Dolar $
33.58
%0.01 0
Euro €
36.71
%0.01 0
Sterlin £
42.92
%-0 -0
Çeyrek Altın
4291.65
%0.16 6.81
SON DAKİKA
GÜNDEM Perşembe 08 Ağustos 2024 10:21

ROBLOX "ÇOCUK İSTİSMARI" GEREKÇESİYLE ENGELLENDİ

Türkiye'de Instagram engeli sürerken, çocuklar arasında popüler olan ve 15 milyondan fazla kullanıcıya sahip oyun platformu Roblox için de benzer bir karar alındı. Platformun sadece alan adı değil, App Store ve Google Play'deki uygulamaları da erişime engellendi.

Roblox

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç sosyal medya hesabından, “Çocukların istismarına neden olacak içerikler barındırması sebebiyle Roblox isimli oyun platformuna ve uygulama marketlerindeki linklerine, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında ‘İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’da belirtilen hususlar çerçevesinde Adana 6. Sulh Ceza Hakimliğince erişim engeli getirildiğini” yazdı.

Tunç paylaşımında ayrıca, “Toplumsal yapımıza dinamit koymaya yönelik girişimlere, çocukların istismarına, şiddete teşvik edilmesine, her biri birer cevher olan evlatlarımızın gelişimini olumsuz yönde etkileyecek faaliyetlere asla müsaade edilmeyecektir” ifadelerini kullandı.

Roblox nedir?

Roblox, oyuncuların hayal güçlerini kullanarak sanal dünyalar ve oyunlar tasarlayıp, bu deneyimleri diğer oyuncularla paylaşabileceği geniş bir online platformu. Bu platformda, oyuncular hem oyun tüketicisi hem de oyun yaratıcısı rolünü üstlenebiliyor.

Roblox’un günlük kullanıcı sayısıyla ilgili farklı istatistikler bulunuyor. Kimi istatistik siteleri, Roblox'un dünyada günlük kullanıcı sayısının 70 milyondan fazla olduğunu, aylık ise 216 milyondan fazla aktif kullanıcısı bulunduğunu aktarıyor.

Roblox platformu genel olarak olumlu yorumlar alsa da, çocuklara yönelik istismar uygulamaları ve cinsel içerikler barındırdığı iddiaları nedeniyle kimi zaman eleştirilere maruz kalıyor.

Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) geçen hafta da Instagram’a erişim engeli getirmişti. Türkiye’de 2 Ağustos’tan bu yana Instagram’a girilemiyor.