PİYASALARDA SON DURUM
Dolar/TL bir aydan uzun süredir 14.5-15 arasında işlem gördüğü dar bandı izlemeye devam ederken, TCMB'nin zorunlu karşılıklarla ilgili attığı adımların etkisi izlenecek.
Merkez Bankası (TCMB) bankaların bilançoların varlık tarafına da zorunlu karşılık uygulamaya başlarken bazı TL ticari kredileri de ilk kez bu zorunlu karşılığa dahil etti.
Bireyselde yabancı para (YP) mevduatta TL'ye dönüşümü düşük bankalara 500 baz puana ulaşan ilave yabancı para zorunlu karşılık getirirken finansman şirketlerinin sıfır olan zorunlu karşılık oranlarını bankacılık sektörü ile eşitledi.Read full story
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Ticari kredi adımı gerçekten makroihtiyati bir tedbir ve TCMB'nin baktığı 13 haftalık kurdan arındırılmış artışın %40'ı geçtiği alana yönelik bir yavaşlatma adımı. Ancak TCMB'nin düşük faiz politikası devam ettiği gerçeği düşünüldüğünde ZK adımının bu haliyle büyük yavaşlatma getirmesi mümkün görünmüyor. Bir de bu karar faizin olması gerekenden düşük olduğunun da TCMB tarafından kabul edilmesi" dedi.
Küresel piyasalarda asya borsaları ABD'de faizlerin öngörülenden daha hızlı artırılacağı ve ekonomik büyümenin yavaşladığı yönünde endişelerle iki haftanın en büyük düşüşünü kaydederken, euro Emmanuel Macron'un Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmasından destek buldu.
Türkiye ekonomi politikasında en belirgin maliyeti enerji faturası yaratmaya devam ediyor. Bu kapsamda yakından takip edilen petrol fiyatları, Shanghai'daki tecrit uygulamaları ve ABD'de faizlerin artırılmasının küresel ekonomide büyümeye ve petrol talebine zarar verebileceği yönünde kaygıların kuvvetlenmesiyle geçen hafta verdiği kayıpları artırarak iki haftanın dip seviyelerine geriledi.
Bugün iç gündemde Nisan ayına ilişkin kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeski takip edilirken piyasa kapanışı sonrası Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kabine toplantısından sonra yapacağı açıklamalar da takip edilecek.
Öte yandan hafta boyunca veri gündemi de takip edilmeye devam ederken TCMB'nin %23 civarındaki yıl sonu enflasyon tahminini belirgin yukarı güncellemesi beklenen enflasyon raporu da yakından takip edilecek.
Merkez Bankası'nın (TCMB) ihracatçı döviz gelirlerinin daha büyük bir bölümünü ve hizmet ihracatı kaynaklı döviz gelirlerinin TL'ye dönen kısmını satın alacağını açıklamasıyla dolar/TL Nisan ayı ikinci haftasında sınırlı gerilemiş ancak Rusya'nın Ukrayna işgali ile yerleştiriği 14.5-15 dar bandında yatay seyrini sürdürmüştü.
Kur dar bantta işlem görmeye devam etse de Fed'in hızlı sıkılaştırma mesajlarının da etkisiyle işlem gördüğü bandın alt tarafına doğru gerileyen kurda önce düşüş durdu ardından ise sınırlı yükseliş görüldü. TL geçen hafta dolar karşısında %1 civarında değer kaybetmiş oldu.
Ekonomi yönetimi kamunun belirleyici olduğu kur politikasında istikrarlı bir seyir hedefliyor. Hükümet kurda istikrarın sağlandığını faiz sorunun bittiğini sırada ise yıl sonuna doğru enflasyonda başlayacan düşüş olduğunu söylüyor.
Ancak bu politikanın artan enerji maliyetlerinin de etkisiyle her geçen gün daha fazla döviz ihtiyacı oluşturması ise piyasalarda endişe ile izlenen konuların başında yer alıyor.
Kur bu sabah 0855'te 14.7600/14.7650 seviyesinde işlem gördü.
TCMB'nin bilançosunun %5'ine kadar devam eden tahvil alımlarının da desteğiyle gösterge 10 yıllık tahvilde ise bileşik getiri geçen ay %28.57' ile test ettiği zirveden gerilemiş durumda. Gösterge 10 yıllık tahvilde geçen hafta %22'in altı test edildi Cuma günü son işlem %21.77 oldu.
Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri Mart'ta 700 baz puanı aşarak rekor seviyeye yükseldikten sonra gerilemişti. CDS dün yaklaşık 10 baz puan gegerileyerek günü 588/596 seviyesinden tamamladı.