Dolar $
34.08
%0.02 0
Euro €
37.74
%-0.25 -0.09
Sterlin £
44.8
%-0.27 -0.12
Çeyrek Altın
4481.27
%-0.71 -31.78
SON DAKİKA
Ekonomik Veriler Cumartesi 18 Temmuz 2020 10:25

SABİT FAİZ BEKLENTİSİ

Geçtiğimiz ay çekirdek enflasyon göstergelerindeki yükseliş eğilimine vurgu yaparak neredeyse bir yıldır süren faiz indirimlerine beklenmedik bir ara veren Merkez Bankası'nın bu ay da politika faizinde değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

Sabit faiz beklentisi

Reuters'ın 12 kurumun tahminleriyle yaptığı ankette medyan beklentisi TCMB'nin politika faizini %8.25'te sabit tutacağına işaret ederken, tahminler arasında değişim bekleyen yok.

Merkez Bankası, Nisan sonunda yıl sonu enflasyon tahminini koronavirüsün petrol fiyatları başta olmak üzere ekonomideki etkisiyle %8.2'den %7.4'e indirirken düşüşün Temmuz'dan itibaren belirginleşeceğini öngörmüştü.

Para Politikası Kurulu (PPK), Haziran toplantısından sonra yapılan açıklamada koronavirüs salgını kaynaklı toplam talep koşullarının sınırlayıcı etkisine rağmen, "Salgına bağlı birim maliyet artışlarının yansımalarıyla çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimlerinde bir miktar yükseliş gözlenmektedir" denildi ve gıda enflasyonunun dönemsel ve salgın etkileri nedeniyle arttığına dikkat çekildi.

Enflasyon Mayıs ayında %11.39'a yükseldikten sonra Haziran'da beklentilerin üzerinde artış kaydederek %12.62 olmuştu.

Morgan Stanley, Merkez Bankası'nın Haziran'da duraklamasının sebebinin çekirdek enflasyondaki yükseliş olduğunu dikkat çekerek, "Merkez Bankası'nın Temmuz ayı enflasyon beklenti anketi bir bozulma gösterirken, analistler yılsonu enflasyonunu Haziran'da %9.5'e karşı 10.2% olarak gerçekleşmesini bekliyorlar, bu da Merkez Bankası'nın şu anki %7.4 tahmininin oldukça üstünde" dedi.

Geçen yıl Temmuz ayında kur krizinden sonra yavaşlayan ekonomiyi canlandırmak için faiz indirimlerine başlayan Merkez Bankası, koronavirüs salgını sırasında da faiz indirimlerini sürdürdü. Ancak enflasyondaki artışla birlikte piyasanın ve TCMB'nin enflasyon tahmini arasındaki makas açıldı.

Yılsonu için ankete katılan 9 kurumun tahminlerinin medyanı ise politika faizinin 2020 sonunda %8.25 seviyesinde kalacağına işaret ederken, yalnız bir katılımcı politika faizinin %8'e çekilmesini bekliyor.

Geçtiğimiz ayki ankette yılsonu politika faizi tahmini %7.75, Mayıs anketinde %8, Nisan anketinde ise %8.25'ti.

Merkez Bankası faiz kararını 23 Temmuz saat 1400'te açıklayacak.