Dolar $
33.69
%0.14 0.05
Euro €
37.15
%0.43 0.16
Sterlin £
43.7
%0.66 0.29
Çeyrek Altın
4450.19
%2.23 95.69
SON DAKİKA
SAĞLIK Cumartesi 17 Ağustos 2024 02:35

RAHİM AĞZI KANSERİ RİSKİNE KÖK HÜCRE ÖNLEMİ

Kadın hastalıklarında kök hücre tedavisi, günümüzde rahim ağzı kanseri veya rahim ağzı hastalıklarının önlenmesi için tercih edilen bir tedavi yaklaşımı. Medicana Sağlık Grubu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İnci Öz, "Kök hücre tedavisi, rahim ağzı smear'ı (Pap testi) veya HPV testi sonuçlarına göre doktor tavsiyesiyle uygulanabilir. Bu yöntemle rahim ağzında kansere dönüşme potansiyeli olan anormal hücrelerin ortadan kaldırılması hedeflenir" dedi.

Rahim ağzı kanseri riskine kök hücre önlemi

Jinekolojide kök hücre tedavisi, genellikle rahim ağzı kanseri (serviks kanseri) veya rahim ağzı hastalıklarının önlenmesi için kullanılan bir tedavi yaklaşımı. Medicana Ataköy Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İnci Öz; kök hücre tedavisinin, rahim ağzında görülen ve kansere dönüşme potansiyeli olan anormal hücreleri ortadan kaldırmak için uygulanan bir dizi prosedür içerdiğini söyledi. Op. Dr. Öz, “Bu tedavi yöntemleri arasında; LEEP, kriyoterapi, lazer tedavisi ve konizasyon gibi cerrahi yöntemler bulunur” diye konuştu.

Loop Elektrocerrahi Eksizyon (LEEP - Loop Electrosurgical Excision Procedure) yönteminde, bir elektrikli kesici ile rahim ağzındaki anormal dokuların kesilerek çıkarıldığını ifade eden Op. Dr. Öz, “Bu yöntem, orta derecede anormal hücreler için tercih edilen bir yöntemdir” açıklamasında bulundu.

Hafif ve orta dereceli anormal hücreler için Kriyoterapi

Kriyoterapi yönteminde, soğuk kullanılarak rahim ağzındaki anormal dokuların dondurulduğunu ve bu dokuların sonradan ölüp döküldüğünü ifade eden Op. Dr. İnci Öz, kriyoterapinin hafif ve orta dereceli anormal hücreler için uygulanabildiğini belirtti.

Lazer tedavisinde lazer ışınları kullanılarak rahim ağzındaki anormal dokuların yakıldığını ve bu dokuların yok edilmesinin sağlandığını söyleyen Op. Dr. İnci Öz, konizasyon tedavisini ise şu şekilde anlattı: “Daha derin dokulara uzanan anormal dokuların çıkarılması için genellikle ameliyat altında yapılan bir prosedürdür. Konizasyon, diğer yöntemlerle tedavi edilemeyen durumlarda veya kanser şüphesi olduğu zamanlarda tercih edilebilir.”

Kök hücre tedavisinin, genellikle rahim ağzı smear’ı (Pap testi) veya HPV testi sonuçlarına göre doktor tarafından tavsiye edildiğini açıklayan Op. Dr. İnci Öz, “Bu testler, rahim ağzındaki hücrelerin anormal olup olmadığını belirlemek için kullanılır. Tedaviye başlamadan önce, doktor genellikle biyopsi yoluyla anormal dokunun kesin tanısını koyar” dedi.

Ameliyata ihtiyaç olmadan uygulanabilir

“Kök hücre tedavisi, genellikle kısa süreli bir hastane ziyareti gerektirir ve ameliyata ihtiyaç duymadan bir prosedür olarak uygulanabilir” diyen Medicana Ataköy Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İnci Öz, “Ancak her hasta ve her durumun birbirinden farklı olduğundan, tedavi seçenekleri ve süreci bireysel olarak değerlendirilmelidir. Tedavi sonrası, hasta takip kontrollerine devam etmelidir ve rahim ağzı smear testleri düzenli olarak tekrarlanmalıdır” diye konuştu.

ABONE OL
Hepsiburada web  300x250