Dolar $
32.83
%0.07 0.02
Euro €
35.11
%-0.46 -0.16
Sterlin £
41.62
%-0.23 -0.09
Çeyrek Altın
4013.51
%-1.22 -49.07
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | DÜNYA Cumartesi 15 Haziran 2024 10:00

RUSYA DOLARI TERK ETTİ VE RUBLENİN REFERANS PARA BİRİMİ OLARAK ÇİN YUANINI BELİRLEDİ

Rusya Merkez Bankası, referans para birimi olarak ABD dolarını terk ettiğini ve bunun yerine Çin yuanını benimsediğini açıkladı.

Rusya doları terk etti ve rublenin referans para birimi olarak Çin yuanını belirledi

Duyuru, ABD'nin Rusya'ya yönelik son yaptırımlarının Moskova Menkul Kıymetler Borsası'nı Perşembe günü dolar ve avro cinsinden işlem yapmayı durdurmaya zorlamasının ardından geldi.

ABD doları dünyada en yaygın kullanılan referans para birimi ve uluslararası işlemler genellikle dolar üzerinden gerçekleştiriliyor.

Ancak Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya'ya uygulanan yaptırımlar, Rusya'yı hem ekonomik hem de siyasi olarak Çin'e yaklaşmaya zorladı.

Merkez Bankası'na göre Mayıs ayında Moskova Borsası'ndaki döviz işlemlerinin %54'ünü Çin yuanı oluşturdu ve yuan bundan böyle Rus piyasasında referans para birimi olacak.

Rus medyası, yeni önlemler nedeniyle bazı Rus bankalarının nakit para çekme işlemlerini en azından geçici olarak durdurduğunu ve doların tüketiciler için çok daha pahalı hale geldiğini bildiriyor.

Ruble, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden bu yana birkaç kez çökmüş istikrarsız bir para birimi olduğu için pek çok Rus'un dolar ya da avro cinsinden birikimi bulunuyor.

Merkez bankası vatandaşların dolar ve avro cinsinden mevduatlarının güvende olduğunu garanti etti. Ancak insanların bu güvenceye güvenmedikleri ve döviz varlıklarını nakit olarak çekmek için birçok şehirde kuyruğa girdikleri bildirildi.

 

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR