Dolar $
34.08
%-0.01 -0
Euro €
37.73
%0.15 0.05
Sterlin £
44.74
%-0.05 -0.02
Çeyrek Altın
4470.87
%-0.23 -10.28
SON DAKİKA
Piyasalar Perşembe 18 Kasım 2021 06:20

PİYASALARDA SON DURUM

Dolar/TL yüksek enflasyona rağmen TCMB'nin faiz indirimlerine devam edeceği tahmin edilen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesinde 11'e yakın yeni tarihi zirve etrafında seyrediyor.

Piyasalarda son durum

Gece saatlerinde 10.98 ile yeni zirveyi gören ve saat 0901 itibarıyla 10.80'den işlem gören dolar/TL'de kotasyonlar 10.78/10.85 seviyelerinde.

TCMB'nin faiz kararından bir gün önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın faizle ve faiz artırımı yanlıları ile mücadele edeceğine vurgu yaptığı dünkü konuşması TL'nin kayıplarının artmasına yol açtı. TL sadece bu haftanın ilk üç gününde %6.1 değer yitirdi.

Dünya genelinde yükselen enflasyon nedeniyle hem gelişmekte olan, hem de gelişmiş ülkelerin merkez bankaları para politikalarını sıkılaştırırken; TCMB enflasyondaki yükselişe ve TL'de lokallerin alım gücünü düşüren değer kaybına rağmen para politikasını gevşetiyor.

Uzmanlar iki ayda 300 baz puan faiz indiren TCMB'nin bugün de 100 baz puan faiz indireceğini tahmin ediyorlar.

Eylül ayı başında politika faizini enflasyonun üzerinde belirleyeceği taahhüdünden vazgeçerek faiz indirimlerine kapıyı aralayan TCMB, daha sonra artık enflasyonun değil cari açığın düşürülmesine odaklanacağını açıkladı.

Ekonomistler tüketici enflasyonunun aylarca %20 gibi yüksek seviyelerde kalmasını beklediklerini ifade ediyor olsalar da TCMB yüksek seyrin geçici olacağını, cari açık düştükçe enflasyonun da düşeceğini belirtmişti. TCMB bu çerçeve kapsamında Eylül ve Ekim aylarında 300 baz puan ile beklentilerin üzerinde faiz indirdi.

TCMB her ne kadar cari açığın kapanmasını hedefliyor olsa da, PPK karar metninde enflasyon hakkında yer alacak yorum ve yönlendirmeler yakından takip edilecek.

TCMB'nin faiz indirimine kapıyı araladığı 1 Eylül'den bu yana %22'ye yakın, hafta başından bu yana ise %6'nın üzerinde değer yitiren TL hem tüketiciler hem de sanayiciler üzerinde baskı yaratıyor.

TL'nin sert değer kaybı yakıttan gıdaya kadar tüketim ürünlerinin maliyetlerini artırırken, hükümetin cari açığın düşürülmesi için artırılmasını talep ettiği ihracat odaklı sanayi yatırımlarının da bedelini yükseltiyor. Ayrıca geliri TL, borcu ise döviz cinsi olan sanayi ve hizmet şirketlerinin üzerindeki borç yükünü artırıyor.

Capital Economics kıdemli ekonomisti Jason Tuvey, yayımladığı değerlendirmede, "Politika yapıcıların TL'deki değer kayıplarına göz yummasının yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yarattığı baskı 100 baz puandan büyük bir faiz indiriminin olasılık dahilinde olduğunu gösteriyor olsa da, böyle bir hamle Türk finans piyasaların düşüşe geçmesine yol açabilir. Faizlerin değişmemesi bile TL'de ancak kısa süreli bir rahatlama sağlar. Gelişmeler ağırlıklı olarak cumhurbaşkanının tepkisine ve bir merkez bankası başkanıyla daha yolu ayırıp ayırmayacağına bağlı olacak" dedi.

Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan, son PPK kararındaki yeni faiz indirimleri için sınırlı alan olduğu değerlendirmesine atıfta bulunarak, "TCMB'nin sınırlı alan yönlendirmesi dahilinde faiz indirimlerine devam etmesi bekleniyor. Biz, önden yüklemeli bir yaklaşımla beraber normalde terminal eşik olarak gördüğümüz %15 oranına doğru bir hareketi bu ay beklentimiz dahilinde olan faiz indirimi ile öngörüyoruz. Bu doğrultuda veya bunun ötesine geçen bir indirim aksiyonunun lira oynaklığı ve enflasyon oranları konusunda kontrolün sağlanmasını zorlaştıracağını düşünüyoruz" dedi.

Euro/TL'ye bakıldığında kotasyonlar saat 0857 itibarıyla 12.2569/12.3151, sepet bazında TL'de 11.5434/11.5973 seviyesindeydi.

Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri ise Ekim sonunda tırmandığı 470 baz puana kıyasla gerilemiş olsa da, son günlerdeki yükseliş eğilimine devam etti. Geçen hafta 400 baz puanın altına inen CDS'ler bir önceki güne göre 11 baz puan artarak 424/429 baz puandan kapandı.

Uluslararası piyasalara bakıldığında ise yatırımcıların riskli varlıklardan uzak durduğu görüldü. ABD dışındaki ülkelerde, faiz oranları ve ekonomik büyüme görünümü hakkında oluşan tedirginlikle yatırımcıların riskli varlıklardan çıkmasına yol açtı. Asya seansında hisse piyasaları gerilerken devlet tahvilleri, altın ve yen gibi güvenilir liman olarak görülen varlıklar değer kazandı.

Petrol fiyatları ABD, Japonya ve Çin'in ham petrol rezervlerinden satış yapabileceğikleri beklentisiyle dün sert düşüş kaydetti.

Dolar ise Asya'daki işlemlerinde 16 ayın en yüksek seviyesinin hemen altında seyretti. Yatırımcılar dolardaki son yükselişin yavaşlamaya başlayıp başlamadığını değerlendirirken, dolar dün sterlin ve yen karşısında geriledikten sonra Yeni Zelanda doları karşısında da değer kaybetti.

Dolar endeksi, dün 96.226 ile 2020 Temmuz ayının ortasından bu yana görülen en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra bugün 95.802 düzeyinde bulunuyor.