Dolar $
34.08
%0.02 0
Euro €
37.74
%-0.25 -0.09
Sterlin £
44.8
%-0.27 -0.12
Çeyrek Altın
4481.27
%-0.71 -31.78
SON DAKİKA
Piyasalar Cuma 13 Ağustos 2021 09:20

PİYASALARDA SON DURUM

Merkez Bankası'nın (TCMB) faizleri sabit tutması ve önümüzdeki dönem için de faiz indirimi mesajı içermeyen PPK metni ardından dolar/TL dün gerilediği 8.55 seviyesi etrafında güne başladı.

Piyasalarda son durum

Bugün piyasalarda Haziran ayı ödemeler dengesi istatistikleri, Temmuz ayı konut satışları ve kapanış sonrası olası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in olası Türkiye değerlendirmesi takip edilecek.

TCMB politika faizini beklendiği üzere %19'da sabit tutarken, enflasyonda belirgin düşüşe kadar para politikası için "mevcut sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceği" taahhüdünü de korudu. TCMB kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ağustos sonrasını işaret eden düşük faiz çağrısı ardından geldi.

Dolar/TL enflasyonun politika faizi düzeyine yaklaşması ve bu yükselişe rağmen Erdoğan'ın düşük faiz çağrısını tekrarlaması ardından geçen hafta 8.3'ten 8.68'e kadar yükselmişti. PPK kararı ardından dolar/TL 8.6'dan 8.5290'a kadar geriledikten sonra 8.55 civarında denge buldu.

Dolar/TL bu sabah saat 0851'de 8.5700/8.5775 seviyesindeydi. Euro/TL 10.0578/10.0674, sepet bazında TL 9.3139/9.3225 seviyesindeydi. Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri yaklaşık 10 baz puan düşüşle 387/391 baz puan seviyesinde.

Yatırımcılar Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta yaptığı konuşmadaki faizlerin önümüzdeki dönemde düşeceğine yönelik açıklamasının ardından TCMB'nin bu ay olmasa da önümüzdeki ay ya da aylar için metin değişiklikleri ile bir indirim mesajı verip vermeyeceğini izliyordu.

PİYASA HALA İLK İNDİRİMİN ZAMAMINI ARIYOR

Erdoğan geçen hafta, "Özellikle Ağustos ayını geride bıraktığımızda Ağustos ile birlikte enflasyonda da düşüşü göreceğiz. Şu anda bulunduğumuzun çok çok altında olur. Buradan ben de sinyalimi belli yerlere vermiş oluyorum. Bundan sonra enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil. Zira faiz oranlarında da düşüşe geçiyoruz" demişti.

Yılsonuna doğru bir indirim piyasada Erdoğan'ın açıklaması öncesinde de kısmen bekleniyordu; ancak son dönemdeki enflasyon gerçekleşmeleriyle birlikte bu beklentiler hem azalmaya başlamış hem de önce üçüncü çeyrekten dördüncü çeyreğe ötelendikten sonra yavaş yavaş önümüzdeki yıla doğru kaymıştı. Bankacıların TCMB'nin son enflasyon raporunda yayımladığı grafiklerden çıkarımları, enflasyonun %18.95'e yükselmesinin ardından takip eden aylarda da yüksek seyredeceği ancak Kasım ve Aralık aylarında düşüşe geçeceği şeklinde. Bu düşüşe yönelik beklentilerin giderek azalması da faiz indiriminin ötelenmesi beklentisi olarak piyasaya girmişti.

JPMorgan PPK sonrası notunda enflasyondaki yükseliş sonrası 200 baz puandan 100 baz puana revize ettiği yılsonu faiz indirimi beklentisini koruduğunu belirtti. JPMorgan Kasım ve Aralık aylarında 50'şer baz puan faiz indirimi bekliyor.

Bir çok bankacı anketlere ve kendi söylemlerine göre bankanın en erken Kasım ayında ya da 2022'de faiz indirime gitmesi gerektiği konusunda hemfikir; ancak Erdoğan'ın çağrısının daha erken bir indirime işaret edebileceğini belirten bankacılar bu indirimin enflasyon gelişmelerine en uygun zamanını da arıyor.

Scope Ratings derecelendirme birimi direktörü Dennis Shen, "TCMB'nin Cumhurbaşkanı'nın baskısı altında hareket etmeye kendini mecbur hissetmesi halinde, sonbaharda bile bir faiz indirimi ihtimali ortaya çıkabilir. Bunun haricinde faiz indirimleri en erken yılın son çeyreğinde ya da 2022'de masada olmalıdır" dedi.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "PPK kararı çok net enflasyon odağı içeriyor. Ağustos'ta indirim olmadığı gibi Eylül PPK için indirim mesajı da yok aksine enflasyona odakla en azından Ekim mümkünse Kasım ayına kadar indirim olmayacağını TCMB cümle aralarından alabiliyoruz" dedi ve ekledi:

"Bu TL pozitif. Eurobond, CDS, tahvil fiyatlarına da bu iyimserlik dün yansıdı. Bir sonraki PPK yaklaşıncaya kadar bu iyimserliğin etkisini piyasalarda görebiliriz. Ancak piyasalardaki endişeler bitmiş de değil. TCMB siyasilerin isteklerine rağmen faizleri uzun süre sabit tutacaksa siyasetle sorun yaşayacak mı endişesi önümüzdeki günlerde yeniden karşımıza çıkabilir. Bu endişe giderilmiş olsa TL'de dün görülen iyimserliğinin kat kat fazlası mümkün."

Reuters'ın toplam 12 kurumun katılımı ile gerçekleştirdiği ankete göre Haziran'da 1.1 milyar dolar açık vermesi, 2021 yılını ise 22 milyar dolar açıkla tamamlaması bekleniyor.

Bu yıl verilecek cari açığa ilişkin tahminler Nisan ayında 25 milyar dolara yükseldikten sonra aşağı revize edilmeye başlandı. Bu ankette 2021 için tahmin bir önceki ankete göre 1.25 milyar dolar daha gerileyerek 22 milyar dolara düşerken TCMB ise yılın kalanında cari fazla beklediğini açıkladı.

Küresel piyasalarda ise dolar, yatırımcılar ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikası canlandırma önlemlerini azaltmaya başlama planına dair yeni ipuçları beklerken değer kazanarak dört ayın en yüksek seviyesine yakın seyretti.

Piyasadaki işlemcilerin çoğu Fed Başkanı Jerome Powell'ın Fed'in diğer yetkililerine kıyasla daha esnek para politikası yanlısı olduğunu düşünse de bu yılın sonuna kadar tahvil alım hızının azaltılmasının neredeyse kesin olduğuna inanıyorlar.

Yatırımcılar tahvil alımlarının hızının azaltılmasının ne zaman olabileceğine dair ipuçları için Fed'in 26-28 Ağustos'ta gerçekleşecek Jackson Hole toplantısını takip edecekler.

Öte yandan araç satışında ÖTV'ye esas olan matrah sınırları artırılması ardından ekonomistler sektörde fiyatların nasıl değişeceğini enflasyona etki için takip edecekler.