Dolar $
33.89
%0.01 0
Euro €
37.51
%-0 -0
Sterlin £
44.63
%-0.04 -0.01
Çeyrek Altın
4455.38
%0 0
SON DAKİKA
Piyasalar Çarşamba 06 Nisan 2022 09:04

PİYASALARDA SON DURUM

Kamunun yön belirleyici olmaya devam ettiği kur 15 seviyesinin altında yatay seyir izlemeye devam ederken, piyasalarda ABD Merkez Bankası'nın hızlanan sıkılaştırma adımları ve Rusya'ya uygulanacak yeni yaptırımlar takip ediliyor.

Piyasalarda son durum

Mart itibarıyla %60'ı aşan ve yükselişini sürdürmesi beklenen enflasyon sorunu büyürken Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati enflasyonda giderilemeyen "ataleti" yeni yatırım araçları gibi enstrümanlar geliştirerek kıracaklarını ve yıl sonunda enflasyonun "makul" bir seviyeye ineceğini söyledi. Read full story

Merkez Bankası (TCMB) yükselen enflasyona karşı %14 seviyesindeki politika faizi ile tepki vermezken, TL'nin negatif getirisi bu hafta açıklanan veri ile birlikte 47 puana ulaştı.

Ekonomi yönetimi her ne kadar yılsonunda enflasyonda "makul" seviyelere düşüş beklediğini belirtse de son yıllarda ekonomi yönetimlerinden daha iyi tahminlerde bulunan piyasanın öngörüleri ise yıl boyunca yüksek enflasyonun devam edeceği yönünde.

TÜFE yıllık bazda %61.14'e yükselirken; bu, son 20 yılın ve AKP iktidarı dönemindeki en yüksek enflasyon oranı oldu. Üretici enflasyonu ise %115'e ulaşarak TÜFE üzerindeki baskının devam edeceğini gösterdi. Read full story

Ekonomistler enflasyonda %70-%75 civarında tahmin edilen tepe noktasına kadar yükselişin birkaç ay daha devam edeceğine kesin gözüyle bakıyor. Yılsonu için de tahminler bir önceki Reuters anketindeki %38 seviyesinden %50 üzerine çıktı. Read full story

TCMB'nin yılsonu enflasyon tahmini %23.2 seviyesinde yer alırken, piyasa bu beklentinin ay sonundaki enflasyon raporu ile birlikte belirgin yukarı yönlü revize edilmesi gerektiği görüşünde.

FED ETKİSİ BELİRGİNLEŞİYOR

Asya borsaları, yatırımcıların Fed'in yüksek enflasyonu kontrol altına almak için para politikasını öngörülenden daha hızlı sıkılaştırmasına hazırlanmasıyla gerilerken, Ukrayna'yı işgal etmesi nedeniyle Rusya'ya uygulanan yeni yaptırımlar da piyasaları etkileyen bir diğer unsur oldu.

Fed yetkilisi Lael Brainard'ın dün yaptığı açıklamalarda Fed'in, para politikasını yıl içerisinde "daha nötr" bir düzeye getirmek için faizleri artırmasının yanı sıra, bu yıl bilançosundaki varlıkları da hızlı şekilde elden çıkarmasını beklediğini ifade etmesinin ardından ABD Hazine tahvillerinin getirileri birkaç yılın zirvesini gördü ve hisse piyasaları eksiye geçti.

Yatırımcılar Fed'in Mart toplantısının bugün yayımlanması beklenen tutanaklarını yakından izleyecek. Tutanakların, Mayıs'ta düzenlenecek toplantıda 50 baz puan faiz artırımı gerçekleştirilmesi olasılığına dair ipucu sunması bekleniyor.

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada ABD ve ortak ülkelerin bugün Rus bankalar ve yetkililere yönelik yeni yaptırımlar açıklayacağı ve Rusya'ya yeni yatırımları yasaklayacağı ifade edildi. Açıklamanın bugün yapılması bekleniyor. Read full story

UKRAYNA İŞGALİNİN TÜRKİYE'YE ETKİSİ İZLENİYOR

Hükümetin yeni ekonomi programının temel hedefi olan cari fazlanın artık bu yıl için mümkün olmadığına dikkat çeken ekonomistler enerji maliyetlerinin istikrarlı kur politikasını da içeren yeni ekonomi politikası için en büyük tehdit olarak görüyor.

Türkiye'nin enerji ithalatı Mart'ta bir önceki yıl aynı döneme göre %156 artarak 8.4 milyar dolar olurken, ilk üç ayda %188 artarak 25 milyar dolar oldu. Read full story

BOTAŞ'ın döviz ihtiyacının büyük bölümünün TCMB tarafından yapılıyor olması bankanın swap hariç eksi 45 milyar dolarda yer alan rezervlerini daha da risk altında bırakıyor. TCMB verilerine göre sadece son 4 ayda büyük bölümü BOTAŞ'ın oluşturduğu KİT'lerin döviz talebinin 15.1 milyar doları piyasaya girmeden doğrudan TCMB rezervlerinden karşılandı. Read full story

Bugün TCMB'nin KİT'lere döviz satışına ilişkin Mart verilerinin açıklanması bekleniyor.

Dolar/TL ise bu sabah saat 0851'de 14.7200/14.7250 seviyesinde işlem gördü. Dün kapanışa göre kurda sınırlı bir yukarı yön görüldü.

Gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik getiri geçen ay %28.57'ye kadar çıkarak tarihi rekora yükseldikten sonra gerilemeye başladı. Dün son işlem %25.6 oldu.

Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri Mart'ta 700 baz puanı aşarak rekor seviyeye yükseldikten son 2 haftada 150 baz puana yakın düşüş gösterdi. CDS dün günü 559/567 baz puan seviyesinden kapandı.