REZERVASYONLU MÜŞTERİLER, İKİ KAT FAZLA HARCIYOR
Restoran ve otel işletmeleri için uçtan uca işletme yönetimini kolaylaştıran yenilikçi çözümler sunan Simpra, dijital rezervasyon sistemi Check and Place çözümünün ilk altı aylık verilerini paylaştı. Restoranlara rezervasyonlu ve rezervasyonsuz gelen müşterilerin harcama alışkanlıklarının ortaya konduğu araştırmada, bir restorana rezervasyonla gelen misafirlerin her hesapta yüzde 94 oranında daha fazla harcama yapmaya meyilli olduğu görüldü.
35 yılı aşkın tecrübesiyle restoran ve otel işletmeleri için yazılımlar geliştiren ve uçtan uca işletme yönetimini kolaylaştıran yenilikçi çözümler sunan Ar-Ge merkezi Simpra, işletmelerin tercih edilen ve güvenilir sosyal medya platformları ve kendi web siteleri üzerinden rezervasyon almalarını ve yönetmelerini sağlayan dijital çözümü Check and Place'i kullananların ilk altı aylık verilerini inceledi.
Verilere göre restorana rezervasyonsuz gelen misafirlerin masa başına harcadıkları ortalama tutar 2.316,11 TL iken, rezervasyon yaptırarak gelen misafirlerin masa başına harcadıkları ortalama tutarın 4.494,22 TL'ye ulaştığı gözlemlendi. Böylece bir restorana rezervasyonla gelen misafirlerin, rezervasyonsuz gelen misafire kıyasla her hesapta yüzde 94 oranında, yani yaklaşık iki kat daha fazla harcama yapmaya meyilli oldukları ortaya çıktı.
Verilere göre, rezervasyonsuz gelen müşterilerin kişi başı ortalama harcama tutarı 1.389,55 TL olurken, rezervasyonlu gelen müşterilerin kişi başı ortalama harcama tutarı 2.559,45 TL oldu.
Rezervasyonların yüzde 20.9'u mesai saatleri dışında alındı
Araştırmaya göre, restoranların kapalı oldukları saatlerde bile rezervasyon almalarına imkan sunan Check and Place'i kullanan restoranların rezervasyonlarının yüzde 20.9'unu mesai saatleri dışında aldığı; mesai saatlerinde aldıkları rezervasyonların ise yüzde 24.6'sının online kanallardan geldiği görüldü. Yani her dört misafirden biri, rezervasyonunu online kanallar üzerinden tamamlamayı tercih ediyor.
“Restoranlar kapalı oldukları saatlerde bile rezervasyon alabiliyorlar”
Check and Place ile misafirlerin çevrimiçi olarak rezervasyon yapabilmelerine imkan tanırken, yöneticilere rezervasyonları izleme, masa düzenini optimize etme ve misafir bilgileriyle rezervasyon geçmişlerini kaydetme imkanı sunduklarını belirten Protel Pazarlama Direktörü Mehmet Emin Çangal, “Yaptığımız araştırmada gördük ki rezervasyon yaptıran müşteriler, restoran gelirlerinde önemli bir artış sağlıyor. Check and Place'i kullanan restoranlar rezervasyon konusunda önemli avantajlara sahip oluyorlar. Çünkü bu çözüm sayesinde restoranlar kapalı oldukları saatlerde bile rezervasyon almaya devam ediyor. Rezervasyon alınan telefonun başında sürekli birinin durmak zorunda olması gerekmiyor. Saatin geç olması, o günün tatil ya da bayram olması gibi kısıtlamalar rezervasyon alınmasını engellemiyor. Bu veriler, müşteri davranışlarındaki değişiklikleri ve operasyonel stratejilerimizi şekillendirme noktasında bize değerli içgörüler sunuyor” dedi.
Birkaç tıkla hızlı ve kolay rezervasyon
İşletmelerin tercih edilen ve güvenilir sosyal medya platformları Google, Facebook, Instagram, Tripadvisor, Michelin Guide ve kendi web siteleri üzerinden rezervasyon almalarını ve yönetmelerini sağlayan dijital çözüm Check and Place, ayrıca yöneticilerin telefonla ve kapıdan offline olarak gelen rezervasyonları da yönetmelerini sağlıyor. Bu çözümü sistemlerine entegre eden restoranların sosyal mecralardaki profil sayfalarında kullanıcıların kolayca rezervasyon yapabileceği "Yer Ayır" butonu aktif hale geliyor. Böylece, kullanıcılar herhangi bir telefon görüşmesi, e-posta veya WhatsApp konuşması gibi teferruatlara gerek kalmadan, sadece birkaç tıkla hızlı ve kolay bir şekilde rezervasyon yapabiliyor.
Simpra'nın verilerine göre, 2024 yılının ilk altı ayında Check and Place uygulamasını kullananların oranında yüzde 60'lık bir büyüme gerçekleştiği görülüyor.