Dolar $
33.09
%0.28 0.09
Euro €
36.12
%0.29 0.1
Sterlin £
42.91
%0.15 0.06
Çeyrek Altın
4243.45
%1.03 42.82
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | Ekonomik Veriler Cuma 12 Temmuz 2024 12:01

SABAH STRATEJİSİ

Güne alıcılı bir görüntüyle başlayan BIST100 endeksi; ekonomi yönetiminden gelen kapsayıcı açıklamalar, yakından izlenen haftalık menkul kıymet istatistiklerinde yabancıların hisse piyasasında tekrar alıma geçtiğinin gözlenmesi ve beklentilerin altında gelen ABD enflasyonu ile alımlarını sürdürdü ve günü yüzde 2,6 oranında primle tamamladı.

Sabah stratejisi

Ziraat Yatırım'dan gelen verilere göre, güne alıcılı bir görüntüyle başlayan BIST100 endeksi; ekonomi yönetiminden gelen kapsayıcı açıklamalar, yakından izlenen haftalık menkul kıymet istatistiklerinde yabancıların hisse piyasasında tekrar alıma geçtiğinin gözlenmesi ve beklentilerin altında gelen ABD enflasyonu ile alımlarını sürdürdü ve günü yüzde 2,6 oranında primle tamamladı. Bankacılık endeksi (XBANK) yüzde 4,6 oranında değer kazanarak yükselişe öncülük etti. ABD'de dün açıklanan haziran ayı TÜFE'sinde aylık bazda yüzde 0,1 oranında düşüş yaşadı. Uzun bir aradan sonra ilk kez negatif enflasyon rakamının gözlemlenmesi ile Fed'den eylül toplantısında faiz indirim beklentileri arttı.

Veri sonrasında ABD on yıllık tahvil faizinde anlamlı düşüş yaşanırken, hisseler arasında rotasyonlar dikkat çekti. Küçük ölçekli şirketlerden oluşan Russell 2000'de sert yükseliş yaşanırken, Nasdaq günü yüzde 2 oranında değer kaybıyla tamamladı.  Dolar endeksi (DXY) ise yüzde 0,6 oranında geriledi. Bu sabaha bakıldığında Nasdaq vadelisi baskı altındayken, borsalarda karışık seyirlerin gözlendiği Asya'da teknoloji endeksi satıcılı bir görüntü sergiliyor. Borsalardaki dalgalanmalara karşın dünkü veri Gelişmekte Olan Ülke varlıkları için pozitif. Bu gelişmenin yaşandığı ortamda; risk primimizin (5 yıllık CDS) 250 baz puana yaklaşması ve önümüzdeki hafta not artışı beklenen Moody's'in Türkiye değerlendirmesi öncesinde Borsa İstanbul'da pozitif fiyatlama sürebilir. Bugün içeride mayıs ayı ödemeler dengesi rakamları, yurtdışında ise ABD'de haziran ÜFE verisi ve temmuz ayı Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi takip edilecek. Ek olarak, ABD'e önemli bankaların çeyreklik bilanço açıklamaları da ajandada yer alıyor.

ABD'de haziran ayı TÜFE verileri izlendi. Buna göre, manşet TÜFE aylık bazda mayısta yatay seyrin (yüzde 0) ardından haziranda sürpriz bir şekilde yüzde 0,1 oranında düşüş kaydetti ve böylece Mayıs 2020'den bu yana ilk kez düşüş gerçekleştirdi, beklentiler ise yüzde 0,1 artış yönündeydi, yıllık bazda ise yüzde 3,3'ten yüzde 3 seviyesine gerileyerek beklentilerin (yüzde 3,1) altında gerçekleşti ve böylece Haziran 2023'ten bu yana en düşük seviyede kaydedildi.

  • Gıda ve enerji fiyatlarını dışlayan çekirdek TÜFE'nin ise, aylık bazda artış hızı yüzde 0,2'den yüzde 0,1 seviyesine yavaşladı, beklentiler ise bir önceki aya benzer şekilde yüzde 0,2 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi, yıllık bazda ise yüzde 3,4'ten yüzde 3,3 seviyesine yavaşladı ve böylece Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü, beklentiler ise bir önceki aya benzer şekilde yüzde 3,4 seviyesinde kaydedilmesi yönündeydi.

Bunun yanında, ABD'de istihdam piyasası verilerinden, 6 Temmuz haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, 239 bin kişi seviyesinden 222 bin kişi seviyesine beklentilerin üzerinde gerileyerek son 5 haftanın en düşük seviyesinde kaydedilmekle birlikte istihdam piyasasının görece sıkı olduğuna işaret etti, bunun yanında tarihsel ortalamaların altında düşük seviyelerde seyretmişti.

Avrupa tarafında ise, ECB'nin para politikasına yön verecek olan verilerden Almanya'da haziran ayına ilişkin nihai TÜFE verisi açıklandı. Almanya'da manşet TÜFE'nin aylık bazda artış hızı haziranda öncü veriyle uyumlu olarak yüzde 0,1 seviyesinde gerçekleşerek son altı ayın en düşük seviyesinde kaydedildi, yıllık bazda ise yüzde 2,4'ten yüzde 2,2 seviyesine hafif geriledi. Ayrıca Almanya'da yıllık bazda çekirdek TÜFE ise haziran ayında %3'ten yüzde 2,9 seviyesine gerileyerek Şubat 2022'den bu yana en düşük seviyede kaydedildi.

Öte yandan, İngiltere'de mayıs ayına ilişkin aylık bazda GSYH büyüme verisi takip edildi. Ülke ekonomisi aylık bazda nisanda durağan seyrin (yüzde 0) ardından mayısta yüzde 0,4 oranında büyüme kaydederek beklentilerin (yüzde 0,2 büyüme) üzerinde performans sergiledi. 

Yurt içinde ise, TÜİK tarafından mayıs ayı ticaret satış hacmi ve ciro endeksleri yayımlandı. Buna göre, tüketim harcamalarına dair izlediğimiz perakende satış hacmi aylık bazda mart ayında yüzde 0,4 düşüşün ve nisanda yüzde 1,9 düşüşün ardından mayısta yüzde 0,2 oranında gerileyerek düşüşünü üçüncü aya taşıdı ve böylece iç talepte yavaşlamanın sürdüğüne işaret etti. Perakende satış hacminin yıllık artış hızı ise nisan ayındaki yüzde 10,2'den mayıs ayında yüzde 5,8 seviyesine yavaşladı ve böylece Temmuz 2022'den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü. 

  • Toplam ciro endeksinin ise mayısta aylık artış hızı yüzde 0,2'den yüzde 0,8 seviyesine yükselirken, yıllık bazda artış hızı ise %72,3'ten yüzde 66,8 seviyesine kısmi yavaşladı. 

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, Fed'in para politikasına yön vermesi açısından yakından takip edilecek verilerden, haziran ayı ÜFE verileri TSİ 15.30'da izlenecek. Haziranda manşet ÜFE'nin ise aylık bazda mayısta yüzde 0,2 oranında düşüş kaydetmesinin ardından haziranda yüzde 0,1 oranında artış sergilemesi ve yıllık bazda ise yüzde 2,2'den yüzde 2,3 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Haziranda çekirdek ÜFE'nin ise aylık bazda yüzde 0'dan yüzde 0,2 seviyesine hızlanması ve yıllık bazda ise yüzde 2,3'ten yüzde 2,5 seviyesine hafif yükselmesi bekleniyor.

Ayrıca ABD'de temmuz ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi TSİ 17'de takip edilecek. Haziran ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi nihai verisi, 65,6'dan 68,2 seviyesine hafif yukarı yönlü revize edilmişti ve beklentilerin (66) üzerinde kaydedilmişti. Detaylara bakıldığında, haziranda cari koşullar alt endeksi 62,5'ten 65,9 seviyesine, beklentiler alt endeksi ise 67,6'dan 69,6 seviyesine yukarı yönlü revize edilmişti. 

Yurt içinde ise, TSİ 10'da TCMB tarafından mayıs ayı ödemeler dengesi verisi takip edilecek. Aylık bazda nisan ayında net hizmet gelirlerindeki kısmi artışa (özellikle net seyahat gelirlerindeki artışa) karşın dış ticaret açığındaki artışın etkisiyle aylık cari denge 5,29 milyar USD ile beklentilerin (6,1 milyar USD açık) altında açık vermişti, bunun yanında son dokuz ayın en yüksek seviyesinde açık kaydedilmişti, ocakta 2,76 milyar USD açık, şubatta ise 3,65 milyar USD açık ve martta ise 4,42 milyar USD açık verilmişti. 12 aylık kümülatif verilere göre cari açık ise, mart ayındaki 31,26 milyar USD'den nisan ayı itibarıyla 31,46 milyar USD seviyesine hafif yükselmişti. Böylece 12 aylık kümülatif bazda cari işlemler açığı Mayıs 2023'te 57 milyar USD'ye ulaşmasının ardından 11 aylık dönemin sonunda Nisan 2024 itibarıyla 25,6 milyar USD'lik iyileşme kaydetmişti. 12 aylık kümülatif cari denge/GSYH oranı ise, Mayıs 2023'te yüzde 5,6 seviyesine ulaşmasının ardından Nisan 2024 itibarıyla yüzde 2,7 seviyesine iyileşmişti (2024 yılı 1. çeyrek kümülatif GSYH verisi alındı). Mayısta ise aylık bazda cari açığın 1,5 milyar USD seviyesine gerilemesi bekleniyor.
 
Şirket haberleri

Kontrolmatik Teknoloji (KONTR, Nötr): SPK, Şirket'in yüzde 100 bedelli ve yüzde 125 bedelsiz sermaye artışına (200mn TL'den 650mn TL'ye) onay verdi.

Migros (MGROS, Sınırlı Pozitif): Şirket, Kepez'de yer alan ve içinde Antalya Kipa Alışveriş Merkezi'nin de bulunduğu arsayı 875mn TL + KDV bedel ile satmıştır. Gayrimenkulün son değerleme raporunda belirlenen değeri 595,9mn TL'ydi.

Diğer şirket haberleri

Adese Gayrimenkül (ADESE): Şirket, yüzde 100 bağlı ortaklığı olacak şekilde 150mn TL başlangıç sermayeli Loras Real Estate İnşaat'ı kurdu.

Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT): Şirket'in ocak - Haziran 2024 dönemine ait brüt prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 82 oranında artarak 5.264mn TL olarak gerçekleşti.

Gen İlaç (GENIL): DMO tarafından düzenlenen ihalelerde şirketin ilaçlarını satmak üzere şirketce yetkilendirilen Salutem Ecza Deposu'nun katıldığı DMO 2 aylık ilaç alım ihalesinde Salutem'in uhdesinde kalan ilaçlar şirketten temin edildi.

DMO 2 aylık ilaç alım ihalesi sonucunda Salutem'in uhdesinde kalan ilaçların şirketin satışlarına katkısı 137,6mn TL olacak.

Global Yatırım Holding (GLYHO): Şirket'in çıkarılmış sermayesinin 650mn TL'den bedelsiz olarak yüzde 200 oranında artırılarak 1.950mn TL'ye çıkarılması için SPK'ya başvurulmasına karar verildi.

Pasifik GMYO (PSGYO): SPK, Şirket'in %192,7 bedelsiz sermaye artışına (1.640mn TL'den 4.800mn TL'ye) onay verdi.

Ray Sigorta (RAYSG): Şirket'in 2024 yılı Ocak-Haziran döneme ait denetimden geçmemiş, tahmini prim üretimi 13.212mn TL'dir. Prim üretiminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 166,7 oranında artış meydana geldi.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR