REZERVLERDE SINIRLI ARTIŞ
Merkez Bankası'nın (TCMB) toplam rezervlerinde Şubat ayından Mayıs ortasına kadar yaşanan ve 23 milyar dolarlık kayba neden olan sert düşüş sona ererken rezervler son haftalarda sınırlı artış eğiliminde.
Toplam rezervlerde Şubat sonundan 15 Mayıs'a yaşanan 23.4 milyar dolarlık düşüş 12 Haziran itibarıyla 14.8 milyar dolara geriledi.
TCMB'nin toplam rezervleri kamunun artan döviz arzı ve koronavirüse karşı alınan önlemlerin de etkisiyle Şubat sonundan 15 Mayıs'a 23.4 milyar dolar düşüşle 84.4 milyar dolara gerilemişti.
Toplam rezervler Katar swap anlaşmasının yapıldığı 22 Mayıs ile biten haftada 8 milyar dolar artmıştı. Takip eden haftalarda ise rezervler nispeten arttı ya da yatay seyretti.
TCMB'nin 12 Haziran itibarıyla altın rezervi 37.6 milyar dolar, brüt döviz rezervi 55.5 milyar dolar toplam rezervi ise 93.1 milyar dolar oldu.
TCMB verilerine göre net rezervler ise 12 Haziran ile biten haftada 31.64 milyar dolar oldu.
Bu verilere göre toplam rezervler 15 Mayıs itibarıyla gerilediği yılın en düşük seviyesi olan 84.4 milyar dolardan 8.6 milyar dolar artmış oldu.
TCMB'nin rezerv kayıpları koronavirüs ile birlikte haftalık 10 milyar dolara kadar ulaşmış, sonrasında ise haftalık 200 milyon dolara kadar gerilemişti. Kayıpların düşük bir hızda mı
devam edeceği, yoksa yeniden mi hızlanacağı piyasalarda yakından izleniyordu.
TCMB 22 Mayıs ile biten ilgili haftada Katar ile swap anlaşmasının tutarını 5 milyar dolar karşılığından 15 milyar dolara yükseltildiğini açıklamıştı.
Türkiye bu yıl TL'yi desteklemek adına kamu bankaları aracılığıyla yılın ilk 4 ayında rezevlerinden 44 milyar dolar kullandı. TCMB verilerinden dört bankacının yaptığı hesaplamaya göre 2019 başından Nisan sonuna kadar kullanım 77 milyar dolara ulaştı.
Analistler BDDK kararının da etkisiyle lokal bankaların TCMB ile yaptıkları swaplardaki artışın TCMB'nin rezervlerindeki gerçek düşüşü görünür kılmadığını belirtiyor.