Dolar $
34.08
%0.02 0
Euro €
37.74
%-0.25 -0.09
Sterlin £
44.8
%-0.27 -0.12
Çeyrek Altın
4481.27
%-0.71 -31.78
SON DAKİKA
Piyasalar Çarşamba 25 Ağustos 2021 09:09

PİYASALARDA SON DURUM

Dolar/TL, küresel piyasalarda doların hafta başında Mayıs'tan bu yana en sert değer kaybını yaşamasının desteğiyle gerilediği 8.4'ün hemen üzerinde işlem görmeye devam ediyor.

Piyasalarda son durum

İç piyasada para politikasına ilişkin endişeler dolar/TL'de yukarı yönlü endişe yaratan ana unsur olmaya devam ediyor. Dolar/TL'de düşüşe destek veren unsurlar arasında ise turizmdeki canlı seyirle yaşanan düşük cari açık beklentisi ve küresel piyasalarda dolarda yaşanan değer kaybı yer alıyor.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) tahvil alımlarını azaltacağına yönelik endişelerin azalması yatırımcıları rahatlattı. Küresel piyasalarda risk iştahı artarken dolarda son dönemdeki sert kazanımlarının ardından değer kaybetmeye başladı.

Fed geleneksel olarak Jackson Hole'da düzenlenen yıllık ekonomi toplantısını Cuma günü yapacak. Dikkatler Fed'in varlık alımlarını azaltma takvimine yönelik herhangi bir ipucu için Fed Başkanı Jerome Powell'ın etkinlikte yapacağı açıklamalara çevrilmiş durumda. Açıklama öncesi zayıf ABD verileri dolardaki değer kaybının ana belirleyicisi konumunda.

Dolar endeksi <=USD dün> 17 Ağustos'tan bu yana ilk kez 92.804'e geriledikten sonra bugün sınırlı değişim göstererek 92.955'te bulunuyor.

Dolar/TL enflasyonun politika faizi düzeyine yaklaşması ve bu yükselişe rağmen Erdoğan'ın düşük faiz çağrısını tekrarlaması ardından 8.3'ten 8.68'e kadar yükselmiş faizin %19'da sabit tutulduğu PPK kararı ardından ise 8.4'e doğru gerilemeye başlamıştı.

Dolar/TL'de dalgalanmalar ardından kur 8.5'in hemen altında denge buldu.

Dolar/TL bu sabah saat 0901'de 8.4100/8.4200 seviyesindeydi. Euro/TL 9.8746/9.8872, sepet bazında TL 9.1423/9.1643 seviyesindeydi. Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri dün 376/381 baz puan seviyesinden kapandı.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Son dönemde yabancı yatırımcıların Türkiye piyasalarına ilgilisinin arttığını görüyoruz. Ancak artan ilginin Türkiye'nin makro dengelerine ve geçmiş yıllardaki aldığı yabancı yatırıma baktığımızda hala çok düşük giriş yaşadığımıza dikkat çekmek gerekir. Yabancı ilgisi açışısından bu hafta Jackson Hole toplantısında verilecek Fed mesajları önemli" dedi ve ekledi:

"Önümüzdeki hafta ise enflasyon verileri öne çıkacak. Enflasyon %18.95'ten sonra TCMB'nin politika faizi olan %19'u aşması bu veride olmasa bile önümüzdeki ay kesin olacak diye bakıyoruz. Siyasiler TCMB'den faiz indirimi beklerken TCMB'nin faiz artışına ihtiyaç duyulduğunu gösteren kendi söylemi TL'de olumsuz bir fiyatlama getirebilir. Eylül ayında faiz indiriminin çok zor olduğunu düşünüyoruz ve bu gelişmeye bir siyasi tepkiyi oluşacak mı izleyeceğiz."

TCMB PPK metinlerinde enflasyon üzerinde politika faizi uygulayacağı yönünde tahahhütte bulunuyor. Bu tahahhüt Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise düşük faiz çağırısını Ağustos ayı sonrasını işaret ederek tekrarlamıştı. Piyasalar %19 faizin artırılması gerekip gerekmediğini tartışırken bir taraftan da siyasi çağrılarla enflasyon verisinin izin vermediği bir faiz indirimine Eylül ayında gidilip gidilmeyeceğini anlamaya çalışıyorlar.

Kısa vadede TL için küresel gelişmelerin de desteğiyle iyimserlik artarken en büyük endişe kaynağı ise 3 Eylül'de açıklanacak enflasyon verileri ve bu veriye göre 23 Eylül tarihindeki TCMB faiz kararı olmaya başladı. Yatırımcılar bu iki gelişmenin TL'ye negatif etkisinden oldukça endişeli.

Bir diğer taraftan ise Erdoğan'ın da dün söylediği üzere TCMB'nin toplam rezervlerinin kısa vadede 115 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor.

TCMB verilerine göre bankanın toplam rezervleri 13 Ağustos itibarıyla 107.1 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. TCMB'nin bugün açıklayacağı 20 Ağustos verilerinde ise banka toplam rezervinin 1 milyar doların üzerinde artış göstermesi bekleniyor.

TCMB rezervlerine bu hafta itibarıyla Uluslararası Para Fonu (IMF) Özel Çekme Hakları'nın (SDR) 650 milyar dolarlık yeni tahsisininden yaklaşık 6.5 milyar dolar katkı da sağlanacak.

Bunun dışında henüz rezerv artışı olarak verilere henüz yansımamış olan Güney Kore'den sağlanan 2 milyar dolar swap anlaşması da bulunuyor.

Toplam rezervler 13 Kasım 2020'de 82.35 milyar dolara kadar geriledikten sonra reeskont kredileri ve uluslararası merkez bankalarıyla yapılan swap anlaşmalarının da desteğiyle yükselişini sürdürüyor. Bankacılar önümüzdeki hafta açıklanacak verilerde TCMB'nin Erdoğan'ın da söylediği 115 milyar dolarlık toplam rezerve ulaşılacağını hesaplıyor.

Piyasalarda, Afganistan'taki süreç, koronavirüs ve doğal afetler takip edilen gelişmeler arasında yer alıyor.