SON DAKİKA
EKONOMİ Çarşamba 28 Ekim 2020 09:24

PİYASALARIN GÖZÜ TCMB RAPORUNDA

Dolar/TL 8.2025'e kadar yükselerek yeni tarihi zirvesinde güne başlarken, piyasalar bugün Merkez Bankası'nın (TCMB) 1030'da başlayacak enflasyon raporu toplantısında vereceği mesajları takip edecek.

Piyasaların gözü TCMB raporunda

Piyasalarda bugün işlemler yarım gün gerçekleşecek. Yarın ise tam gün resmi tatil.

TL'de benzer para birimlerinden negatif ayrışma ile birlikte görülen sert değer kaybı TCMB'nin beklentilerin aksine politika faizini sabit tutup sıkılaştırmayı faiz koridorunu genişleterek yapması ile başladı. Son günlerde jeopolitik gelişmelerle AB ve ABD ile gerilimin artabileceği endişeleri ve yaklaşan ABD seçimleri de TL'de değer kaybına etki eden unsurlara eklenmiş durumda.

Dolar/TL PPK öncesi gördüğü 7.7935 seviyelerinden yeni zirve olan 8.2025'e kadar yükselmiş durumda. Kur saat 0854'te 8.1915/8.2000 seviyesinde işlem görüyor. Euro/TL 9.6512/9.6612 seviyesinde, sepet bazında TL ise aynı saatte 8.9218/8.9304 seviyesinde.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın dün küresel şirket yöneticilerine yönelik düzenlenen yatırımcı toplantısı da piyasada takip edildi. Albayrak Türkiye ekonomisinin bir dönüm noktasında olduğu, yeni bir sermaye yatırım dalgasının ufukta belirdiğine yönelik mesajlar verirken; sermaye kontrolüne yönelik soruları ise net bir şekilde reddetti.

ENFLASYON RAPORUNDAKİ SÖYLEMLER YÖN BELİRLEYİCİ OLABİLİR

TCMB geçen hafta politika faizini sabit tutmasına karşın likidite sıkılaştırma adımlarının üst sınırını belirleyen geç likidite penceresini (GLP) 150 baz puan artışla %14.75'e yükseltti.

TCMB'nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti dün itibarıyla %12.87 seviyesinde. Temmuz ortasından beri 550 baz puan civarında sıkılaştırmaya gidildi. Ancak süreç TL'de belirgin bir iyimserlik yaratamadı. Gecelik faizler %14.5'e kadar yükselerek GLP ile belirlenen %14.75 sınırına yaklaşırken piyasada ortalama fonlama maliyetinin de gecelik faizlere bir miktar gecikme ile yaklaşacağını düşünüyor.

TCMB'nin yılın son enflasyon raporunda %8.9 seviyesindeki yıl sonu enflasyon tahminini YEP ile uyumlu olarak %10.5 civarına revize etmesi bekleniyor. Piyasa enflasyonun yılı %12'li seviyelere yakın tamamlayacağını beklemesine karşın TCMB'nin kısa süre önce açıklanan YEP hedeflerinden çok da yukarıda bir ayrışma yapmayabileceğini öngörüyor.

TCMB'nin önceki tahmininde enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2020 yılı sonunda %6.9 ile %10.9 aralığında, 2021 yılı sonunda ise %3.9 ile %8.5 aralığında gerçekleşeceği öngörüyor.

YEP'te 2021 enflasyon tahmini %8 seviyesinde bulunurken, TCMB'nin 2021 için yukarı yönlü revize edilmesi beklenen tahmini %6.2 seviyesinde.

Özellikle TL'de yaşanan son değer kaybına ve bankanın bu değer kaybını enflasyona etkisine yönelik söylemelerinin takip edileceğini belirten bankacılar, TCMB'nin sabit tuttuğu faiz koridorunu da genişletmesi sonrası para politikasında belirsizliğin arttığına dikkat çekiyorlar.

Geçen haftaki PPK'da alınan kararın azınlık beklentilerde dahi yer almadığını belirten bankacılar sonraki kararlar için TCMB'nin bugünkü söylemlerinden ileri dönük enflasyon ve para politikası uygulamalarına yönelik mesajları takip edecek.

Bankacılar bir diğer taraftan ise TCMB kararının ekonomi yönetiminin rekabetçi TL söylemiyle uyumuna dikkat çekiyorlar. Ekonomi yönetiminin TL'nin rekabetçi olmasını istemesi TL'de belirgin değer kazancının tercih edilmediğini gösteriyor. Ancak bu süreç yabancı yatırımcıların portföylerinde sert azalışları da beraberinde getiriyor. Aynı şekilde bu politikalar kamunun 2019'dan beri 130 milyar dolara yaklaşan döviz arzı nedeniyle gerileyen rezervlere yönelik soru işaretlerini de artırıyor.

Ekonomi yönetimi bir süredir benimsediği rekabetçi TL söylemi ile birlikte sıcak para olarak nitelendirilen ve Türkiye'nin cari açığını uzun yıllar finanse eden fonlama tipi bilinçi olarak azaltılırken, doğrudan yatırımların ise payının artması isteniyor.

Bankacılar TL'deki değer kaybının belirginleşerek YEP'te 2023 yılına ilişkin ortalama beklenti olan 8 seviyesine bugünden ulaşılmasının ise enflasyon başta olmak üzere Türkiye'nin makro çerçevesinin YEP'ten belirgin ayrışacağı konusunda endişe ediyorlar. YEP'te hükümetin ortalama dolar/TL tahmini 2020 yılı için yaklaşık 6.9, 2021 için 7.7 düzeyinde bulunuyor.

Piyasada yakından izlenen gelişmeler arasında ABD seçimleri, Brexit, koronavirüste küresel ve lokal artış trendi, AB ile tansiyonun yeniden artması endişesi, Azerbaycan-Ermenistan gerilimi ve S-400 hava savunma sistemleri konusunda devam eden süreç öne çıkıyor.

Koronavirüs salgınında artışın Türkiye'de de belirginleşmesi piyasalarda yakından takip edilen bir başka gelişme. Reuters'ta geçen hafta yayımlanan bir haberde ekonomiyi etkilemeyecek, dar kapsamlı tedbirlerin alınabileceğine dikkat çekiliyor.

Türkiye'nin 5 yıllık kredi iflas takası primi (CDS) ise TCMB'den faiz artışı beklentisiyle geçen hafta gerilediği 500 baz puanı aşarak sert yükselişte. CDS saat 0900'da 531/542 seviyesinde.

ABONE OL