Dolar $
34.08
%0.02 0
Euro €
37.74
%-0.25 -0.09
Sterlin £
44.8
%-0.27 -0.12
Çeyrek Altın
4481.27
%-0.71 -31.78
SON DAKİKA
Piyasalar Pazartesi 26 Nisan 2021 09:12

PİYASALARDA SON DURUM

Dolar/TL, ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik endişeler bugün 8.4850 seviyesine kadar yükseldikten sonra lokal döviz satışlarının da desteğiyle yeniden 8.3'ün altına kadar geriledi.

Piyasalarda son durum

Bankacılar kısa süre önce tek haftada 10 milyar dolar lokal döviz satışını hatırlatarak satışlarının bugün de görüldüğünü ve TL'deki değer kaybının kazanca dönmesinde bunun etkili olduğunu söylediler. Bankacılar döviz arzında lokallerin ay sonu vergi ödemeleri ve gelinen seviyeleri değerlendirme amaçlı satışların ön planda olduğunu düşünüyorlar.

ABD ile ilişkilere yönelik endişelerinin geçen haftadan beri TL'de değer kaybı olarak yansıdığını hatırlatan bir bankanın Hazine işlemcisi, "Siyasilerden gelen ilk tepkiler ılımlı. Daha net görmek açısından Erdoğan'ın bugünkü açıklamalarını da izleyeceğiz. Döviz satışında gelinen tarihi rekora yakın seviyelerin lokaller tarafından değerlendirdiğini görüyoruz. Kurumsal tarafta da ay sonu vergi ödemeleri kaynaklı olduğunu tahmin ettiğimiz yine bir döviz satışı var" dedi.

Reuters'ın görüşlerine başvurduğu toplam 6 işlemci de döviz işlemlerinde piyasanın normal kuralları dışında bir faktör görmediklerini söylediler.

TL'de geçen haftadan beri benzer para birimlerinden negatif ayrışma ve değer kaybı görülmüş dolar/TL bugün 8.58 seviyesindeki tarihi zirvesine yaklaşarak güne başlamıştı.

Şubat ayında 300'ün altına kadar geriledikten sonra TCMB başkanının görevden alınmasıyla Mart sonunda 500 baz puana yaklaşan Türkiye'nin 5 yıllık CDS'i geçen hafta ilk kez 400 baz puanın altında indi. Ancak bu düşüş de geçici olurken CDS bu sabah saat 1253'te 424/431 seviyesinde.

Dolar/TL en yüksek 8.4850 seviyesini gördükten sonra 8.28'e kadar geriledi. Kur saat 1256'da 8.3110/8.3200 seviyesindeydi. Euro/TL 10.2248'e kadar yükseldikten sonra aynı saatte 10.0542/10.0647, sepet bazında TL 9.1842/9.1924 düzeyindeydi.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu Cuma günü, "Sıkı para politikasına devam edeceğiz" dedi, ancak "%19 olan faizlerin uzun vadede artıracağım dediğiniz zaman reel sektöre nasıl bir mesaj verirsiniz?; bu işi dengeli götürmemiz lazım" ifadesiyle yüksek faize karşı olarak algılanmaya devam eden söylemleri devam ettirdi. Kavcıoğlu "Faize karşı olmayan var mı? Yüksek faizden memnun olan kim var?" dedi.

Spinn Danışmanlıktan Özlem Derici, "Kavcıoğlu TCMB'nin sıkı para politikasına sadık kaldığını ve kalacağını belirtmesine rağmen söz konusu ifadelerin metinden çıkartılmış olması para politikası ile ilgili belirsizliğin de sürmesine neden olacaktır" dedi.

TCMB geçen hafta gerekirse ek sıkılaştırma yapılabileceği ve para politikasının uzun süre sıkı tutulacağına yönelik ifadeleri PPK metninden çıkarmıştı.

Piyasada bugün kabine toplantısı haftanın kalanında ise ABD Merkez Bankası'nın faiz kararı ve TCMB'nin enflasyon raporu öne çıkan gelişmeler. TCMB'nin %9.4 seviyesindeki yılsonu tahminini belirgin şekilde yükseltmesi bekleniyor.

Türkiye'de tespit edilen günlük yeni koronavirüs vaka sayıları son dört günde 60,000'li seviyelerden dün itibarıyla 38,553'e gerilerken 347 kişi daha hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerin sayısı sekiz gündür 300'ün üzerinde yer alarak salgın başından bu yana en yüksek seviyelerde bulunuyor.

Kabine toplantısında kısa bir süre önce sıkılaştırılan tedbirlere yenilerinin eklenip eklenmeyeceği, olası tedbirlerin üretime ekonomiye etkileri de takip edilecek.

ABD Başkanı Joe Biden Cumartesi günü yaptığı açıklamada 1915 yılında Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Ermenilerin ölümünü soykırım olarak niteledi. Türkiye 1915 yılında çok sayıda Ermeni'nin Osmanlı güçleriyle çatışmada öldüğünü kabul etse de bunun sistematik olmadığını savunuyor.

Biden'ın soykırım nitelemesi daha çok sembolik bir öneme sahip olsa da Ankara'da öfke yarattı. Ancak Erdoğan Cumartesi akşamı yaptığı kısa konuşmada konuya değinmedi.

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın Reuters söyleşisinde, soykırım nitelemesinin "kabul edilemez" olduğunu belirterek Türkiye'nin önümüzdeki aylarda çeşitli şekillerde buna karşılık vereceğini söyledi.

Küresel piyasalarda doların zayıf seyrine devam etmesi, önümüzdeki dönemde indirim beklentilerinin sürmesine rağmen %19 seviyesindeki politika faizi TL'yi destekleyen ana unsurlar olarak hala öne çıkıyor. Birçok yabancı bankanın dolar/TL beklentisi yılsonuna doğru değer kayıplarının belirginleşeceği senaryo içeriyor. Beklentiler arasında dolar/TL için 9 hatta 10 seviyesine değer kaybı bulunuyor.

Dolar, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın bu hafta yapılacak para politikası toplantısında tahvil alımlarının azaltılması konusunda konuşmayacağına dair spekülasyonların etkisiyle geriledi.

Fed'in para politikası toplantısı Çarşamba günü sona erecek. Para politikası konusunda ciddi bir değişiklik beklenmezken, yatırımcılar toplantıdan sonra Powell'ın açıklamalarını yakından izleyecekler.

Öte yandan işlemlere geçen hafta kapanan ve kurucusunun yurtdışına gittiği açıklanan kripto para borsası Thodex ardından Vebitcoin adlı bir kripto para borsası daha kapandı. İlgili sürece ilişkin yeni düzenlemeler beklenirken süreç piyasada da izleniyor.