Dolar $
32.47
%-0.14 -0.04
Euro €
34.67
%-0.89 -0.31
Sterlin £
40.44
%-0.88 -0.36
Çeyrek Altın
3977.42
%-0.37 -14.61
SON DAKİKA
Gastronomi Cuma 14 Mayıs 2021 02:32

RAMAZAN BAYRAMI'NDA BESLENME

Umuyorum ki herkes için Ramazan ayı şifa ve sağlık ayı olmuştur. 1 ay boyunca hem ruhen hem de bedenen arındık.

Ramazan Bayramı'nda beslenme

Ramazan ayında edinilen beslenme alışkanlıklarının, bayramda aniden değişmesiyle birlikte; Mide, bağırsak sistemi başta olmak üzere sağlık sorunlarına yol açabilir.

Ramazan ayı boyunca oruç tutulması nedeniyle, öğün sayısındaki azalma ve beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler, bayramda normal yeme düzenine geçerken daha fazla yemek yeme eğilimine neden olabilir. 

Ramazan ayının sonlanması ile beraber tüketilecek yiyeceklerin miktarını aniden arttırılmamalı, öğün araları en az 2 en fazla 4-5 saat olacak şekilde düzenlenmelidir. 

Ramazan boyunca bir ay dinlenmeye çekilen midenin birden yorulmaması için güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalıdır.

Kahvaltıda tam buğday tahıl grubu, tereyağ, peynir çeşitlerinden iki çeşit, zeytin, yumurta, süt tercih edilebilir. Tuz oranı yüksek ve işlenmiş et ürünlerinden uzak durulmalıdır.

Bağırsak hareketlerini düzenlemek için öğünlerde salata ve sebzeye yer vermek daha sağlıklı olacaktır. 

Eğer gün içerisinde çok fazla yemek yenildiyse, akşam hafif bir şekilde salatayla geçirilmelidir.

Bayram boyunca; çay, kahve, meşrubat tüketiminin artmasıyla su tüketimi azalabiliyor.

Meyve ve şifalı bitkilerle, kalorisiz ve serinleten sular ya da maden suyu karışımları hazırlanabilir.

Bu hususta en önemlisi:

Tatlı tüketimine dikkat edilmesidir!

Bir dilim baklavanın 120 kalori civarında olduğunu unutmayarak, tatlı porsiyonlarımıza dikkat edelim.

Sağlıklı ve uzun bir yaşam sürelim.