SON DAKİKA
Enerji Cuma 28 Ocak 2022 16:28

RUSYA'YA BAĞIMLI OLMANIN FATURASI AVRUPA'YA AĞIR OLDU

Son aylarda hızlı şekilde yükselen enerji fiyatlarından Rusya'ya bağımlılığı nedeniyle daha ağır etkilenen Avrupa ülkelerinde vatandaşlara yönelik enerji yardım paketleri açıklanmaya devam ediyor. İngiltere, Fransa gibi ülkeler ilk önlemlerini daha önce açıklarken listeye katılan son ülke Avusturya oldu.

Rusya'ya bağımlı olmanın faturası Avrupa'ya ağır oldu

Enerji fiyatlarında yaşanan artışta en büyük zararı görenlerin arasında Avrupa ülkeleri bulunuyor. Birçok ülke vatandaşı artan enflasyon ve enerji fiyatlarıyla boğuşurken yönetimler de aldıkları önlemlerle krizin etkilerini hafifletmeye çalışıyor. Bu konuda yardım paketi açıklayan yönetimler arasına katılan son ülke Avusturya oldu.

Avusturya şansölyesi Karl Nehammer yaptığı açıklamada artan enerji maliyetlerini hafifletmek için hane halkına 1,7 milyar euroluk bir yardım paketi hazırladıklarını belirtti.

Nehammer yaptığı basın toplantısında söz konusu paketin daha önce yapılması düşünülen işsiz kesime tek seferlik yapılacak 150 euro tutarındaki yardımın 300 euroya çıkarılmasını ve sigorta primlerini ödeyenler için tek seferlik 150 euroluk bir ödemeyi kapsadığını açıkladı.

Şansölye halkın artan enerji fiyatlarıyla başa çıkması için bir çok adım atılacağını belirterek, “Bu paket birçok tekil önlemi kapsıyor. Hem fikir olduğumuz konu 1,7 milyar euronun insanlara hızlı bir şekilde ulaştırılması gerektiği ve bizim bakış açımıza göre bu ilk adım olacak. Gelişmeleri yakından takip edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Rusya'ya bağımlılık tüm Avrupa'yı etkiledi

Büyük bölümü Rusya’dan ithal edilen doğalgaza bağlı olan Avrupa ülkelerine bu kış yollanan miktarın düşük kalması ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ihtimalinin arzda yaratabileceği olası sorunlar yüzünden enerji fiyatları bir süredir yüksek seyrediyor.

Birçok Avrupa ülkesinin aldığı önlemler KDV kesintisi üzerinden şekillenirken nakit yardımı ve enerji fiyatlarında üst limit belirlenmesi devreye alınan önlemler arasında. Avrupa'da bugüne dek alınan önlemler ülke ülke şu şekilde

Çekya


Çekya Parlamentosu alt meclisi hükümet tarafından alınan hane halkına yapılan yardımlar için gerekli şartların gevşetilmesi kararını onayladı.

İngiltere

Nisan ayına dek enerji fiyatlarında yüzde 50 artış olmasını beklenen İngiltere’de enerji bedelinden alınan yüzde 5’lik KDV’nin kaldırılması tartışılıyor.

Bulgaristan

Bulgaristan Meclisi Aralık ayında aldığı tartışmalı oylamayla ne zaman biteceği belli olmayan bir düzenlemeyle enerji fiyatlarının dondurulması kararını aldı. Enerji dağıtım firmaları ise bu uygulamanın enerji sektörüne ve ülke ekonomisine ağır zararlar verebileceği konusunda uyarıyorlar.

Fransa

Fransa, elektrik maliyetlerindeki artışın yüzde 4 ile sınırlandırılmasına karar verdi. Bu kararın enerji dağıtım firmalarına zarar vermemesi adına hükümet yüzde 80’i devlet sahipli EDF nükleer enerji şirketinin rakiplerine daha fazla ucuz elektrik satmasını kararlaştırdı.

Polonya

Polonya, enerji, petrol ve temel gıda ürünlerinden alınan vergide kesintiye giderken alınan önlemler hane halkına nakit yardımı da kapsıyor.

Almanya

Enerji fiyatlarından en dramatik şekilde etkilenenlerden biri olan Almanya’da Sosyal Demokrat Parti sekreteri Kevin Kuehnert, dar bütçeli hane halkını korumlanın öncelikleri olacağını belirtirken hükümetin alacağı önlemlerin mantıklı ve bürokratik sorunlardan uzak olacağını söyledi.

Hollanda

Hollanda, vatandaşlardan alınan enerji vergisini almayı durdurdu.

İtalya


Enerji faturalarındaki artışı dizginlemek için 8 milyar eurodan fazla harcayan İtalya, faturalarda yeni kolaylıklar ve yenilebilir enerji yatırımlarına teşvikleri gözden geçireceklerini belirterek vergi reformu yapabileceklerine işaret etti.

İspanya

İspanya, tüketicilerin faturalarını hafifletmek için bazı vergilerde kesintiye gitti. Ülkede enerji fiyatlarında da üst limit belirlendi.

Norveç

Norveç hükümeti, Aralık 2021 ve Mart 2022 arasını kapsayan bir yardım paketi açıklayarak faturalarda kwH başına 0,70 kronun üzerinde gelen bedelin yüzde 55’ini karşılama kararı aldı.

bloomberg

ABONE OL