SON DAKİKA
DÜNYA Çarşamba 04 Eylül 2024 02:30

REHİNE ÖLÜMLERİ HAMAS'I ZORLUYOR

Cesetleri Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta bir tünelde bulunan İsrailli altı rehinenin öldürülmesi ve İsrail ile Hamas'ın sorumluluğu karşılıklı olarak birbirlerine atmaları, İsrailli rehinelerin tutulduğu koşullara ve onları korumakla görevli olanlara verilen talimatların niteliğine ışık tuttu.

Rehine ölümleri Hamas'ı zorluyor

İsrail, ölen rehinelerin bir iki gün öncesine kadar hayatta olduklarını ve kendilerini alıkoyanlar tarafından vurularak öldürüldüklerini açıklarken Hamas, İsrailli rehinelerin İsrail ordusu tarafından düzenlenen bombardıman nedeniyle öldüklerini savunuyor.

Savaşın başından bu yana Hamas, rehineleri İsrail ordusunun gözünden uzak tutmak için bir yerden bir yere, yeraltından yerüstüne ya da yerüstünden yeraltına taşıyor. Ancak ordunun son zamanlarda rehinelerin tutulduğu tünellerin çoğuna erişmeye başlaması, bu savaştaki en önemli kozunu kaybetmekte olan Hamas üzerinde baskı oluşturuyor.

Hamas, Filistinli mahkumları İsrail hapishanelerinden kurtarmak için esir takası anlaşmasına varmaya çalışıyordu. Ancak geçen yıldan bu yana birçok rehinenin kaybetmesiyle bu hedef neredeyse imkânsız görünmeye başladı. 251 rehineden 97'sinin halen Gazze'de olduğuna inanılıyor. Bunlar arasında, öldükleri İsrail ordusu tarafından teyit edilen en az 33 kişinin cesedi de bulunuyor.

Hamas rehineler konusunda şu an yeni bir karar almadı. Ancak kalan rehinelerin can güvenliğini sağlamak Hamas için hem prestij sorunu hem de pazarlık gücünü korumak açısından önemli olunca çözüm üretmek kaçınılmaz oldu.