Dolar $
32.95
%-0.01 -0
Euro €
35.9
%-0.21 -0.07
Sterlin £
42.46
%-0.28 -0.12
Çeyrek Altın
4144.88
%0.99 39.96
SON DAKİKA
Göksel ÇAKIR | Teknoloji Perşembe 25 Temmuz 2024 08:47

POWERBANK ÜRETİCİLERİ BİZİ KANDIRIYOR MU?

Akıllı telefonların ve diğer elektronik cihazların hayatımızın en önemli aracı haline gelmesiyle beraber, bu aletlerin performansının yüksek kalması ve şarj süreleri de gündemimizi meşgul ediyor. Teknoloji şirketlerinin üzerinde çalıştığı en önemli başlıklardan birinin, bilgisayar ve telefonların şarj süreleri olduğunu düşününce; hızlı şarj kabloları, yüksek kapasiteli powerbank'ler ve GaN adaptörler de haliyle en çok talep gören mobil aksesuarlar oluyor.

Powerbank üreticileri bizi kandırıyor mu?

Bizi her an iletişimde ve hayata bağlı tutan bu cihazlardan da yüksek beklentilerimiz var. Mesela hızlı şarj adaptörü ve kablosunun telefonumuzu her geçen gün daha kısa sürede şarj etmesini bekliyoruz. Ya da 5.000 mAh kapasitesinde bir akıllı telefona ve 20.000 mAh kapasitesinde bir taşınabilir bataryaya sahipsek, bu bataryanın akıllı telefonumuzu 4 defa şarj etmesini bekliyoruz. Ama sorun şu ki satın aldığınız bir powerbank, pazarlaması sırasında kullanılan kapasitesinin yalnızca üçte ikisini cihazlarınıza aktarabiliyor. Peki ama neden?

  

Bunun biraz fazla teknik ve karmaşık bir açıklaması olduğunu söyleyen Mcdodo Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uçurum, “Çünkü elektronik ürünlerdeki terminoloji, sandığımızdan çok daha karmaşıktır. Ama powerbank’lerin kapasitesiyle, uygulamadaki performansı arasındaki bu farkı en basit şekliyle 2 maddede şöyle anlatabiliriz” diyor.

 

1 - Güç çıkışı 

Örneğin taşınabilir bataryanız 20.000 mAh kapasitesinde ise, bunu 3,7 ile çarpmak mWh cinsinden ölçülen toplam enerjinin 74,000 mWh olduğunu gösterir. Bununla birlikte bir akıllı telefon 5 Volt'ta şarj olur ve 74.000 mWh'ı 5’e bölmek - tekrar mAh'e dönüştürmek için - akıllı telefonunuzu şarj etmek için 14.800 mAh kapasitesinde bir bataryaya sahip olduğunuzu gösterir.

 

Öte yandan 20.000 mAh kapasitesindeki bir taşınabilir bataryanın, pratikte 14.800 mAh'lik bir şarj bile sağlayamayacağını hesaba katmamız gerekiyor.

 

2 - Verimsizlik

 

Tüm şarj süreci boyunca verimliliği düşüren çeşitli faktörler vardır. Örneğin kablodaki elektrik direnci, akıllı telefonunuza aktarılan toplam enerji miktarını azaltabilir. Aynı şekilde şarj işlemi sırasında enerjinin belirli bir kısmı ısıya dönüşür. Bunların da ötesinde ortam sıcaklığı gibi faktörler de verimlilik üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.

 

Yani taşınabilir bataryanızın toplam aktarılabilir enerjisinin yüzde 10 oranındaki kısmının verimsizliğe kurban gittiğini söyleyebiliriz. 20.000 mAh kapasitesindeki bir taşınabilir bataryanın 14.800 mAh'lik toplam aktarılabilir enerjisinin yüzde onunu çekip aldığımızda, elimizde 13.320 mAh kapasitesinde bir enerjinin kaldığını da söyleyebiliriz.

 

Sonuç olarak baktığımızda; 20.000 mAh kapasitesindeki bir taşınabilir batarya, 5,000 mAh kapasitesindeki bir akıllı telefonu 4 kez şarj etmez. Bunun yerine elde ettiğiniz kullanılabilir enerjiden yola çıkarak 2,66 kez şarj edebileceği sonucuna ulaşıyoruz.

 

Hemen yukarıda da yaptığımız gibi taşınabilir bataryanın açıklanan kapasitesini 3,7 ile çarpıp, ardından 5’e bölerek cihaza aktarılabilir net enerjiyi bulabiliriz. Bunun ardından bu değerin 

% 10’unu kırparsak, ancak o zaman elinizdeki gerçek enerji miktarına ulaşabiliriz.

 

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR