SON DAKİKA
Piyasalar Cuma 27 Ağustos 2021 09:08

PİYASALARDA SON DURUM

Dolar/TL, küresel piyasalarda doların hafta başında Mayıs'tan bu yana en sert değer kaybını yaşamasının desteğiyle gerilediği 8.4'ün de altındaki seviyesiyle dalgalı seyir izledi.

Piyasalarda son durum

Yatırımcıların gözü ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın bugün 1700'de Jackson Hole konferansında yapacağı konuşmaya çevrildi.

Konuşma öncesi küresel piyasalar dalgalı seyir izledi. Benzer şekilde bu dalgalı seyir gelişmekte olan ülke para birimleri ve TL'de de görüldü.

Dolar/TL dün güne 8.4'ın hemen altında başladıktan sonra 8.35'e kadar gerilese de bu seviyelerde kalıcı olamadı ve yeniden 8.39'lu seviyelere yükseldi.

Dolar, para politikasında sıkılaştırma yanlısı bazı Fed yetkililerinden gelen tahvil alımlarının erkenden azaltılması çağrılarının ardından hafif değer kazanırken Fed Başkanı Jerome Powell'ın bugün yapacağı konuşma öncesinde yükselişine ara verdi.

Powell'ın konuşmasında gevşek para politikası yanlısı ifadeler kullanması koronavirüsün ekonomiye verdiği zarara ve Kabil'de yaşanan saldırıların siyasi yansımalarına ilişkin endişeleri dindirerek yatırımcıların riskli para birimlerine yönelmesini sağlayabilir.

Bu kapsamda piyasalarda TL açısından Powell'ın verdiği mesajlar yakından izleniyor.

Dolar/TL bu sabah saat 0856'da 8.3790/8.4000 seviyesindeydi. Euro/TL 9.8560/9.8805, sepet bazında TL 9.1181/9.1403 seviyesindeydi. Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri dün 372/377 baz puan seviyesinden kapandı.

Bugün iç piyasada veri gündeminde ekonomik güven endeksi, dış piyasaa ise Fed açıklamaları haricine çekirdek PCE de izlenen ABD verileri arasında.

GÜÇLENEN BÜYÜMENİN EKONOMİYE ETKİSİ İZLENİYOR

Dolar/TL'de düşüşe destek veren unsurlar arasında turizmdeki canlı seyirle yaşanan düşük cari açık beklentisi ve küresel piyasalarda dolarda yaşanan değer kaybı yer alıyor.

İç piyasada para politikasına ilişkin endişeler ise dolar/TL'de yukarı yönlü risk yaratan ana unsur olmaya devam ediyor.

Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme beklentilerindeki yukarı revizyonlar, öncü veriler ve haftaya %20 üzerine beklenen ikinci çeyrek büyüme verisi enflasyon üzerinden endişe kaynağı oluşturuyor.

Pandemi sonrası imalat sanayindeki güçlü seyire hizmetler sektörünün de eklenmesi ve pandeminin yarattığı baz etkisiyle büyüme tahminleri çok hızlı yukarı revize ediliyor.

Reuters anketinde bir ay önceki 2021 büyüme tahminleri medyanı %5.5 ilen bu hafta yapılan ankette tahmin %7.95'e ulaştı.

Büyümedeki belirgin revizyonlar ise enflasyonda beklenen düşüşü ötelerken iki yılın zirvesi olan %18.95'ten daha da yukarı bir enflasyon ihtimali de oluşuyor.

Analistler 2020 boyunca negatif etki yaratan dış talebin 2021'de yerini canlı bir seyre bırakmasının dengeli büyüme için önemine dikkat çekerken iç talepteki canlı seyrin ise enflasyonist etkisine dikkat çekiyorlar.

TCMB son PPK metninde, "Son dönemde açılma ve ertelenmiş talebe bağlı olarak artış gösteren bireysel kredilerin ılımlı seyre dönmesi için alınan makroihtiyati tedbirlerin yeterliliği izlenmektedir" demişti. Bu açıklamalar ardından piyasalarda kredilerin dağılımına yönelik yeni tedbirler alınabileceği beklentisi de oluşmuştu.

Ayrıca dün Hürriyet'te yer alan bir haberde Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan "... bireysel kredilerin sınırlandırılması için bankalarla görüşmelerimiz var, ciddi bir artış var. Bu konuda bazı tedbirler aldık, ama yeni tedbirler de gündeme gelecek. Bankalara bireysel kredilerin özenle takip edilmesini istedik" demişti.

Piyasalarda, Afganistan'taki süreç ve koronavirüs takip edilen diğer gelişmeler arasında yer alıyor. Ekonomik gündemde piyasa önce önümüzdeki hafta 1 Eylül'de gerçekleştirilecek TCMB yatırımcı toplantısı ile ikinci çeyrek büyüme verisini izleyecek. Yine haftaya 3 Eylül'de açıklanacak Ağustos ayı enflasyon verileri de para politikası yeterliliği için önemli bir gündem olacak. Daha sonra ise kritik önemde 23 Eylül tarihli PPK toplantısı izlenecek.

Enflasyonun para politikasına oldukça yakın %18.95'ten daha da yukarı gitmesi ihtimali ve bu durumda TCMB'nin enflasyon üzerinde para politikası tahahhütü bulunması piyasanın TL için gördüğü en büyük risk konumunda.

Reuters anketleri Kasım ve Aralık aylarında ise enflasyonda faiz indirimi için alan oluşabileceğini ancak bunun 100 baz puan ile sınırlı olduğu yönünde medyan oluşturuyor.

Piyasalar TCMB'nin faiz indirimi bu ay yapmamasının TL için pozitif olduğunu enflasyonda faiz indirimi için henüz alan bulunmadığına dikkat çekiyorlar. Bankacılar süreçte siyasilerin uygulamalara olası tepkilerini de yakından takip ediyorlar.

ABONE OL