Dolar $
33.9
%-0.52 -0.17
Euro €
37.55
%-0.28 -0.1
Sterlin £
44.59
%-0.42 -0.18
Çeyrek Altın
4455.38
%-0.58 -25.57
SON DAKİKA
Piyasalar Cuma 18 Mart 2022 06:00

PİYASALARDA SON DURUM

Rusya ile Ukrayna arasındaki ateşkese yönelik görüşmelerde her iki ülkenin de ilerleme sağlandığına yönelik yorumları dolar/TL'deki yukarı yönlü baskıyı durdurdu.

Piyasalarda son durum

Faizleri dün sabit tutan Merkez Bankası (TCMB) ise ekonomi programının temelini oluşturan cari fazla verileceğine yönelik ifadesi karar metninden çıkardı.

Bu hafta ABD İngiltere gibi büyük merkez bankalarının yanısıra gelişmekte olan bazı ülkelerde de faiz artışına gidilirken TCMB dün enflasyonun 40 puan altındaki politika faizin sabit bıraktı. Read full story

Para Politikası Kurulu (PPK) karar metninde iki önemli değişiklik yatırımcıların dikkatini çekti. Bu yıl cari fazla verileceğine dair ifadenin metinden çıkarılması en önemli değişiklik olarak görülürken banka enflasyona etki eden unsurlar arasına ise "çatışmaya dönüşen jeopolitik riskleri" eklemesi oldu.

TCMB daha önceki açıklamalarında cari fazla verilerek enflasyonla mücadele edileceğini belirtmişti.

Bankacılar TCMB metinlerinin içeriğinin gittikçe daha az bilgi içermeye başladığını ifade ederken, ileri dönük yönlendirme bulunmaması eleştirileri dünkü metinle birlikte daha da arttı. Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi ve TCMB eski başekonomisti Hakan Kara dün Twitter paylaşımında, "TCMB'nin karar metnine bakıyorum, biz 20 sene boşa çalışmışız diyorum, başka birşey diyemiyorum" dedi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin enerji fiyatlarına ilk etkisiyle birlikte hükümetin ekonomik programındaki temel hedef olan kalıcı cari fazla da ilk zora giren politika oldu.

Ekonomistler iki katı aşan revizyonlarla 2022 cari açık tahminlerini son bir ayda 30 milyar dolara çıkardılar.

Hali hazırda %50'yi aşan ve önümüzdeki aylarda %70'e doğru yükseliş beklenen enflasyon ana endişe konusu olmaya devam ediyor.

Son yıllarda Merkez Bankası ve ekonomi yönetiminde sık sık değişikliğe gidilmesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın düşük faiz isteği ve üretim ve ihracat ile cari dengede fazla verilmesini öngören ekonomik planına yönelik endişeler sebebiyle 2021'de TL dolar karşısındaki %44 değer kaybetmişti.

TCMB, kur krizini tetikleyen 500 baz puan faiz indirimi ile politika faizini %14'e çektikten sonra indirimleri Ocak ayında durdurdu.

Dolar/TL, geçen hafta 14.9950 seviyesine yükseldikten sonra Cuma günü kapanışa yakın Rusya'nın Ukrayna ile görüşmelerde "ilerleme" sağlandığına yönelik ilk açıklama ile gerilemeye başlamıştı.

İşlemciler, TCMB rezervlerinden devam eden döviz satışlarıyla kurun 15 seviyesini aşmadığını, daha sonra ise Rusya ve Ukrayna'nın görüşmelerde ilerleme beklentileri ile TCMB desteğinden bağımsız olarak kurun aşağı geldiğini söylediler.

Dolar/TL en yüksek 14.9950'yi test edip en düşük 14.53'e kadar geriledikten sonra bu sabah saat 0853'te 14.7150/14.7500 seviyesinden işlem gördü.

Gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik getiri geçen hafta %26.82'ye kadar çıkarak tarihi rekora yükseldikten sonra dün son işlemde %26.35 seviyesindeydi.

Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri geçen hafta 700 baz puanı aşarak rekor seviyeye yükseldikten sonra iki günde 100 baz puana yakın düşüşle 575/584 baz puan seviyesinde kapandı.

Öte yandan Hazine dün yılın ikinci eurobond ihracında 2 milyar dolar borçlanırken getiri %8.625 oldu. Hazine ihracına talep yüksek olsa da borçlanma maliyetinde artış devam etti.

Piyasalarda ABD-Çin görüşmesi ve 100 doların altına gerileyen petrol fiyatlarında dün yaşanan yükselişin devam edip etmeyeceğini de takip ediyor.