Dolar $
33.79
%0.08 0.02
Euro €
37.5
%0.2 0.07
Sterlin £
43.89
%-0.01 -0
Çeyrek Altın
4463.12
%-0.01 -0.43
SON DAKİKA
DÜNYA Salı 20 Ağustos 2024 02:10

RUSYA'DA PUTİN'İN EN GÜVENDİĞİ KİŞİ

Rusya başkanının güvenini yirmi yıldan fazla bir süredir elinde tutan Elvira Nabiullina, "Putin'in bankacısı" olarak biliniyor. Nabiullina, ülkenin maliyesini yöneten tek insan olarak öne çıkıyor

Rusya'da Putin'in en güvendiği kişi

Sovyetler Birliği dağılmadan hemen önce mezun olan, Rusya devlet Başkanı Vladimir Putin’in güvenini yirmi yıldan fazla bir süredir elinde tutan Elvira Nabiullina, “Putin'in bankacısı” olarak biliniyor. 

Jirinovski karşı çıkmıştı

Elvira Nabiullina'nın Rusya Merkez Bankası başkanlığına aday gösterilmesinin ardından ülke parlamentosundan gelen bir tepki manşetlere taşındı. Liberal Demokratların tartışmalı ve açık sözlü lideri Vladimir Jirinovski, bu işin "sadece bir erkeğin sahip olabileceği beyinler" gerektirdiğini söylemişti..

Jirinovsky 2022’de öldü ama Elvira Nabiullina on yıldan fazla bir süre sonra hala aynı pozisyonda. İşini sahiplendi ve artık Putin'in yakın çevresinin uzun süredir üyesi.

Elvira Nabiullina kim?

İşçi sınıfından bir ailenin kızı olan ve günümüzde Rusya Federasyonu'na bağlı Başkurdistan Cumhuriyeti olarak bilinen, Volga ve Urallar arasında kalan topraklardan gelen Nabiullina, Putin'in müttefikleri arasında öne çıkıyor.

Sovyetler Birliği dağılmadan hemen önce mezun olan, Moskova Devlet Üniversitesi Ekonomi Fakültesi'nde okudu. Putin, Nabiullina’yı ekonomik işler için yardımcısı olarak atandı. Haziran 2013'te de Rusya Merkez Bankası Başkanı olarak atandı.

2014’de rubleyi istikrara kavuşturduğu ve yabancı yatırımcıların güvenini artırdığı için itibar kazandı. Faiz oranlarını artırdı, döviz kurunun serbestçe dalgalanmasına izin verdi ve enflasyonu kontrol altında tuttu.

Ayrıca, Rus bankalarının üçte birini hedef alarak, düşük performans gösteren kurumlardan yaklaşık 300 bankacılık lisansını geri çekti. Bunu yaparken, Rus finans sektörünün çok ihtiyaç duyduğu konsolidasyonu ve güçlenmesini kolaylaştırdı.

Yılın Merkez Bankası Başkanı

Sonraki yıllarda uluslararası övgüler aldı. Euromoney 2015'te onu Yılın Merkez Bankası Guvernörü, The Banker ise 2017'de Avrupa Bölgesi'nin Yılın Merkez Bankacısı seçti.

Nabiullina, banka politikaları veya Rusya ekonomisiyle ilgili sorulara analitik yanıtlar sunarak doğrudan ve açık sözlü olmasıyla bilinir. O, ayrıntılara dikkat eden ve ekonomi ve finansal ilkeler konusunda olağanüstü bilgiye sahip profesyonel ve yetenekli bir yöneticidir.

Yaptırımlar dönemi

Londra'daki Dış Politika Araştırma Enstitüsü'nden Maximilian Hess Nabiullina'nın, Rus petrol şirketi Rosneft'in Batı'nın yaptırımlarının etkilerinden kurtulmasına nasıl yardımcı olduğunu vurguladı.

Merkez bankası başkanı olarak hükümetten bağımsız hareket etme görevine aykırı olmasına rağmen, 2022'de şirketin kendi senetlerini teminat olarak kullanarak milyarlarca dolar kredi vermesine olanak tanıyan "harika bir finansal sihirbazlık numarası" kullandı.

Rosneft'i kurtardı

Nabiullina, Batı'nın yaptırımlarından etkilenen Rus petrol şirketi Rosneft'i milyarlarca dolar borç vererek kurtarmaya yardımcı oldu. Nabiullina benzeri görülmemiş Batı yaptırımlarının etkilerini savuşturmayı başarmıştı".

Avrupa Merkez Bankası'ndan Christine Lagard de övgüyle söz etmişti.  

Covid-19 salgını Rusya'yı sert bir şekilde vurduğunda faiz oranlarını üst üste üçüncü kez sabit tuttu. 

Arap başkentlerinde elektrik yok

Şarku’l Avsat’a göre yedi Arap başkentinin elektrik kesintileri nedeniyle uğradığı kayıplar had safhaya vardı. Mısır'da elektrik kesintileri günde yaklaşık 3 saate ulaşırken, Lübnan'da 10 saati aştı ve Irak'ta ortalama kesinti süresi yaklaşık 6 saat oldu.

Elektrik kesintilerinin bir sonucu olarak Mısır'daki gübre fabrikaları kapandıklarını duyururken, Lübnanlı aileler alternatif olarak jeneratörlerden yararlanmakta zorlanıyor.

Mısır'lı yetkililer krizin “geçici” olduğunu ve “yük atmayı” beklediğini söylerken, Yemen'de kriz yaptırımlar nedeniyle siyasi bir nitelik taşıyor. Irak ise mali bolluğuna rağmen şebekeleri optimize etmekte zorlanıyor. Kriz Kuveyt, Lübnan, Sudan ve Suriye'yi de etkiliyor.

Ancak Şarku’l Avsat'ın görüştüğü uzmanlar, elektrik krizine birleşik bir çözüm öneriyor; bunların başında güneş enerjisi ve rüzgâr türbinlerinin geliştirilmesini içeren “yenilenebilir enerji” yatırımlarının kolaylaştırılması geliyor.