PROJE KAPSAMI GENİŞLİYOR
ENTECH - Geri Dönüşüm Çevre Teknolojileri ve Sıfır Atık Fuarı ile eş zamanlı düzenlenen Sıfır Atık Forumu'nun resmi açılışı gerçekleşti.
CNR Expo İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen forumun açılışında konuşan CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, Sıfır Atık Projesi ile toplum bilincine sahip çıktığı için Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’ye teşekkür etti. Ceyda Erem, “Toplumun bilinçlenmesi için bu kadar üst düzeyde yürütülen Sıfır Atık Projesi gerçekten çok kıymetli. Biz de CNR Holding olarak bu hassas konuyu sahiplenmiş durumdayız. Önümüzdeki süreçte hem fuarlarımız hem de forumlarımız konuyu Anadolu’ya taşıyacağız. Çalışmalarız sürüyor” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise; açılışta yaptığı konuşmasında sıfır atık ile sektörlere sağladıkları katkılardan söz etti. Sıfır atık uygulamalarıyla geleceğin koruma altına alındığını belirten Bakan Murat Kurum, “Türk ekonomisi ihracatı ile önemli bir ivme kazandı. Bunda her sektörün katkısı var. 167 milyar dolarlık bir seviyeye gelen ihracatımızı 2023’te 500 milyar dolara taşımak için üretimimizi de artırmamız gerekiyor. Bunun için hammaddeyi de üretir hale gelmeliyiz” dedi. 1950 yılı sonrası şehirleşmenin artmasıyla başlayan kirliliğin, 1990’dan itibaren sorun haline geldiğini ifade eden Bakan Murat Kurum, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak 2 yıl önce Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde Sıfır Atık Projesi başlattık. Çevreyi korumaya yönelik her projeyi Sıfır Atık Projesi’nin çatısı altında değerlendiriyoruz. Bu kapsamda TOKİ’nin devam eden konutları, hastaneler, sosyal konutlar sıfır atık sistemine uyumlu halde üretiliyor” dedi.
“Sanayi üretimde 3.2 milyon ton atıktan yararlandı”
Geri kazanım ve depozito uygulamasına ise 2021 yılında geçeceklerinden söz eden Bakan Murat Kurum, “Bu sayede cam ve metal gibi geri dönüşüm kazanımlarına başlıyoruz. Depozito ile birlikte sanayiye yüksek miktarda hammadde sağlayarak ithalata bağımlılık oranımızı azaltacağız. Mesela 2018 yılından bu yana uyguladığımız Sıfır Atık Projesi kapsamında çimento ve demir çelik gibi sanayilerimiz üretimlerinde 3.2 milyon ton atıktan yararlandı. Atmadık ve hammadde olarak bunu üretime kazandırdık. Aynı şekilde 800 bin ton atığı da kömür üretiminde değerlendirdik ve tasarruf sağladık. Bu sayede hem yer altı zenginliklerimizi daha az kullandık hem de atıkları depolayarak bertaraf edilmesi suretiyle kazandırmış olduk. Bu yöntemlerle ekonomik bir fayda oluşturarak, projemizin hedefimizi büyütmüş oluyoruz” dedi.