Dolar $
33.9
%-0.52 -0.17
Euro €
37.54
%-0.31 -0.11
Sterlin £
44.57
%-0.44 -0.19
Çeyrek Altın
4459.83
%-0.48 -21.18
SON DAKİKA
Piyasalar Pazartesi 21 Şubat 2022 06:33

PİYASALARDA SON DURUM

Dolar/TL yaklaşık iki aydır 13.5 etrafında oldukça dar banda sıkışan seyrini geçen hafta Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini faizi sabit bırakma kararının ardından devam etti.

Piyasalarda son durum

Piyasalarda artık hükümetin de en önemli sorun olarak nitelediği enflasyonun seyri, döviz talebine yönelik gelişmeler ve Türkiye'nin başlıca turizm ve ticaret ortaklarından Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim takip ediliyor.

Bugün açıklanacak veriler arasında saat 1100'da Ocak ayı yabancı ziyaretçi sayısı ve 1730'da merkezi yönetim borç stoku bulunuyor.

TCMB aldığı çeşitli önlemlerle geçen ay tarihi dip seviyeleri gören döviz rezervlerini güçlendirmeye çalışırken, yurtdışında yerleşik vatandaşların dövizlerini kredi korumalı mevduat sistemine dahil etmesine imkan veren düzenlemenin kapsamı genişletildi. Read full story

Buna göre yurtdışında yerleşik vatandaşların sahip oldukları, belirli kriterleri karşılayan şirketler Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve Katılım Sistemi (YUVAM) kapsamına alındı. Read full story

Verilere göre TCMB'nin Aralık ayındaki doğrudan döviz müdahaleleri ve BOTAŞ başta olmak üzere kamu iktisadi teşebbüslerine döviz satışları ile Ocak ayında yaklaşık 20 yılın en düşük seviyesine inen net uluslararası rezervleri, yabancı ülkelerden swap hatlarının devreye girmesi ve döviz kazandırıcı önlemlerin ardından toparlanmaya başladı.

Ancak TCMB'nin rezervlerine piyasalar swap verilerinden arındırılmış olarak bakıyor ve bu tutar geçen hafta itibarıyla eksi 48 milyar dolar ile belirgin negatif seyrini sürdürdü.

Küresel piyasalar Fed'in faizleri beklendiği kadar hızlı yükseltmeyeceği yönünde işaretlere karşın Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etme olasılığı ile dalgalı bir seyir izliyor. Read full story

Dolar/TL bu sabah 0853 itibarıyla 13.6050/13.6100 düzeyinden işlem görerken Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri Cuma günü 532/538 baz puandan kapandı. CDS'ler 20 Aralık'ta 613 bp ile Mayıs 2020'den bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra kısmen geriledi.

Küresel piyasalara bakıldığında Asya borsaları Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilime diplomatik bir çözüm getirilebileceği beklentileriyle kayıpları telafi etti.

Wall Street vadeli işlemleri ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna krizi hakkında bir zirve gerçekleştirmeye karar vermesi haberlerinin üzerine yükseldi.

Bu hafta en az altı Fed yetkilisinin açıklama yapması bekleniyor ve yetkililerin Mart'ta gerçekleştirilebileceği düşünülen 50 baz puanlık bir faiz artırımı hakkındaki düşüncelerinin piyasalara yön verecek.

Son zamanlarda yapılan değerlendirmeler 50 baz puan artış gibi büyük bir adımın gerçekleşmeyeceği yönünde oldu. Fed'in politika faizi için vadeli kontratları 0#FF:, 50 baz puanlık bir faiz artırımı gerçekleşmesi olasılığını geçen haftaki %50 seviyesinden yaklaşık %20'ye düşürdü.