Dolar $
34.08
%0.02 0
Euro €
37.74
%-0.25 -0.09
Sterlin £
44.8
%-0.27 -0.12
Çeyrek Altın
4481.27
%-0.71 -31.78
SON DAKİKA
Piyasalar Perşembe 29 Temmuz 2021 09:07

PİYASALARDA SON DURUM

Dolar/TL tarihi zirvesinin altında, 8.5 üzerinde genel olarak yatay bir seyir izlemeye devam ediyor. Piyasalarda ABD Merkez Bankası (FED) kararı ardından bugün TCMB'nin enflayon raporu mesajları yön belirleyici olarak takip ediliyor.

Piyasalarda son durum

Merkez Bankası'nın (TCMB) bir önceki enflasyon raporunda %12.2 seviyesinde bulunan yılsonu enflasyon tahminini piyasanın %16 seviyesindeki tahminine ne kadar yakınsayacağı odak noktası konumunda. TCMB'nin enflasyon tahminlerinde beklenen yukarı revizyon ile piyasa öngörülerine ne kadar yakınsayacağı, bu kapsamda piyasalar önümüzdeki dönemde nasıl bir para politikası uygulaması yapılacağına dair ipuçları arayacaklar.

Banka yılın üçüncü enflasyon raporunu saat 1030'da Başkan Şahap Kavcıoğlu'nun sunumu ile açıklamaya başlayacak. TCMB'nin kendi anketinde yıl sonu tahminleri %15'i aşarken Reuters'ın dün yayımladığı ankette de beklenti %16'ya ulaşmış durumda.

Enflasyon tahminlerinde beklenen revizyonlar ile birlikte önümüzdeki dönem para politikası uygulamaları için bir mesaj da almaya çalışacaklar. TCMB, bayram tatili öncesi gerçekleştirdiği son PPK toplantısında politika faizini %19 seviyesinde sabit tuttu. PPK metninde ve PPK özetlerinde ise bugün açıklanacak enflasyon raporuna ilişkin bir atıfta bulunmadı.

Son dönemde piyasanın enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revizyonları belirginleştirmesinin ardından TCMB'nin kendi tahminlerini ne kadar değiştireceği piyasa açısından oldukça önemli. Verilen mesajlardan mevcut TCMB'nin "sıkı" olarak tanımladığı para politikası uygulamalarına ne kadar devam edeceği yönünde izlenim edinmeye çalışacaklar.

Ekonomistler enflasyonda yukarı yönlü riskleri ve artan üretici fiyatlarının gecikmeli yansımasını göz önüne alarak yılsonu TÜFE tahminlerini son aylarda aralıksız olarak yukarı revize ediyor. Tahminler Reuters anketinde %15 ila %17 bandında bulunuyor.

Bankacılar TCMB'den Para Politikası Kurulu (PPK) öncesi yıl sonu tahmininde belirgin yukarı revizyon bekliyorlardı. Ancak politika faizinin sabit kaldığı PPK'da buna yönelik bir sinyal olmaması sonrası bu beklenti kısmen azaldı. Ekonomisler TÜFE'nin yaz aylarında zirve yaparak yılın son çeyreğinde düşüş göstermesini bekliyor.

Piyasın enflasyonda düşüş beklentileri yılın son çeyreğine özelikle de Kasım ve Aralık aylarına odaklanırken, TCMB başkanın son mesajlarında ise enflasyondaki düşüşün yılın üçüncü çeyreğinin sonunda dördüncü çeyreğinin başında olacağı yönünde idi. Banka bu beklentisi yaklaşık 3 ay önce açıklamış ve ay başında gerçekleştirilen yatırımcı sunumunda da korumuştu.

ENFLASYON YENİ FAİZ ARTIŞI GEREKTİRİR Mİ?

Enflasyonun önümüzdeki bir kaç ayda %19'u aşma ihtimali ise piyasnın yakından izlediği bir diğer önemli konu. TCMB son PPK metninde politika faizi için "...güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecek" mesajını vermişti.

Bu mesaj PPK metinlerinde bir süredir yer alıyor. Önümüzdeki aylarda enflayonun bu noktaya yaklaşacağı ya da aşabileceği beklentisi ise kritik bir gelişme olarak görülüyor. Enflasyonun %19'u aşma ihtimali bankanın faiz artışına ihtiyaç duyup duymayacağının anlaşılması için izlenecek. Piyasalar bu gelişmeleri izlerken siyasetin düşük faiz istekliliğini de dikkate alıyor.

Reuters'ın dün yayımladığı ankette Temmuz için yıllık bazda en yüksek beklenti %19.2 seviyesinde bulunuyor anket medyanı ise %18.5 seviyesinde.

Tüketici enflasyonu %17.53 ile Mayıs 2019'dan bu yana en yüksek düzeye çıkarken, son verinin ardından ekonomistler yılsonu enflasyon beklentilerinde yukarı yönlü revizyonlarını belirginleştirdiler. TÜFE ile ÜFE arasındanki farkın 25 puanın üzerine çıkması, enerji fiyat zamları ve kuvvetli büyüme TÜFE üzerindeki yukarı riskleri belirgin hale getirdi. Enflasoyn verileri ise önümüzdeki hafta açıklanacak.

Dolar/TL yaklaşık 1 aydır sakin ve aşağı yönlü bir seyir izliyor. Kur 8.75'li seviyelerden, önce 8.6, ardından 8.5'e geriledi. Dolar/TL daha sonra 8.5 üzerinde dar bantta işlem görüyor. Kurda 8.88 seviyesindeki tarihi zirvesinin altında sınırlı kazançlar da yaklaşık bir aydır devam ediyor.

Kur saat 0842 itibarıyla 8.5350/8.5450 seviyesindeydi. Euro/TL 10.1222/10.1339, sepet bazında TL 9.3287/9.3397 seviyesindeydi. Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri 386/391 baz puan seviyesinde.

Küresel piyasalarda ise Fed'in para politikasında sıkılaşmaya gitmek için acele etmediği sinyalini vermesinin ardından satış baskısı endişeleri azalmış durumda. Piyasalara destek veren bir diğer gelişme ise ABD'nin 1.2 trilyon dolar büyüklüğünde olması planlanan altyapı paketi Senato'daki ilk oylamadan geçmesi oldu.

Fed'in dün sona eren para politikası toplantısınının ardından bankanın ekonomik hedeflere ulaşmada "ilerleme" kaydedildiğini açıklaması para politikasında sıkılaşmaya giderek varlık alımlarını azaltmaya başlayacağının yaklaştığı endişelerini yaratmıştı.

Ancak Fed Başkanı Jerome Powel'ın hala istihdam piyasasında temel bir ilerleme sağlamaktan uzak olduklarını söylemesi esnek para politikası tutumu takınmaya devam ettiklerini göstererek piyasaları rahatlattı.

Dolar, Fed Başkanı Jerome Powell'ın faiz oranlarında artışın henüz gündemde olmadığının sinyalini vermesinin ardından iki haftanın en düşük seviyesini gördü.