PİYASALARDA SON DURUM
Dolar/TL, Merkez Bankası'nın (TCMB) 15 Nisan'daki faiz kararını öncesi 8.2 altında yatay bir seyir izliyor. Kurda Hazine borçlanmaları, sanayi üretim verileri, yeni koronavirüs önlemleri ve küresel piyasalar takip ediliyor.
Asya borsaları, ABD piyasalarının gerilemesiyle temkinli seyrederken, yatırımcılar, pandemiden küresel toparlanmanın nasıl olacağını görmek için bilanço dönemininin başlamasını ve bugün yayınlanacak ABD enflasyon verisini bekliyorlar.
Dolar, ABD Hazine tahvil getirilerindeki düşük seyrin etkisiyle başlıca para birimleri karşısında üç haftanın dip seviyesine yakın seyrederken, işlemciler TSİ 1530'da yayınlanacak ABD enflasyon verisini bekliyorlar.
Dolar endeksi Asya piyasasındaki işlemlerde hafif artışla 92.170'e yükseldi ancak yine de 23 Mart'tan bu yana en düşük seviyesi olan Perşembe günü gördüğü 91.995'e yakın seyretti.
Dolar/TL geçen hafta 8.15-8.2 arasında genel olarak yatay bir seyir izledi. Haftaya 8.2 altında başlayan kur dün 8.2'nin üzerine çıktı ancak bu da geçici oldu. Dolar/TL saat 0853'te 8.1400/8.1750 seviyesindeydi. Euro/TL 9.6801/9.7229, sepet bazında TL 8.9102/8.9435 düzeyindeydi.
Şubat ayında 300'ün altına kadar geriledikten sonra TCMB başkanının görevden alınmasıyla Mart sonunda 500 baz puana yaklaşan Türkiye'nin 5 yıllık CDS'i bu sabah aynı saatte 440/446 seviyesindeydi.
FAİZ KARARI BEKLENİYOR
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın piyasaları kargaşaya sürükleyen ani bir kararla atadığı Şahap Kavcıoğlu'nun başkanlığındaki ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında TCMB'nin politika faizini %19 seviyesinde sabit tutması bekleniyor. Reuters anketinde 2021 için politika faizindeki indirim beklentileri öne çekilmiş durumda.
Reuters anketinde dün güncellenen tahminlere göre 19 ekonomistten 17'si politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizinde bir değişiklik beklemezken, bir katılımcı %18.50 seviyesine, bir diğeri ise 17%'ye indirilmesini bekliyor.
Buna rağmen Reuters anketindeki faiz indirimi sorusuna yanıt veren 14 ekonomistten 5'i ilk faiz indirimini ikinci çeyrekte beklerken, 7'i ise bunun üçüncü çeyrekte olacağını, iki kişi ise son çeyrekte olacağını öngördü. Reuters'ın görev değişimi öncesi yaptığı son ankette ise ilk indirimin üçüncü ya da dördüncü çeyrekte yapılacağı hatta 2021'e kalabileceği öngörülüyordu.
Piyasalardaki genel beklenti ve fiyatlama TCMB'nin politika faizini sabit tutacağı şeklinde. TCMB metninde yapılacak değişiklikler de yakından takip ediliyor. Bankacılar TCMB'nin beklentilerin aksine erken bir faiz indirimine gitmesi ihtimalinde ise TL'nin sert değer kaybı yaşamasına kesin gözüyle bakıyorlar.
Morgan Stanley bu senaryoda dolar/TL'nin 9.5-10 seviyesini test etmesini bekliyor. Yatırım bankası TCMB'nin bu hafta sıkılaştırma yanlısı bir söylem ya da yönlendirme yapması halinde ise dolar/TL'nin 7.75-8.00 bandına düşebileciğini bekliyor.
HAZİNE İHALELERİ
Hazine dün Nisan ayı iç borçlanma programına başladı. 2 yıl vadeli sabit kuponlu tahvilin ve 5 yıl vadeli TLREF'e endeksli tahvillerin yeniden ihraçlarında 6.6 milyar TL'si piyasadan 8.7 milyar TL borçlanma gerçekleştirdi.
Nisan ayında toplam 37.3 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık toplam 33 milyar TL'lik iç borçlanma öngören Hazine bu aya ilişkin yabancıların en çok ilgi gösterdiği 10 yıllık gösterge tahvil ihalesini de programından çıkarmıştı.
Hazine bugün Temmuz 2021 vadeli TÜFE'ye endeksli tahvil için Temmuz 2027 vadeli TÜFE'ye endeksli tahvil ile değişim ihalesi de gerçekleştirecek. Hazine bu hafta ayrıca doğrudan satış yöntemiyle 3 yıl vadeli altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihraçları da gerçekleştirecek.
TURİZM CARİ AÇIK İÇİN RİSK, KORONAVİRÜS ÖNLEMLERİ BEKLENİYOR
Rusya, Türkiye'deki COVID-19 vakalarındaki artış nedeniyle iki ülke arasında 15 Nisan ile 1 Haziran arasında yapılacak uçuşların sayısını azalttı.
Türkiye'de dün art arda altıncı günde de 50,000'in üzerinde yeni koronavirüs vakası tespit edilirken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni vaka sayılarının zirve yaptığı salgının yavaşlatılması için bilim kurulunun önderdiği önlemlerin bugünkü kabine toplantısında ele alınacağını söyledi.
Bankacılar turizmde olası kayıpların devam etmesinin cari açığın finansmanı açısından risk unsuru olduğunu belirtirken gelişmeleri yakından izliyorlar.
Reuters'da dün yayımlanan bir haberde de dikkat çekildiği üzere yeni önlemlere ilişkin birçok seçenek değerlendiriliyor.