Dolar $
34.08
%0.02 0
Euro €
37.74
%-0.25 -0.09
Sterlin £
44.8
%-0.27 -0.12
Çeyrek Altın
4481.27
%-0.71 -31.78
SON DAKİKA
Turizm Pazar 24 Mayıs 2020 09:35

SAĞLIKLI TURİZM PROGRAMI

Türkiye uygulamaya koyduğu "Sağlıklı Turizm Sertifikasyon Programı" ile koronavirüs sonrası turizm stratejisini sahilleri, müzeleri ve antik zenginliklerinin güvenle ziyaret edilebileceği imajı üzerine kurarken; 35 milyar dolarlık turizm gelirlerinde yaşayacağı kayıpların en azından bir kısmını da telafi etmeyi umuyor.

Sağlıklı turizm programı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Reuters ile yaptığı söyleşide, sertifikasyondan beklentiyi şöyle özetliyor: "Çok şeffaf bir denetim sistemi oluşturuyoruz. Ne kadar şeffaf ve ne kadar detaylı bilgilendirme yaparsak, turistin güvenini de o kadar kazanırız."

Türkiye dünyada en fazla turist çeken 6. ülke konumunda bulunuyor. Ancak bugün açıklanan verileri göre, Nisan ayında Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı koronavirüs etkisiyle %99 geriledi.

Türkiye, yeniden turist akışının sağlanması için 70 ülke ile telefon diplomasisine başlarken; Haziran'dan itibaren Asya ülkeleri ile Bulgaristan ve Yunanistan gibi komşuları başta olmak üzere bazı ülkelerle sınırlarını kontrollü şekilde açmaya başlayacak.

Ancak mevcut şartlar altında oluşacak talebe bağlı olarak bu yıl otellerin ancak yarısının açılmasını öngördüklerini belirten Ersoy, "Oteller hazır olmadığı için değil. Özellikle zincir oteller hazırlar bu işe. Arz talep dengesine dayalı bir durum" dedi ve ekledi:

"Ne kadar çok rezervasyon alırsa o kadar hızlı şekilde oteller açılır. Zincir otellerin aynı bölgede iki oteli varsa birini açar, dört tane varsa ikisini açar. Bizim öngörümüz bu sene artık %50'sinin açılması. Yüzde 50-60 bu sezon şartlarında başarıdır."

Four Seasons otelinin Genel Müdürü Tarek Mourad, sertifikasyon kurallarının turistleri çekme konusunda yardımcı olacağını belirtirken, buna ilave olarak Türkiye'nin sağlık altyapısı, THY'nin uçuş ağı ve geniş alanı ile İstanbul Havalimanı'nın da destekleyici unsurlar olduğunu söyledi.

Mourad, otelin Aya Sofya'ya bakan terasında yaptığı değerlendirmede, "Bütün bunları biraraya getirdiğinizde , Türkiye'nin daha hızlı bir iyileşme için şansı artıyor" dedi.

Uluslararası seyahat acentası TUI, Haziran ayından itibaren Türkiye destinasyonunu yeniden başlatmayı planlıyor.

Haziran ayı sonlarında Hollandalı turistler için Türkiye'ye yönelik bir yaz paketi sunmayı planlayan turizm şirketi Corendon da, uçuştan önce koronavirüs testi uygulayıp, otel kompleksi dışına çıkılmayacak bu paketle Hollandalılara Türkiye'de güvenli bir tatil seçeneği sunmaya hazırlanıyor.

Ancak turizm sektörü temsilcileri temkinli.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya'ya göre, yabancı ziyaretçilerde Temmuz ayında hafif bir kıpırdanma yaşansa bile, yoğun turist girişi için Eylül-Ekim aylarını beklemek gerekecek.

Geçen yıl 7 milyon kişi ile Türkiye'ye en fazla ziyaretçi gönderen ülke konumundaki Rusya'dan gelişler ise Bağlıkaya'ya göre diğer ülkelere göre daha geç gerçekleşecek.

Bağlıkaya, "Rusya büyük ihtimalle ilk önce kendi ülkesindeki destinasyonların açılmasını ve onların pazarlanmasını teşvik edecek. İnsanların içeride seyahat etmesini teşvik edeceklerdir" dedi ve ekledi:

"Oradaki vaka sayıları da hala yüksek. Dolayısıyla Rusya pazarı Avrupa pazarları, Orta Doğu, Arap pazarı, İran pazarından daha sonra gelecektir diye tahmin ediyorum."

Bağlıkaya, bu yıl sektörün döviz girdisinde de%60-70 düşüş olabileceği öngörüsünde bulundu.

turikz-m

SERTİFİKASYON BAŞLIYOR AMA OTELLER TURİST KONUSUNDA TEMKİNLİ

Turizm sektöründe koronavirüse karşı alınacak tedbirleri içeren ve 2020 yaz sezonundan itibaren geçerli olacak Sağlıklı Turizm Sertifikasyon Programı, tatilini Türkiye'de geçirecek Türk vatandaşları ve yabancı ziyaretçiler için ulaşımdan konaklamaya, tesis çalışanlarından yolcuların kendi sağlık durumuna uzanan geniş bir yelpazede alınacak tedbirleri kapsıyor.

Bakan Ersoy, "Türkiye genelinde yoğun turist trafiği yaşanan havalimanlarında test merkezi kuruyoruz. Testini yaptırmadan gelen, son 72 saat içinde test yaptırmamış misafirlerin tamamına test yapacağız" dedi.

Türkiye'nin yanı sıra, Portekiz de turizm faaliyetlerine yönelik "Temiz ve Güvenli" onayı verilen bir program başlatmış durumda. Otellerini Haziran ayı başında açmayı planlayan ülkede, bu kapsamda halihazırda 3,000'den fazla "temiz ve güvenli" onayı verildi.

Şu anda yaşanan sürecin tamamen belirsizlik üzerine kurulu olduğunu söyleyen Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı, "Burada en önemli konu uçuş trafiğinin başlaması ve ülkelerin birbirlerine olan sınırlarını açması" dedi ve ekledi:

"Gerçekçi de olmak lazım. Bu yavaş va zaman alacak bir süreç. Temmuz'da yüzde 50 açılış bence büyük başarı olur."

Sektör temsilcilerine göre, Türkiye turizmi için Haziran başında hareketlenmesi beklenen iç turizm esaslı bir sınav olacaksa da, Türkiye turizmini asıl ayakta tutan şey yabancı ziyaretçiler.

İsmini vermek istemeyen Antalya'da otel sahibi bir sektör temsilcisi, "Türkiye'nin en önemli turist destinasyonlarından Antalya'da yılda 100 milyon geceleme yapılıyor. Bu 100 milyon gecelemenin içinde yerli turistin payı %20 değildir. Geri kalan hep yabancı ziyaretçi gecelemeleri" dedi ve ekledi:

"Bu turistler olmayınca otelleri açmanın da bir anlamı yok. Sorun yabancı turistlerin ne zaman geleceğinde."