PAKET YOLUN BAŞLANGICI
Fiyat istikrarı, enflasyonla mücadele, hal yasası, üretim ve istihdamın artırılması ile verginin tabana yayılması yeni paketin öncelikleri arasında
Sedat YILMAZ
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak bugün hükümetin ekonomiyle ilgili seçimsiz 4,5 yıllık yeni yol haritasını açıklıyor. Üretim ve istihdamın artırılmasından fiyat istikrarına, enflasyonla mücadeleden vergi reformuna, kıdem tazminatından Türkiye Varlık Fonu ve yeni kalkınma plânına kadar birçok konunun yeni pakette yer alacağı tahmin ediliyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yerel seçimlerden sonra Türkiye’nin ekonomide yeni bir yol haritası belirleyeceğini ve daha dayanıklı ekonomik mimariyi mutlaka inşa edeceklerini söylemesinden sonra, hükümetin uzun çalışmalar sonunda hazırladığı yeni reform paketinin ekonomiyi güçlendirmek, teknoloji ve ihracat odaklı büyümeyi sürdürmek ve istihdamı artırmak odaklı olacağı belirtiliyor.
TAVİZSİZ YOL HARİTASI GELİYOR
Edinilen bilgiye göre, bugün açıklanacak reform programıyla Türkiye ekonomide yeni yolun başlangıcını yapacak. Ekonomiye neşter niteliğinde olacağı tahmin edilen seçim sonrası ve uzun dönemli yeni reform paketinde, sadece makro seviyede değil mikro seviyede de alınacak tedbirlerle birlikte ekonomide finansal ve kurumsal bir dönüşümün de gerçekleştirileceği tahmin ediliyor. Serbest piyasa kurallarından taviz verilmeden kendi hedefleri doğrultusunda oluşturulacağı belirtilen güçlü ekonomik bir programın hayata geçirileceği ve belirlenen reformların hedefe ulaşması için tavizsiz bir yol haritasına girileceği kaydediliyor.
Ekonomiye derin neşterin atılacağı tahmin edilen reform paketinde, fiyat istikrarıyla birlikte enflasyonla mücadele, verginin tabana yayılması, hal yasası ve fiyat istikrarını etkileyecek tüm kanun ve düzenlemelerin yapısal reformlarla hayata geçirilmesi dikkat çeken konular olacak.
ÇALIŞMA HAYATINA YENİ DÜZENLEME
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yeni reform paketiyle birçok alanda adımlar atacağı sadece finansal alanda değil, kurumsal dönüşüme önem verileceği öğrenilen reform paketinde şirketlerin bilanço kalitesi, kredi gücü, uluslar arası alanda derecelendirilmeleri ve ürün ile enstrüman geliştirmeleri alanlarına da değinileceği öngörülüyor.
Üretim ve istihdamın artırılması, çalışma hayatında yeni düzenlemeler, kıdem tazminatı, kamu işçilerine verilecek zammın yeni pakette yer alması bekleniyor. Yerli ve yabancı yatırımların artırılmasıyla ilgili yeni düzenlemeler ve yurt dışı ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve iş dünyasıyla alâkalı toplantı roadshowları konusunda yeni takvimin de açıklanacağı ifade ediliyor.
Diğer yandan reform paketinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) denetim süreci başlayan Türkiye Varlık Fonu’nun daha da işler olması ve ekonomiye tam katkısının sağlanması konusunda yeni tedbirlerin alınabileceği de belirtiliyor.
Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ortaklaşa yürüttüğü yeni Kalkınma Plânı çalışmalarının da yeni reform paketinde ele alınacağı ve ileriye yönelik mesajlar vereceği de öne çıkan haberler arasında yer alıyor.