Dolar $
32.94
%0.09 0.03
Euro €
35.84
%-0.01 -0
Sterlin £
42.58
%-0.01 -0
Çeyrek Altın
4183.73
%0.66 27.26
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | DÜNYA Salı 23 Temmuz 2024 12:00

REN'Aİ RESİFİ İÇİN ÇİN-FİLİPİNLER GEÇİCİ DÜZENLEMELERİN ANLAŞMASI

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamada, Ren'ai Resifi çevresindeki gelişmelerin kontrol altına alınması için Çin ve Filipinler arasında geçici düzenlemeler yapılması konusunda anlaşamaya varıldığı bildirildi.

Ren'ai Resifi için Çin-Filipinler geçici düzenlemelerin anlaşması

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamada, Ren’ai Resifi çevresindeki gelişmelerin kontrol altına alınması için Çin ve Filipinler arasında geçici düzenlemeler yapılması konusunda anlaşamaya varıldığı bildirildi.

Açıklamada, Ren'ai Resifi’nin Çin'in Nansha Adaları'nın bir parçası olduğu ve Çin’in Ren'ai Resifi de dahil olmak üzere Nansha Adaları ve yakınlarındaki sular üzerinde egemenliğe sahip olduğu yinelendi. Açıklamada, Ren'ai Resifi'ndeki mevcut durumla nasıl başa çıkılacağı konusunda Çin’in üç ilkesel tutumu vurgulandı:

Birincisi, Filipinler’in askeri gemisinin Ren’ai Resifi’nde uzun zaman önce yasa dışı olarak karaya oturması, Çin’in egemenliğini ihlal ettiği gibi, Güney Çin Denizi Taraflar Eylem Deklarasyonu’na da aykırıdır. Dolayısıyla Çin, Filipinler'den gemiyi çekmesini ve Ren'ai Resifi'ni kimsenin ve hiçbir tesisin olmadığı eski haline getirmesini talep etti.

İkincisi, Filipinler’in askeri gemisini çekmeden önce gemide kalan personele yaşam malzemesi sağlaması gerektiği durumlarda, Çin, insani perspektiften hareket ederek, Filipinler’in Çin’e önceden ihtiyacını bildirmesi ve yerinde denetleme yapılması koşuluyla Filipinler'in malzemeleri göndermesine izin verecektir. Ancak Çin, tüm süreci izleyecektir.

Üçüncüsü, eğer Filipinler büyük miktarda inşaat malzemesi gönderirse ve sabit tesis ve kalıcı karakollar inşa etmeye kalkışırsa, Çin, Filipinler’in bu girişimlerini asla kabul etmeyecek ve ilgili yasa ve yönetmeliklere uygun bir şekilde engelleyecektir.

Açıklamada, söz konusu üç ilkesel tutuma dayanarak Çin’in son dönemde Filipinler ile Ren’ai Resifi çevresindeki gelişmelerin kontrol altına alınması için görüşmeleri sürdürdüğü ve insani yaşam malzemelerinin ikmaline dair geçici düzenlemelerin yapılması için anlaşmaya vardığı kaydedildi.

İki tarafın denizdeki anlaşmazlıkların kontrol altına alınıp Güney Çin Denizi’ndeki gerginliğin azaltılması konusunda anlaştığı belirtildi.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR