Dolar $
33.92
%-0.47 -0.16
Euro €
37.55
%-0.25 -0.09
Sterlin £
44.61
%-0.33 -0.15
Çeyrek Altın
4460.2
%-0.47 -20.82
SON DAKİKA
Piyasalar Perşembe 17 Şubat 2022 06:02

PİYASALARDA SON DURUM

Dolar/TL yaklaşık iki aydır 13.5 etrafında oldukça dar bir bantta yatay seyrini sürdürürken piyasada gözler politika faizinin %14'te sabit tutulması beklenen Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararına çevrildi.

Piyasalarda son durum

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan elektrik tarifelerinde vatandaş esnaf ve sivil toplum kuruluşları lehine değişiklik yapacılacağını belirtirken en önemli sorunu enflasyon olarak tanımladı. Read full story

Küresel piyasalar da, Fed'in faizleri beklendiği kadar hızlı yükseltmeyeceği yönünde işaretlere karşın Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etme olasılığı ile dalgalı bir seyir izliyor. Read full story

Reuters anketine katılan 20 kurumun tümü bugün saat 1400'da sonuçları açıklanacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizlerin sabit tutulmasını bekliyor. Read full story

Son yıllarda Merkez Bankası ve ekonomi yönetiminde sık sık değişikliğe gidilmesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın düşük faiz istemi ve üretim ve ihracat ile cari dengede fazla verilmesini öngören ekonomik planına yönelik endişeler sebebiyle 2021'de TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı %44 seviyesindeydi.

TCMB kur krizini tetikleyen 500 baz puan faiz indirimi ile politika faizini %14'e çektikten sonra indirimleri Ocak ayında durdurdu. Yılsonu enflasyon tahminini yukarı yönlü %23.2'ye güncelleyen TCMB, politikaların tamamının liralaşmayı önceliklendireceğini belirtti.

Ekonomi yönetiminin yılsonu enflasyon tahmini %24 civarında şekilenirken şu an bu beklenti piyasa tahminlerinden çok uzak.

Dolar/TL 13.5 etrafında oldukça dar bir bantta yılbaşından beri yatay bir seyir izliyor. Bu yatay seyir, dolar/TL'nin Aralık'ta tek haftada 18.4'ten 10.25'e sert geriledikten sonra başladı ve yaklaşık iki aydır sürüyor.

Bankacılar Aralık'ta 20 milyar dolar, Ocak ayında 3 milyar dolar olduğu tahmin edilen TCMB rezerv kayıplarının Şubat ayının ilk iki haftasında görülmediğini ya da çok düşük tutarda olduğu için farkedilmeyecek kadar az olduğunu hesaplıyorlar.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati 11 Şubat'ta "Kura müdahale edilmesi gerekirse ediyoruz ama artık müdahaleye ihtiyaç yok" dedi.

TCMB Ocak ayı itibarıyla döviz rezervlerinde hem düşüş hem artış yönlü etki eden daha aktif bir politika izlemeye başladı. Analistler yeni düzeni kamu kontrolünün daha çok olduğu bir kur politikası olarak tanımlıyor. Read full story

Reuters anketinde yılsonu politika faizi sorusuna cevap veren dokuz kurumun medyan tahmini %14'te şekillenirken tahminler %9-%14 bandında yer alıyor.

"Halihazırdaki en önemli sorumuz yüksek enflasyondur" diyen Erdoğan enflasyonun her geçen ay inişinin görüleceğini söyledi.

Batı merkez bankalarının enflasyonları 6-7 kat arttığı hâlde faizleri kayda değer oranlarda yükseltmediğini belirten Erdoğan, "kendi ekonomi teorilerine, yıllarca bize yaptıkları dayatmalara aykırı bir politika izliyorlar" dedi.

Türkiye ekonomisinin yatırıma, istihdama, üretime, ihracata, cari fazla yoluyla büyümeye yönelerek ayrıştığını belirten Erdoğan bu politikaların "içeride ve dışarıda" kabul edilmeye başlandığını söyledi.

Erdoğan ayrıca, temel gıdada KDV indiriminin Pazartesi başlaması ardından dün gübre ve hayvan yemi fiyatlarında da indirime gidileceğini açıklandı.

Öte yandan Hazine ise dün beş yıl vadeli sukuk ihracıyla 3 milyar dolar borçlandı. Getirinin %7.25 belirlendiği ihraca 11 milyar dolara yakın talep geldi. Read full story

Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri dün 518/526 baz puandan kapandı. CDS'ler 20 Aralık'ta 613 bp ile Mayıs 2020'den bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra gerilemişti.