen dönemde 3 vardiya sistemine geçerek günlük ortalama 1 ton üretim hedeflediğini aktaran Fırat, ürün çeşitliliğini artırarak tuzlu, tereyağlı ve tatlı çörekler de üretmeyi planladıklarını ifade etti. Fırat, “Kadınlarımız hem üretimde yer alıyor hem de aile bütçesine katkı sağlıyor. Bu proje, Samsat’ın ekonomik gelişimine katkı sunarken kültürümüzü gelecek nesillere aktarmamıza da vesile oluyor” diye konuştu.