SON DAKİKA
Piyasalar Cuma 20 Ağustos 2021 09:07

PİYASALARDA SON DURUM

ABD'nin tahvil alım programında azaltmaya gitmesi ihtimalinin yatırımcıları endişelendirmesiyle küresel piyasalarda değer kayıpları belirginleşirken dolar/TL de 8.5'in hemen üzerine yükseldi.

Piyasalarda son durum

TL son iki günde dolar karşısında değer kaybetti. Bu kayıp gelişmekte olan para birimlerinin neredeyse tamamında gözlendi. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) tutanakları sonrası piyasalar artık bankanın ekonomiden ilk desteğini ne zaman çekeceğini daha yakından izlemeye başladı. Bu gelişmeler doların hem gelişmiş hem de gelişmekte olan para birimleri karşısında değer kazanmasına neden oluyor.

Fed'in tahvil alımlarını azaltma ihtimali yatırımcıları ürkütmesiyle Asya ve Avrupa borsaları ile petrol dün sert gerilerken dolar son günlerdeki kazanımlarını koruyarak Kasım ayından bu yana gördüğü en yüksek seviyeye tırmandı.

Fed'in Temmuz'da gerçekleştirdiği para politikası toplantısının tutanakları Fed'in tahvil alım hızını ne zaman azaltmaya başlayacağına yönelik merkez bankasının fikirlerini daha detaylı ortaya sererken, yetkililerin ekonomi toparlanmaya devam ederse canlandırma önlemlerini bu yıldan itibaren azaltmayı beklediklerini gösterdi. Tutanaklar önceki gece yayımlandı.

Piyasalar, bundan sonra Fed'in sonraki adımlarına dair ipuçları verebilecek olan Jackson Hole, Wyoming'de gelecek hafta gerçekleştirilecek toplantıyı takip edecekler.

Dolar/TL enflasyonun politika faizi düzeyine yaklaşması ve bu yükselişe rağmen Erdoğan'ın düşük faiz çağrısını tekrarlaması ardından 8.3'ten 8.68'e kadar yükselmiş PPK kararı ardından ise 8.4'e doğru gerilemeye başlamıştı.

Dolar/TL'de düşüş son 2 gün itibarıyla dolardaki küresel değer kazancı ile durdu kur yeniden 8.5 üzerine yükseldi.

Dolar/TL bu sabah saat 0855'te 8.5250 seviyesindeydi. Euro/TL 9.9520/10.0080, sepet bazında TL 9.2445/9.2586 seviyesindeydi. Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri dün 389/394 baz puan seviyesinden kapandı.

Türkiye'de bugün izlenecek gelişmeler arasında ise Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın 1030'da yapacağı konuşma bulunuyor.

Güvenli liman yatırım araçlarından dolar koronavirüsün Delta varyantının küresel ekonomik toparlanmayı yavaşlatacağı endişesiyle dokuz buçuk ayın zirvesine yakın seyretti.

Dolar endeksi 93.587 ile Kasım başından bu yana görülen en yüksek seviyeyi gördükten sonra 93.544 seviyesinden işlem gördü. Endeks haftanın tamamını %1.1 artıda kapatmaya hazırlanırken bu artış son iki ay içerisinde görülen en yüksek artış seviyesinde.

TCMB KISA VADELİ DIŞ BORÇ VERİLERİNİ REVİZE ETTİ

Merkez Bankası'nın (TCMB) dün gerçekleştirdiği revizyon kısa vadeli dış borç stokunu $25.7 milyar aşağı çekerken, güncel stok Haziran'da $121.7 milyar olarak açıklandı.

TCMB kısa vadeli dış borç istatistikleri başta olmak üzere dün dört veriye ilişkin yöntem revizyonu yaptı. Revizyonların tamamı Türkiye'nin dış borç göstergelerinde aşağı yönlü belirgin düşüşler yarattı. Revizyon bazı verilerde aşağı yönlü 37 milyar dolara kadar ulaştı.

Revizyonlarla öne çıkan en büyük değişim ticari kredilerin firmalardan doğrudan raporlama yoluyla derlenmesi ile gerçekleşti.

Bankacılar Türkiye'nin dış borçlarına ilişkin riskleri hesaplarken doğal olarak roll-over edilen kalemleri risk olarak zaten almadıklarını, revizyonların da bu kalemlerde gerçekleştiğine dikkat çekiyorlar.

Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi, TCMB eski başekonomisti Hakan Kara, "Dış borç istatistiklerinde yapılan revizyon kısa vadeli dış borçları biraz düşürse de rezervlerimizin yetersiz olduğu gerçeğini değiştirmiyor" dedi.

Revizyon sonrası 1 yıl içinde ödenecek dış borç 190 milyar dolardan 165 milyar dolara gerilese de TCMB'nin 107 milyar dolarlık toplam rezervlerinin yine de ciddi altında kaldı. Kısa vadeli dış borçun ya da 1 yıl içinde ödenecek dış borç tutarları uluıslararası kabul gören rezerv yeterlik rasyoları olarak kullanılıyor. Revizyonlardan sonra bile Türkiye'nin göstergeleri gelişmekte olan ülkeler ortalamasının belirgin altında kalmayı sürdürüyor.

Bankacılar TCMB'nin kendine ait döviz rezervlerinin eksi 55 milyar dolar ile hala belirgin negatifte olduğunu hesaplıyor ve düşük rezerv yeterliliğini Türkiye ekonomisi için risk unsuru olarak görülüyor.

Piyasalarda ABD'nin tahvil alımlarını azaltacağı zamanlama, Afganistan'taki süreç, koronavirüs ve doğal afetler takip edilen gelişmeler arasında yer alıyor.