SON DAKİKA
KİTAPLAR ARASINDA Salı 17 Eylül 2024 08:52

RUHUNDAKİ ATEŞ

Yazar: Alp Armutlu İkinci Adam Yayınları

Ruhundaki Ateş

Alp Armutlu’nun büyük ilgi gören belgeseli Zaferin Yolu - Ruhundaki Ateş, kitap sayfalarına taşındı. İkinci Adam Yayınları’ndan çıkan kitap, Türk Kurtuluş Savaşı’nın kahramanlık destanını bir kez daha gözler önüne seriyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının zafere giden 1975 kilometrelik yolculuğunu konu alan eser aynı zamanda belgesel çekimleri sırasında yaşanan ilginç ve duygusal olaylara da yer veriyor.

Armutlu’nun, Cumhuriyetimizin 100. yılına ithafen hazırladığı Zaferin Yolu - Ruhundaki Ateş belgeseli büyük beğeni toplamıştı. Şimdi ise aynı ruhu ve derinliği kitap formatında okuyucularla buluşturan Armutlu, “Zaferin Yolu’nun Anadolu topraklarında nereden geçtiğini anlamak ve anlatmak için belgeselimizi beyazperdeden kitaba taşıdık.” sözleriyle eserini tanımlıyor.

16 Eylül 2024, İstanbul

Belgeselci Alp Armutlu’nun ikinci kitabı Zaferin Yolu - Ruhundaki Ateş raflardaki yerini aldı. 2021 yılında yayımladığı ilk kitabı “Umudun Yolu - Kağnı Kamyonu Yendi” kitabı ile dikkatleri üzerine çeken Alp Armutlu bu kez büyük ilgi gören belgeseli Zaferin Yolu - Ruhundaki Ateş’i kitap sayfalarına taşıdı.

Zaferin Yolu - Ruhundaki Ateş belgeselinin ve kitabın temelinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün kaleme aldığı Nutuk yer alıyor. Armutlu, Kurtuluş Savaşı’nın izlerini sürerken hem yerel halkın belleğinden dökülen hatıraları belgeliyor, hem de 100 yıl sonra bu büyük destanın nasıl yaşatıldığını gözler önüne seriyor.

Zaferin Yolu kitabı, Nutuk’un tarihsel derinliği ile Armutlu’nun gözlemlerini bir araya getirirken, Armutlu’nun iki yıl boyunca 30’dan fazla şehirde yaptığı araştırmalar sonucu çektiği belgeselin arka planında yaşanan olaylara ve duygusal anlara da yer veriyor.

Yaklaşık 25 anlatıcının yer aldığı belgesel ve kitabın bir diğer öne çıkan yönü, yerel halkın Kurtuluş Savaşı’na dair sözlü tarihini aktarması. Armutlu, “Bizler savaşın yaşandığı topraklardaki insanların belleğinde ne kaldığını, bu mücadeleyi nasıl hatırladıklarını ve gelecek nesillere nasıl aktarmak istediklerini öğrenmeye çalıştık. Zaferin Yolu’nun Anadolu topraklarında nereden geçtiğini anlamak ve anlatmak için belgeselimizi, beyazperdeden kitaba taşıdık. Bugün; 238 sene, yani Viyana kapılarından sonra Türk Ordusu’nun hücuma kalktığı Polatlı Zafer Tepe’de bir adet dikili ağacımız, bir adet dikili tabelamız yok. Bunun olmadığını kitap aracılığıyla da topluma iletmek vazifemizdi” diyor.

‘’Bu topraklarda Zaferin Yolu nereden geçiyor?’’ sorusuyla okuyucusunu Türk Kurtuluş Savaşı’nın kritik anlarının kendi belleklerindeki izdüşümü arasında bağ kurmaya çalışan kitap Milli Mücadele’nin sıra dışı hikayelerini keşfetmek isteyen, hem tarih meraklılarına hem de kitap severlere hitap ediyor