Dolar $
32.22
%0.03 0.01
Euro €
35.03
%0.09 0.03
Sterlin £
41
%-0.01 -0
Çeyrek Altın
4107.36
%0 0.1
SON DAKİKA
Piyasalar Perşembe 18 Mart 2021 09:46

PİYASALARDA SON DURUM

Dolar/TL yaklaşık bir haftadır 7.5 etrafında dalgalı bir seyir izledikten sonra dün HDP'ye kapatma davası açılması sonrası 7.64'e kadar yükseldi. Bu yükseliş ABD Merkez Bankası'nın (Fed) açıklamalarının da desteğiyle geçici olurken kur güne 7.5'in hemen altında başladı.

Piyasalarda son durum

Piyasalarda bugün yön belirleyici olarak 1400'te açıklanacak olan TCMB'nin faiz kararı izlenecek. İlk piyasa tepkisi ötesinde TL'nin önümüzdeki dönemdeki performansı açısından da bugünkü karar belirleyici konumda. Bankacılar TCMB'nin piyasadaki faiz artırım beklentilerini karşılamaması halinde piyasanın gerisinde kalabileceğine ve TL'nin de ekonomik toparlanma yolundaki küresel piyasaların merhametine kalma riskine dikkat çekiyorlar.

Reuters anketine göre Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında enflasyonda tahminlerin üzerinde artış yaşanması ve TL'nin Şubat ortasından beri %10'a yakın değer kaybetmesi ardından politika faizini 100 baz puan arttırması bekleniyor.

Reuters anketine katılan 21 kurumun tamamı politika faizinde artış bekliyor. İlk yayımlanan ankette bir ekonomist TCMB'nin politika faizini Mart ayında sabit tutmasını bekliyordu ancak bu tahmin de faiz artışı olarak revize edildi. Tahminlerin medyan beklentisi politika faizinin %17'den %18'e artacağı yönünde. Artış tahminleri ise 100 ila 300 baz puan arasında değişiyor.

Istanbul Analytics'ten Atilla Yeşilada, "Kısa vadede, TCMB Başkanı Naci Ağbal'ın kritik sınavının niteliği değişmedi. Enflasyon, kur görünümü ve global koşulları bir kenara koyalım, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan bağımsız hareket edebildiğini ispat edip kredibilite puanını yükseltmesi için faiz artırımı şart" dedi ve ekledi:

"Eğer 100 baz puan faiz artırımı gelmezse, kurda çok tehlikeli bir alevlenmenin yolu açılır. Hatırlayalım, Türk-ABD ve AB ilişkilerinin HDP'ye kapatma davası açılması sonrası hem bozulması hem de uyarıların öne çekilmesi söz konusu olacak. Zaten diken üstünde duran gelişmekte olan piyasa fonları açısından düşük faiz, reform eksikliği ve güvercin bir TCMB, Türkiye'den çekilmek için gerekçe olarak kullanılır."

Bankacılar mevcut enflasyona göre yapılan hesaplamalara göre reel faizin 140 baz puana kadar gerilediğini, önümüzdeki aylarda Nisan'a kadar enflasyonda artış yaşanacağı için bu oranın daha da düşeceğine dikkat çekiyorlar. Beklenti anketi verileri TCMB'nin yıl sonu için belirlediği %9.4 enflayon tahmini ve hedefine ancak 12-24 ay arası bir vadede ulaşılabileceğini de gösteriyor.

Bankacılar faiz artışı ile enflasyonda ve ekonomideki sorunların çözülemeyeceğini ancak sorunları çözmek için zaman kazanılabileceğini belirtiyor. Son günlerde bu görüş zayıflasa da bazı bankacılar artışa yönelik net fiyatlamalara rağmen dün Fed'de benzeri görüldüğü gibi TCMB'nin de enflasyodaki artışı geçici görüp politika tepkisi vermeyebileceğini de düşünüyor.

Reuters anketinde TCMB'den beklentiler faiz artışı sonrası üçüncü ya da dördüncü çeyrekte başlayacak şekilde indirimlerle politika faizinin yılsonunda %14.5'e gerileyeceği yönünde.

HDP KAPATMA SÜRECİ İZLENİYOR

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Halkların Demokrasi Partisi'nin (HDP) kapatılması için dün akşam Anayasa Mahkemesi'nde dava açarken HDP yargının taraflı davrandığını ve demokratik mücadelesini sürdüreceğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan gece saatlerinde yapılan yazılı açıklamada, gelişmelerin yakından izlendiği ifade edilerek, hükümet ifade özgürlüğüne ve uluslararası yükümlülüklere saygı duymaya çağrıldı. "(Bu) karar Türkiye'deki seçmenlerin iradesini yıkacak, Türkiye'deki demokrasiyi dah da zayıflatacak ve milyonlarca seçmeni temsilden mahrum bırakacaktır" denildi.

Dolar/TL bu yıl 6.9'a kadar gerilemiş ancak sonrasında ekonomi politikalarının sürekliliğine ilişkin endişeler ve küresel tahvil getirileri kaynaklı satış baskısıyla yönünü yukarı çevirmişti. 6.9 seviyesinden başlayan yükselişle birlikte dolar/TL'de en yüksek seviyesini geçen hafta 7.7840 ile gördü.

Bankacılar HDP kararının ardından sürecin parti kapatma ile sonuçlanıp sonuçlanmayacağı ve bunun bir ara seçime neden olup olmayacağını izleyecekler. Bundan önceki benzer kararların 6 aydan uzun sürede çıktığını belirten bankacılar hızlı karar beklenmediğini ifade ettiler.

Dolar/TL dün HDP kararı öncesi 7.5 etrafında işlem görürken karar sonrası hızlı bir şekilde 7.64'e kadar yükseldi. ABD Merkez Bankası kararı öncesi 7.55'e kadar gerileyen kur Fed'in dolar endeksine düşüş olarak yansıyan açıklamasıyla 7.5'in de altına geriledi.

Dolar/TL bu sabah saat 0850 itibarıyla 7.4900/7.5050 seviyesindeydi. Aynı saatte euro/TL 8.9622/8.9809, sepet bazında TL ise 8.2261/8.2429 düzeyinde bulunuyor.

FED İLE DOLAR DEĞER KAYBETTİ, ABD TAHVİL GETİRİSİ YÜKSELİŞTE

ABD Merkez Bankası (Fed) dün akşam ABD ekonomisinin yaklaşık 40 yılın en güçlü büyümesini kaydedeceğini öngörürken enflasyondaki yükselişe rağmen para politikasını gevşek tutmayı taahhüt etti.

Fed, politika faizini %0 ile %0.25 aralığında sabit tuttu. Fed'in para politikasını nasıl şekillendireceği hakkında ipucu veren yeni tahminlere göre Fed yetkililerinin çoğu 2024'e kadar faiz artışına gidilmesini beklemiyorlar.

Tahminlere göre ekonominin bu yıl %6.5 büyümesi beklenirken, Fed Başkanı Jerome Powell, bu yıl %2.4'e tırmanarak hedefi aşacağı tahmin edilen enflasyondaki artışı geçici olarak gördüğünü ifade ederken salgın hastalığın ekonomide yarattığı tahribat onarılana kadar faizleri sıfırda tutmayı taahhüt etti.

Dolar endeksi Powell'ın güçlü ekonomik tahminlerin Fed'in koronavirüs nedeniyle piyasaya yaptığı desteği azaltacağına yönelik spekülasyonları sonlandırmasının ardından dün iki haftanın en düşük seviyesi olan 91.340'e kadar geriledi.

ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirileri US10YT=RR %1.6710'a gerilerken bir yıldan uzun sürenin en yüksek seviyesine yakın seyrediyor.

ABD ve AB ile ilişkiler, mevcut ekonomi politikalarının sürdürülebilirliğine ilişikin endişeler, lokallerin dövizden TL'ye dönme konusunda belirgin bir eğilim göstermemesi son dönemde TL'yi negatif ayrışmaya götüren ve takip edilen gelişmeler arasında öne çıkıyor.

Türkiye'nin 5 yıllık kredi iflas takası primi (CDS) ekonomi yönetimindeki değişim öncesi işlem gördüğü 570 baz puandan 300 baz puanın altına kadar geldikten sonra ABD tahvil getirilerindeki yükselişle son dönemde 300 baz puanın üzerinde seyrediyor. CDS saat 0850'de 319/324 seviyesinde.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR