SABAH STRATEJİSİ
Dün gerçekleşen yerel seçimlerin ardından piyasalar açısından bir belirsizlik ortadan kalkmış oldu. Sonrasında, ekonomiyi yoran seçim defterinin kapandığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, risk primimizi iyileştiren mevcut ekonomi politikalarının sürebileceğinin sinyalini verdi.
*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
Dün gerçekleşen yerel seçimlerin ardından piyasalar açısından bir belirsizlik ortadan kalkmış oldu. Sonrasında, ekonomiyi yoran seçim defterinin kapandığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, risk primimizi iyileştiren mevcut ekonomi politikalarının sürebileceğinin sinyalini verdi. Bu önemli açıklamalarla risk primimizde (5 yıllık CDS) 300 baz puanın altında kalıcılık sağlanabilir. BIST100 de güne pozitif bir hava ile başlayabilir ve önemli gözüken 9.400/50 bölgesini hedefleyebilir. Seçimlerin ardından ekonomide alınacak kararlar ve veriler de yakından izlenecektir. Bu çerçevede TCMB'nin faiz kararında etkili olan mart ayı enflasyon verisi çarşamba günü takip edilecek. Önceki enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi faiz artış beklentilerini artırmış ve bu da borsada baskı yaratmıştı. Bir taraftan makro istikrarı sağlayan adımların devam edebileceği beklentisi diğer yandan faizlerin geldiği nokta nedeniyle borsada kısa vadeli oynaklık sürebilir. Yurtdışında ise cuma günü ABD'de açıklanan ve Fed'in yakından izlediği PCE verisi beklentiler doğrultusunda geldi. Piyasanın ise yıllık olarak gerileyemeye devam eden veriye olumlu tepki verdiğini izliyoruz. Cuma günü kapalı olan ABD borsaları vadelilerde bu sabah artıda. Ons Altın %1'ün üzerinde primli. Öte yandan, Asya'da ise Çin'den iyi gelen imalat PMI ile Çin Şanghay endeksi artıda. Ancak Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi yatay. Yurtdışında bu hafta veri gündemi yoğun. Almanya enflasyonu ve cuma günü ABD tarım dışı istihdam verisi ise öne çıkıyor.
Fed Başkanı Powell, enflasyonun yavaşladığına ikna olmak için geçen sene olduğu gibi birkaç iyi veri daha görmek istediklerini ve faiz indirilmeden önce daha fazla güvene ihtiyaç olduğunu belirterek, ABD ekonomisinin ve büyümenin güçlü olduğunu ve faiz indirimi için acele etmelerine gerek olmadığını söyledi.
ABD tarafında, Fed'in özellikle aylık bazdaki fiyat gelişmelerinin seyri kapsamında takip ettiği PCE deflatör şubat ayı verileri ile kişisel gelirler ve harcamalar şubat ayı verileri takip edildi.
- Şubat ayında PCE deflatörün aylık bazda artış hızı %0,4'ten %0,3 seviyesine yavaşladı, beklentiler ise %0,4 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi. Yıllık bazda ise %2,4'ten %2,5 seviyesine yükseldi.
- Çekirdek PCE deflatörün artış hızı ise şubatta aylık bazda beklentilerle uyumlu olarak %0,5'ten %0,3 seviyesine yavaşladı ve yıllık bazda ise beklentilerle uyumlu olarak %2,9'dan %2,8 seviyesine yavaşladı ve böylece yaklaşık son üç yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti.
- Şubat ayında kişisel gelirlerin aylık bazda artış hızı %1'den %0,3 seviyesine yavaşladı, beklentiler ise %0,4 seviyesine yavaşlaması yönündeydi. Şubat ayında kişisel harcamaların aylık bazda artış hızı ise %0,2'den %0,8 seviyesine yükseldi, beklentiler ise %0,5 seviyesine yükselmesi yönündeydi.
Yurt dışında bu hafta veri takvimine bakıldığında,
- ABD tarafında, piyasaların odak noktasında çarşamba günü Fed Başkanı Powell'ın konuşması olacak. Powell'ın konuşması, Fed'in para politikasına ve olası faiz indirimi zamanlamasına yönelik verebileceği olası yeni sinyaller bakımından yakından izlenecek. Ayrıca ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal verecek olan mart ayı S&P Global imalat sektörü nihai PMI verisi ve ISM imalat sanayi PMI verisi bugün ve hizmet sektörü nihai PMI verisi ve ISM imalat dışı PMI verisi ise çarşamba günü takip edilecek. Diğer yandan, yarın üretimin seyrine ilişkin olarak şubat ayına ilişkin dayanıklı mal siparişleri nihai verisi ve fabrika siparişleri verisi izlenecek. Bunun yanında, perşembe günü şubat ayı dış ticaret dengesi verisi takip edilecek. Öte yandan, konut piyasası verilerinden, bugün şubat ayı inşaat harcamaları verisi izlenecek. Diğer yandan, Fed'in para politikasına yön vermesi açısından istihdam piyasası verileri izlenecek. Bu kapsamda, istihdam piyasası verilerinden, yarın şubat ayı JOLTS açılan iş sayısı verisi, çarşamba günü mart ayı ADP özel sektör istihdam verisi, perşembe günü haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verileri ve cuma günü ise mart ayı tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verileri izlenecek.
- Avrupa tarafında, piyasaların odak noktasında perşembe günü ECB'nin mart ayı toplantı tutanaklarının yayınlanması olacak. ECB, mart ayındaki toplantısında faizleri beklentilerle uyumlu olarak sabit tutarak son dört toplantıda faizleri değiştirmemişti, bunun yanında karar metninde faizlerin mevcut seviyesinin enflasyonda %2 hedefine ulaşmasına önemli katkı vereceği ve faizlerin gereken süre boyunca yeterince kısıtlayıcı seviyelerde kalacağı belirtilmişti. Buna göre ECB, temel refinansman faiz oranını %4,50'de, marjinal borç verme faiz oranını %4,75'te ve mevduat imkanı faiz oranını ise %4 seviyesinde sabit bırakmıştı. Ayrıca ECB'nin yeni makroekonomik projeksiyonları da yayınlanmıştı. Buna göre, Banka'nın önümüzdeki iki yıl için manşet ve çekirdek enflasyon tahminlerini aşağı çektiği, bunun yanında bu yıla ilişkin büyüme tahminini düşürdüğü gözlenmişti. ECB'nin enflasyon ve büyümeye ilişkin tahminlerini aşağı yönü revize etmesi, yatırımcıların, Banka'nın haziranda faiz indirimlerine başlayacağına yönelik beklentilerini güçlendirmişti. ECB Başkanı Lagarde ise, geçen hafta yaptığı konuşmasında, ECB'nin muhtemelen haziranda ilk faiz indirimine karar vermek için yeterli güvenceye sahip olacağını belirtmekle birlikte ilk faiz indiriminden sonra faizlerin izleyeceği yolu önceden taahhüt edemeyeceklerini vurgulamıştı. Swap piyasasında, ECB'nin ilk faiz indirimini gerçekleştirme olasılığı ise %87 seviyesine yükselmiş durumda. Bunun yanında, Avrupa genelinde de son ekonomik görünüme ilişkin bilgi veren mart ayı HCOB imalat sektörü nihai PMI verileri yarın ve HCOB hizmet sektörü nihai PMI verileri perşembe günü takip edilecek. Ayrıca ECB'nin para politikasına yön verecek olan enflasyon verilerinden, yarın Almanya'da ve çarşamba günü Euro Bgesi'nde mart ayı öncü TÜFE verileri takip edilecek. Diğer yandan, perşembe günü Euro Bölgesi'nde şubat ayına ilişkin ÜFE verisi açıklanacak. Cuma günü öte yandan, Euro Bölgesi'nde şubat ayına ilişkin perakende satışlar verisi ve Almanya'da üretimin seyrine ilişkin olarak şubat ayı fabrika siparişleri verisi takip edilecek.
- Asya tarafında ise, çarşamba günü Çin'de küçük ve orta ölçekli firmaların faaliyetlerinin seyrine ilişkin sinyal verecek olan mart ayı Caixin hizmet sektörü PMI verisi izlenecek.
- S&P Global/İSO imalat sektörü PMI, yedi ay boyunca 50 eşik seviyesinin altında daralma bölgesinde seyretmesinin ardından şubatta 49,2'den 50,2 seviyesine yükselerek imalat sektörünün yeniden ılımlı büyümeye geçtiğine işaret etmişti.
- Şubat ayında TÜFE, aylık bazda piyasa beklentisi olan %3,85 seviyesinin üzerinde aylık %4,53 artmıştı (ocak ayında aylık bazda %6,70 artış ile son beş ayın en yüksek seviyesinde kaydedilmişti), TÜFE yıllık bazda ise %64,86'dan %67,07 seviyesine yükselmişti ve böylece Kasım 2022'den bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü, beklentiler ise yıllık TÜFE'nin %66 seviyesine yükselmesi yönündeydi. Şubatta ÜFE ise aylık %3,74 artış kaydetmişti (ocak ayında aylık %4,14 seviyesinde gerçekleşmişti). ÜFE 2023 yılında aylık ortalama %3,1 artış, 2003 yılından bu yana aylık ortalama yaklaşık %1,4 artış göstermişti). Yıllık bazda ÜFE ise, şubat ayında %44,20'den %47,29 seviyesine yükselmişti ve böylece son beş ayın en yüksek seviyesinde kaydedilmişti. Mart ayında ise Bloomberg Anketi'ne göre TÜFE'nin, aylık medyan %3,50 seviyesinde gerçekleşmesi ve yıllık bazda medyan %69,05 seviyesinde gelmesi bekleniyor.
- Hazine nakit dengesi, şubat ayında 198,3 milyar TL açık vermişti, ocak ayında 207,1 milyar TL belirgin açık vermişti, aralık ayında da 197,3 milyar TL açık vermişti, böylece son üç ayda verilen açık 602,7 milyar seviyesine ulaşmıştı. 12 aylık kümülatif bazda nakit açığı ise ocak ayındaki 778,6 milyar TL'den şubatta 805,4 milyar TL'ye, GSYH'a oranı ise %2,96'dan %3,07'ye yükselmişti.
Agrotech (AGROT, Sınırlı Pozitif): Şirketin gerçekleştirmiş olduğu teknoloji yatırımları ve şirket satın alma süreçleri sonucunda seri üretime geçtiğini daha önce bildirmiş olduğu Zirai Kara Aracı olan (ZİKA) ürünü ile ilgili olarak Birleşik Arap Emirlikleri Bölge ofisi tarafından, tamamı 2024 ve 2025 yılları içerisinde teslim edilmek üzere, birim fiyatı 39bin USD bedelle 2.000 adet sipariş alınmıştır. Bu kapsamda toplam sipariş tutarı 78mn USD olup, sözleşme imzalanmıştır.
CW Enerji (CWENE, Sınırlı Pozitif): Şirket ile yurt içerisinde yerleşik bir müşterisi arasında KDV Hariç 3,6mn USD toplam bedelli sözleşme kapsamında, Kars ilinde yer alan arazi tipi güneş enerjisi santrali projesinin ilgili resmi kurum tarafından kabulü yapılarak devreye alınmıştır ve santral elektrik üretimine başlamıştır.
Europower Enerji (EUPWR, Sınırlı Pozitif): Şirketin Yönetim Kurulunun almış olduğu karar ile, şirketin %70 bağlı ortaklığı ve Girişim Elektrik Sanayi'nin dolaylı bağlı ortaklığı olan Europower World Enerji'nin yüksek gerilim güç transformatörü üretim faaliyetini üstlenmesine karar verilmiştir. Başta Avrupa ve Kuzey Amerika olmak üzere yurtdışı pazarlar ve yurtiçi pazara satışı yapılacak YG güç transformatörlerinden tam bir yılda en az 200mn USD'lik hasılat elde edilmesi öngörülmektedir. 2025 yılı ilk yarısında faaliyete geçmesi hedeflenen tesiste 550 kV 330 MVA güce kadar YG güç transformatörü imalatı yapılacaktır. Tesiste ayrıca ARGE/ÜRGE çalışmalarında da kullanılacak Akredite YG Ekipmanları Test Laboratuvarı da bulunacaktır. Test Laboratuvarı kurulması için Alman Highvolt firması ile anlaşılmış olup, laboratuvarda trifaze 1000 MVA güce kadar test gerçekleştirilebilecektir. Kerosen vakumlu kurutma fırınları (VPD) İsviçreli Micivac AG firmasından, nüve kesim makineleri ise Alman Georg firmasından sipariş edilmiştir. Fabrika inşası için çelik konstrüksiyon ve prefabrik imalat süreçleri tüm hızıyla devam etmektedir. Daha önce bildirilen 40mn USD'lik yatırım tutarı, üretim hatlarının çoğunlukla Avrupa menşeili makinelerden oluşması nedeni ile 50mn USD'ye yaklaşabilecektir.
Hektaş (HEKTS, Negatif): Hektaş'ın 2023 yılı ana ortaklık net dönem zararı 878mn TL olarak açıklanmıştır. 2022 yılında şirketin ana ortaklık net dönem karı 1.167mn TL idi. Şirketin satış gelirleri 2023 genelinde 2022'ye göre %39,6 oranında azalarak 6.039mn TL olmuştur. Aynı dönemde satışların maliyeti ise %25,1 oranında gerilemiş ve 5.223mn TL'yi göstermiştir. Böylece brüt kar %73,1 oranında azalarak 816mn TL'ye gerilemiştir. Aynı dönemde operasyonel giderler %56,9 oranında artmış ve 1.615mn TL'yi göstermiştir. Diğer faaliyetlerden ise 2023'te net 658mn TL gider kaydedilmiş ve bunlara bağlı olarak da 1.457mn TL faaliyet zararı oluşmuştur. 2022'de 1.664mn TL faaliyet karı kaydedilmişti. Diğer taraftan, 2023 yılında 254mn TL Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Zarar (2022 FAVÖK: 2.336mn TL) kaydedilmiştir. Şirketin yatırım faaliyetlerinden net gelirleri 1.268mn TL'yi göstermiştir. Net finansman giderleri 2023'de 2.917mn TL olarak gerçekleşmiştir. 2023'te 1.592mn TL parasal kazanç (2022: 1.330mn TL parasal kazanç) açıklamıştır. 620mn TL'lik vergi geliri ve 16mn TL'lik azınlık payı eklendikten sonra 2023 ana ortaklık net dönem zararı da 878mn TL olarak gerçekleşmiştir.
İzdemir Enerji (IZENR, Nötr): Şirketin hali hazırda yürürlükte bulunan ÇED olumlu kararına ilişkin davacılar tarafından geçmiş dönemlerde açılan iptal talepleri; nihai olarak Danıştay Altıncı Dairesi tarafından 28.04.2020 tarihinde düzeltme yolu kapalı olmak üzere reddedilmiştir. 27.03.2024 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanmış olan Anayasa Mahkemesi Kararından anlaşılmaktadır ki Davacılar; özel hayata saygı hakkının ihlal edildiği iddiası ile Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuş ve Anayasa Mahkemesi ÇED raporunda yer alan atık yönetimi hususu kapsamında yeniden yargılama yapılmasına karar vermiştir. Mevcut durumda şirketin ÇED olumlu kararı yürürlükte bulunmakta olup, tesisin rutin faaliyetleri devam etmektedir. Buna ek olarak; şirketin, elektrik üretim santralinde gerçekleştireceğimiz yıllık planlı bakım çalışmaları nedeniyle üretim faaliyetlerine geçici süreyle ara verecektir. Bakım çalışması 01.04.2024 - 01.06.2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olup, bu süre zarfında enerji üretimi yapılmayacaktır. Yıllık planlı bakım sürecinde elektrik enerjisi tedarik edilerek ticari faaliyetlere devam edilecektir.
Kocaer Çelik (KCAER, Nötr): Şirket, bağlı ortaklığı Kocaer Enerji'ye ait Aydın Kuyucak Horsunlu-Ortakçı Köyü'nde bulunan J443 no'lu jeotermal ruhsat sahasında 24 MW kurulu güce sahip olması planlanan Kocaer 1 Jeotermal Enerji Santrali için sondaj çalışmalarına başlandığı bilgisini kamuoyu ile paylaşmıştı. Kocaer 1 Jeotermal Enerji Santral Projesi için EPDK'nın 21.03.2024 tarihli ve 12511-3 sayılı kararı ile önlisans alınmıştır.
Türk Telekom (TTKOM, Nötr): Şirketin; yatırımlarının, stratejik girişimlerinin ve büyüme planlarının finansmanı amacıyla, Sinosure sigortası kapsamında, şirket ile Bank of China ve The Export-Import Bank of China arasında 200mn EUR tutarında uzun vadeli bir kredi anlaşması imzalanmıştır. Söz konusu kredinin nihai vadesi Mart 2029, yıllık faiz oranı EURIBOR + %1,50 olup, sigorta primi ve diğer peşin maliyetler dâhil toplam maliyeti ise yıllık EURIBOR + %3,37'dir.
Ülker Bisküvi (ULKER, Nötr): Şirket, International Finance Corporation ile 2 yıl vadeli 75mn EUR tutarında kredi kullanmak üzere sözleşme imzalamıştır. Söz konusu kredi; sürdürülebilirlik yatırımları ve büyümeye yönelik işletme sermayesi ihtiyaçlarının finansmanında kullanılacaktır
Diğer şirket haberleri
Akfen Gayrimenkul (AKFGY): Şirketin portföyünde bulunan Muğla ilinde geliştirilmekte olan Loft Iasos projesine ilişkin yapı ruhsatı alınmış olup, proje çalışmaları planlandığı şekilde ilerlemektedir.
Alves Kablo (ALVES): Firmanın yatırım planlaması kapsamında daha önce inşaatını bitirmiş olduğu İlave Fabrika Binasının İskanını almış olup en kısa sürede bu tesiste üretim faaliyetlerine başlayacaktır. Söz konusu üretim faaliyetleri kapsamında ince ve süper ince bakır tel üretim kapasitesi %200 oranında artacaktır. Üretilen teller araçların elektronik aksamında, araç şarj istasyonlarında ve Solar (PV) kablo üretiminde kullanılan kabloların ana hammaddesidir. Böylece şirket dışarıdan temin ettiği ham maddeyi kendi tesisinde üretme imkanına kavuşmuş olacaktır. Buna ek olarak, Konut-Ofis-Avm projesini yapan yatırımcı-yüklenici bir firma ile 60,2mn TL+ satış sözleşmesi imzalanmıştır.
Bagfaş Bandırma Gübre Fabrikaları (BAGFS): Bagfaş'ın 2023 yılı net dönem zararı 1.507mn TL olarak açıklanmıştır. 2022 yılında şirketin net dönem karı 1.662mn TL idi. Şirketin satış gelirleri 2023 genelinde 2022'ye göre %61,5 oranında azalarak 2.882mn TL olmuştur. Aynı dönemde satışların maliyeti ise %38,5 oranında görece daha az gerilemiş ve 3.586mn TL'yi göstermiştir. Böylece 705mn TL brüt zarar oluşmuştur. Aynı dönemde operasyonel giderler %28,5 oranında artmış ve 208mn TL'yi göstermiştir. Diğer faaliyetlerden ise 2023'te net 231mn TL gider kaydedilmiş ve bunlara bağlı olarak da 1.143mn TL faaliyet zararı oluşmuştur. 2022'de 858mn TL faaliyet karı kaydedilmişti. Diğer taraftan, 2023 yılında 434mn TL Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Zarar (2022 FAVÖK: 1.948mn TL) kaydedilmiştir. Net finansman giderleri 2023'de 701mn TL olarak gerçekleşmiştir. 2023'te 324mn TL parasal zarar (2022: 94mn TL parasal zarar) açıklamıştır. Son olarak 658mn TL'lik vergi geliri eklenirken 2023 ana ortaklık net dönem zararı 1.507mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Bursa Çimento (BUCIM): Şirket Yönetim Kurulu tarafından, 02.10.2024 tarihinde pay başına brüt 0,066 TL (net 0,059 TL) temettü dağıtma kararı alındığı belirtildi. Son kapanış fiyatına göre temettü verimi %0,81 olarak hesaplanmaktadır.
Eksun Gıda (EKSUN): Şirketin halka arz sürecinde, Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektirik Üretim Yönetmeliği kapsamında 28 MW'lık yenilenebilir enerji santrali yatırımları planladığı ve halka arz gelirlerinin %20'sinin bu amaç için ayrıldığı, bu kapsamda, kurulması planlanan 7.000kW güce sahip rüzgar enerjisi santrali yatırımı için bölgenin elektrik dağıtım şirketinden çağrı mektubu alındığı önceki açıklamalarda paylaşılmıştı. 11.900kW güce sahip rüzgar enerjisi santrali yatırımı için de bölgenin elektrik dağıtım şirketinden çağrı mektubu alınmıştır. Sonuç olarak, toplamda 18.900 kW güce sahip rüzgar enerjisi santrali yatırımı için çağrı mektubu alınmış olup yatırımlara ilişkin süreçler devam etmektedir. Yatırımın 18.900kW dışında kalan diğer etaplarına ilişkin gelişmelerin de oluşması halinde ayrıca açıklanacaktır.
İzmir Fırça Sanayi (IZFAS): Şirketin 2024 yılı satış bağlantıları kapsamında; Bursa ilinde ki bir bayisi ile 5mn TL satış bağlantısı yapılmış olup avans ödemesi alınmıştır.
Hitit Bilgisayar (HTTBT): Şirket'in 23.02.2023 tarihinde açıklamış olduğu yeni iş ilişkisi kapsamında; AJet Hava Taşımacılığı A.Ş., 31 Mart 2024 tarihi itibariyle uçuşlarını Hitit'in Crane PSS Yolcu Hizmetleri Sistemi çözümleri ile icra etmeye başlamıştır.
Reysaş Gayrimenkul (RYGYO): Şirketin Yönetim Kurulu Kararı doğrultusunda; Sakarya İli Tek Katlı Betonarme Çelik Fabrikası, İdari Bina ve Arsası (23.381,24 m²) 175,7mn TL bedeli ile kredi kullanılmadan, şirketin öz kaynaklarıyla satın alınmıştır. Söz konusu taşınmaz üzerinde kiraya verilmek için fabrika binası inşa edilecek olup, kira gelirinin 2025 yılında başlaması ve yıllık bazda 2,5mn USD + KDV olması öngörülmektedir.
Sun Tekstil (SUNTK): Şirketin geçmiş açıklamalarında belirtilen, bağlı ortaklığı Ekoten Tekstil San. ve Tic. A.Ş.'nin yatırım teşvik belgesi desteği ile örgü fabrikasında kapasite artırımı ve ürün çeşitliliğine imkan tanıyan, yuvarlak örgü makinası ve yapay zeka destekli kumaş hata tespit sistemi yatırımları yapılmıştır. Yatırımlara ek olarak ilgili yatırım teşvik belgesinin toplam yatırım tutarı revize edilerek 4mn USD'ye yükseltilmiştir. Söz konusu belgenin bitiş tarihi 20.10.2025 olup, teşvik konusu kalemler, uzun vadeli potansiyel yatırımları içerdiğinden, günün ekonomik koşulları ve şirketin finansal durumuna göre değerlendirilerek ilgili yatırımın yapılıp yapılmamasına ve teşvikin süresinin uzatılmasına süreç içinde karar verilecektir.
Turk İlaç ve Serum (TRILC):Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü tarafından açılan Tıbbi Beşeri İlaç alım ihalesi Turkfleks markası ile KDV hariç 68,5mn TL tutarla şirketin ortaklığı uhdesinde kalmıştır.