POLATLI OSB'DE SIFIR EMİSYONLU FABRİKANIN TEMELİ ATILDI
Dünyanın hayvan besleme uzmanı Trouw Nutrition, Türkiye'de büyük bir yatırımla hayata geçireceği fabrikanın temellerini attı.

Ankara Polatlı Organize Sanayi Bölgesi’nde inşasına başlanan yeni üretim tesisi, Trouw Nutrition Türkiye’nin mevcut üretim gücünü iki katına çıkaracak. 2027 yılının ilk yarısında faaliyete geçmesi hedeflenen fabrikayı “sıfır emisyon” ve “sıfır atık” hedefiyle tasarladıklarını belirten Trouw Nutrition Türkiye Ülke Müdürü Gonca Altıntaş, “Tesiste fosil enerji kaynaklarını tamamen devre dışı bırakarak tam otomasyon sistemiyle üretim gerçekleştireceğiz” dedi.
Nutreco çatısı altında Türkiye’de de hayvancılık sektörünün gelişimine yön veren Trouw Nutrition, yeni fabrikasıyla Türkiye’yi bölgesel üretim ve inovasyon üssü hâline getirmeyi planlıyor. Altıntaş, “Fabrikamızın temellerini attığımız Polatlı OSB’nin stratejik konumu, lojistik süreçleri verimli bir şekilde yönetmemizi sağlayacak. Türkiye geneline ve Orta Asya ile Kafkasya’daki pazarlara hızlı ve sürdürülebilir erişim sağlayabileceğiz. Türkiye’yi yeni ihracat pazarlarına açılan stratejik bir köprü olarak konumlandıracağız” ifadelerini kullandı.
Fosil yakıt kullanımını ortadan kaldıracaklarını vurgulayan Altıntaş, “Tesisimiz faaliyete geçtiğinde yalnızca kapasiteyi artırmakla kalmayacak; dijital çözümler, yapay zekâ destekli sistemler ve ileri otomasyon teknolojileriyle Ar-Ge ve inovasyon kabiliyetimizi güçlendirecek. 400 kWp’lik güneş enerjisi santrali, ısı geri kazanım sistemleri ve yüksek verimli HVAC altyapısı sayesinde doğalgaz ve dizel gibi fosil yakıtların kullanımını ortadan kaldıracak, sıfır toz ve sıfır karbon emisyon hedeflerimize katkıda bulunacağız” dedi.
Tam otomatik üretim hatlarıyla donatılacak tesisle ilgili Altıntaş, “Sensörler ve akıllı kontrol üniteleri aracılığıyla ham madde akışından paketlemeye kadar tüm süreçleri veri odaklı karar mekanizmalarıyla yöneteceğiz. MES sistemi üretim verilerini bulut tabanlı bir ağ üzerinden entegre biçimde izleyerek gerçek zamanlı optimize edecek. Formülasyon, stok yönetimi, kalite kontrol ve verimlilik analizleri tek bir platformda yürütülecek. Üretimin her adımı ölçülebilir, izlenebilir ve raporlanabilir hâle gelecek” ifadelerini kullandı.
Trouw Nutrition CEO’su Eduardo Alberto ise fabrikanın önemini, “Bu yeni tesis yalnızca kapasite artışı anlamına gelmiyor. Türkiye’nin kıtalar arası köprü konumuna ve sürdürülebilir hayvan beslenmesinde yenilik merkezi olma potansiyeline duyduğumuz inancı gösteriyor. Küresel uzmanlığımızı yerel ortaklıklarla birleştirerek gıda üretiminin dayanıklılığına ve geleceğine yatırım yapıyoruz” sözleriyle aktardı.