Dolar $
33.9
%-0.52 -0.17
Euro €
37.54
%-0.31 -0.11
Sterlin £
44.57
%-0.44 -0.19
Çeyrek Altın
4459.83
%-0.48 -21.18
SON DAKİKA
Piyasalar Pazartesi 28 Şubat 2022 06:57

PİYASALARDA SON DURUM

Dolar/TL Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlamasıyla geçen hafta 14.62 seviyesine kadar yükselip haftayı kamu desteğiyle 14 seviyesinin altında tamamladıktan sonra bugün güne yeniden 14'ün üzerinde başladı.

Piyasalarda son durum

Piyasalarda iç veri gündeminde Ocak ayı dış ticaret verileri, 2021 son çeyrek ve 2021 yılına ilişkin büyüme verileri takip ediliyor. Bugün gerçekleşecek kabine toplantısı da piyasanın gündeminde.

Öte yandan Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlaması nedeniyle Batılı devletler tarafından başlatılan yaptırımlar ve gelişmelerin Türkiye ekonomisine etkisi de yakından takip edilecek.

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri harekatın ardından dolar/TL yılbaşından bu yana seyrettiği 13.5 etrafındaki dar bandı yukarı yönlü ilk kez geçen hafta kırmıştı. Dolar/TL'deki her yükseliş kamunun her geçen gün artan döviz riski nedeniyle endişeyle takip ediliyor.

Cuma gününü 14'ün hemen altında tamamlayan dolar/TL bu sabah saat 0854 itibarıyla 14.08/14.10 seviyesinde işlem gördü.

Gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik getiri geçen hafta %24.79'a kadar yükseldikten sonra Cuma günü son işlemde %23.73 seviyesinde.

Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri geçen hafta 613 baz puanı aşarak iki yılın zirvesine ulaştıktan sonra geriledi. CDS Cuma gününü 560/570 baz puandan tamamladı.

TL'nin dolar karşısında değer kaybı geçen hafta Ukrayna işgalinin başlamasıyla gün içinde bir ara %5'e ulaşmış ve savaşa taraf olan ülkelerin para birimlerinden daha fazla kayıp göstermişti. Ancak TL daha sonra kayıplarını önemli ölçüde telafi etmişti.

Istanbul Analytics bu sabah yayımladığı raporda, "TCMB'nin hafta içinde bir ara 14.60'a fırlayan dolar/TL kurunu büyük güçlükle Cuma günü baskılayabildiğini gördük. Bizim naçiz hesabımıza göre, TCMB arka kapıdan 3.5 milyar dolar döviz rezervi satmış olabilir. Dolar/TL'nin 15 veya üstüne fırlaması halinde mutad enflasyon ve dolarizasyon şokları yanında, KKM'lerin vadesi gelince Hazine'den çıkacak nakit kaynak 50 milyar TL veya üstü olarak hesaplanıyor" denildi.

Savaşın Türkiye ekonomisine ilk etkisi Brent ham petrol fiyatından geliyor. Brent petrol yeniden 100 doların üzerine çıkmış durumda.

Petrol fiyatları Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle artan gerilimin ardından Rusya'ya karşı başlatılacak yaptırımların artırılması ve yaptırımlara karşılık olarak Putin'in nükleer güçleri "yüksek alarma" geçirmesinin ardından sıçradı. Rusya, küresel petrol arzının yaklaşık %10'unu oluşturuyor.

Petrol ve emtia fiyatlarındaki artış cari fazla hedefleyen ve %50'ye ulaşan enflasyon problemini cari fazla ile çözmeyi amaçlayan Türkiye ekonomisi için önemli bir risk unsuru.

Reuters'ta geçen hafta yayımlanan bir analizde, ekonomistlerin hesaplamalarına göre Brent petrolünde 10 dolarlık bir artışın Türkiye'nin yıllık enerji ithalatına 4.5-6 milyar dolar yükseltici etki yaptığı belirtildi. Read full story

VERİLER, KAMU ADIMLARI İZLENECEK

Türkiye ekonomisinin pandemi önlemlerinin neredeyse tamamen kaldırıldığı 2021 yılında %11 büyümesi beklenirken yıl sonunda yaşanan kur krizi ve ardından 20 yılın en yüksek seviyelerine yükselen enflasyonla birlikte 2022 yılı büyüme tahminleri %3.5 seviyesinde şekilleniyor.

Reuters anketinde 2021 dördüncü çeyrekte büyüme için medyan tahmin ise %9 seviyesinde bulunuyor. 

Öte yandan bugün TÜİK Ocak ayı dış ticaret verilerini de açıklayacak. Aralık ayında 7 milyar doları aşan Türkiye'nin enerji ithalatının Ocak'taki seyri yakından izlenecek. Ekonomistler maliyetin tarihi bir rekor olan 9 milyar dolara doğru yükselebileceğini öngörüyorlar.

Merkez Bankası (TCMB) Ocak ayı itibarıyla döviz rezervlerinde hem düşüş, hem artış yönlü etki eden daha aktif bir kur politikası izlemeye başladı. Analistler yeni düzeni kamu kontrolünün daha çok olduğu bir kur politikası olarak tanımlıyor.

Bankacılar Aralık'ta 20 milyar dolar, Ocak ayında 3 milyar dolar olduğu tahmin edilen TCMB rezerv kayıplarının Şubat ayının ilk iki haftasında görülmediğini hesaplıyorlardı. Sonrasında ise yeniden döviz piyasasında kamu adımları belirginleşti.

TCMB yeni imkanlarıyla ihracatçı gelirlerinin %25'ini, KKM'de dövizden dönen tutarın tamamını ve yabancıların gayrimenkul dahil vatandaşlık işlemlerinden elde ettiği dövizi rezervlerine alıyor. Bankacılar 6 haftadır artan swap hariç rezervlerin yeni uygulamaların ima ettiğinden ne kadar az arttığını TCMB'nin kuru istikrarlı tutabilmek adına ne kadar kullandığını anlamak için hesaplıyor.

Piyasalar bu nedenle BDDK'nın KKM verilerini düzenli ve dövizden geçen tutarla birlikte açıklamasını isterken BDDK günlük olarak açıklamaya başladığı kur korumalı mevduata ilişkin verileri detaylı açıklamayı geçen hafta durdurdu. BDDK'nın internet sitesindeki son veri KKM'de kullanımın 18 Şubat'ta 469.23 milyar TL'ye ulaştığını gösteriyor. Ancak açıklanan son veride tutarın ne kadarının dövizden döndüğü bilgisine yer verilmedi.

TCMB'nin rezervlerine piyasalar swap verilerinden arındırılmış olarak bakıyor ve bu tutar eksi 60 milyar dolardan eksi 44 milyar dolara gelse de belirgin negatif seyrini sürdürüyor.

Rusya-Ukrayna geriliminin turizm ile tahıl ve gıda ticareti nedeniyle Türkiye'ye olası etkileri de takip edilecek.

Reuters'ın geçen hafta yayımladığı analize göre en kötü senaryoda turizimde 35 milyar dolarlık gelir hedefinde 5-6 milyar dolarlık kayıp öngörülüyor. Sektör yetkilileri sürecin uzamaması halinde Rusya'dan gelir hedeflerinin kayıpsız atlatılabileceğini ancak savaşın uzaması halinde etkinin artabileceğine dikkat çekiyor.